På trods af mange angreb i årets løb, forløb julegudstjenester og nytårsfejringer fredeligt i Mayo-Sava distriktet i Nordcameroun. Muslimske ledere sørgede nemlig for sikkerhedsopbud ved de kristne forsamlingssteder. “En direkte følge af samtaler og møder mellem kristne og muslimske religiøse og civile ledere,” siger en observatør.
Alle i Mayo-Sava distriktet, hvor byen Mora ligger, er påvirket af Boko Harams og tilknyttede gruppers hærgen i området. I efteråret var der en del angreb fra radikaliserede muslimske grupper, så befolkningen i området har været ekstra på vagt. For de materielle og fysiske skader er slemme nok, men den mistillid, der spredes og den sorg og frygt, der vokser, når unge rekrutteres til radikale og ekstreme islamistiske gruppen, skaber endnu mere usikkerhed.
Mission Afrika begyndte i oktober 2019 et nyt projekt i samarbejde med Dansk Missionsråd, hvor det blandt and er planen at etablere flere fredskomiteer bestående af kristne, muslimske og traditionelle ledere og bygge videre på erfaringerne på et projekt fra 2016 hvor de første blev etableret.
I løbet af konferencen blev der taget et ærligt og alvorligt kig på sikkerhedssituationen, og deltagerne forsøgte at forstå de kræfter, der er på spil.
– Der er stor opbakning til projektet om fredskomiteer fra de lokale myndigheder, siger Amos Bouba, der er administrator i Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun, EFLC’s udviklingsafdeling.
Kampen mod radikalisering kræver stærke redskaber
Senest blev der den 17. til 18. december 2019 afholdt en konference i Mora med det formål at styrke kompetencerne til kampen mod radikalisering og give præster og ledere redskaber til at arbejde aktivt for fred. Deltagere fra 20 landsbyer i området omkring Mora deltog.
I løbet af konferencen blev der taget et ærligt og alvorligt kig på sikkerhedssituationen, og deltagerne forsøgte at forstå de kræfter, der er på spil og hvad der kan gøres for at skabe stabilitet og genvinde freden. På konferencen var der god mulighed for at diskutere sikkerhedssituationen og hvordan landsbyerne kan hjælpe anti-radikaliseringen ved at rapportere tilbage f.eks. med viden om forkyndere og undervisere med tilknytning til radikaliserede koranskoler.
Robert Goyek, der er formand for PROCMURA/PRICA i Cameroun, sagde:
– Vi beder deltagerne om at fremme en kultur af fred. Religiøse og traditionelle ledere må engagere sig helhjertet i denne kamp for frem og være med til at fremme en fredelig udvikling i befolkningen.
– Dette forum er meget vigtigt for os, tilføjede Sieur Oumaté, lamido (muslimsk overhoved i området), Vi leder et stort område med flere forskellige etniske grupper og religioner. Så dette møde har styrket båndene mellem os.
Flere andre ledere af kirker og moskeer tilsluttede sig møderne og var begejstrede over muligheden for at lære hinanden bedre at kende.
Mission Afrika har fået bevilliget op mod 1 million kroner af DMRU (Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling) til videreudviklingen af dette arbejde.

Billedet: Formand for PROCMURA i Cameroun (Program for kristen-muslimske relationer) Robert Goyek giver hånd til en lokal imam ved fredskonferencen i Mora i december 2019.
Forrige
- 09. dec. - Viborg Stift og Nigeria puster liv i gamle venskabsgløder
- 07. jun. - Mission Afrika arbejder i verdens mest oversete lande
- 27. maj. - Ærkebiskop: Nigerias kristne ønsker fred trods diskrimination
- 08. maj. - Artikel viser nuancer i Nigeriakonflikten
- 19. mar. - Nigeria: Kirke presset af pengepræster og islamister
Følg os
YouTube | https://www.youtube.com/user/MissionAfrika |
http://facebook.com/missionafrika |