Quantcast
Channel: Mission Afrika
Viewing all 812 articles
Browse latest View live

Når Bibelen er farligere end narkotika…

$
0
0

… træder SAT-7 til.



SAT-7 PARS tør, hvor andre tier.

Det blev tydeligt for deltagerne på Oplevelsesrejsen 2019, da de besøgte PARS-studierne på Cypern i midten af oktober måned.

”Det er mere farligt at smugle bibler ind i Iran, end det er at smugle narkotika ind. (…) Irans regering kan ikke lide os og prøver på mange måder at stoppe os. Men vi er her endnu! (…) Og vi har modtaget mange vidnesbyrd om, at mennesker har hørt om Jesus gennem vores kanaler,” sagde direktøren Panoyiotis Keenan under en rundvisning i studierne.

SAT-7 PARS broadcaster satellit-tv til millioner af farsi-talende i Iran, Afghanistan og Tadsjikistan. Gennem kanalens mange live-shows kan farsi-talende kristne både i og uden for Iran dele deres tro med hinanden og med områdets mange muslimer og andre seere.

Sikkerhedsrisiko

Satellit-tv er dog ikke den eneste vej for PARS-kanalen ind i de mellemøstlige stuer. Kanalen opererer også via sociale medier, men det vanskeligt.

”I Iran og Afghanistan er de sociale medier censurerede. Ofte er det faktisk kun muligt at høre om Bibelen og kristendommen gennem satellit-tv,” understregede Keenan og fortsatte:

”Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at vi havde et tv-studie i Iran. Det kan jeg desværre ikke, og det må I gerne hjælpe med at bede om, at vi får. Et andet bedeemne er, at flere får mod på at stå foran kameraerne. Dem, der gør det, kan ikke blive i Iran.”

Iranske børn ringer ind til SAT-7

Netop PARS-medarbejdernes dedikation til arbejdet gjorde stort indtryk på Oplevelsesrejsedeltagerne Gunda Stidsen, Børkop, og Lindvig Osmundsen, Ikast.

“At se med egne øjne, hvor professionelt de arbejder på SAT-7, og at det er ene unge mennesker, som er i studiet. At høre om, hvordan de bruger de forskellige kompetencer, som medarbejderne har. At se, hvor kreative de er, og hvor fint de behandler svære emner for børn. Dét gjorde indtryk,” sagde Gunda Stidsen.

“Og så gjorde det indtryk at tænke på, at der sad børn i Iran og så med. Vi kunne også høre, at børnene ringede ind til programmet,” supplerede Lindvig Osmundsen.

SAT-7 PARS blev lanceret den 18. december 2006 og broadcaster i alle døgnets 24 timer. Kanalens studier er beliggende i London (UK), Nicosia (Cypern) og Limassol (Cypern).


Støt Projekt 0004: SAT-7 nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

“At vise Jesus-filmen er blevet en del af min livsopgave”

$
0
0

Sådan siger en af evangelisterne i Nordcameroun. Mission Afrika støtter dem, så de kan udbrede budskabet om Jesus Kristus. De lever et liv uden for rampelyset. De vover sig ud på kanten. De presses, men fortsætter ufortrødent.


Béré Ézéchiel er en af de hårdtarbejdende evangelister i Nordcameroun. Egentlig havde han planlagt at læse til dyrlæge, men han fortæller, at Gud standsede ham da han gik på gymnasiet og satte hans liv på en spændende kurs, som han ikke havde kunnet forestille sig.

Sidse Holm Nielsen, korttidsudsendt for Mission Afrika, mødte Béré Ézéchiel og hans familie i landsbyen Pitoua, hvor han styrker de lokale kristne, samtidig med at han fortsætter sit evangeliserende arbejde. Han fortalte hende mere om sit spændende liv:

Gud kaldte mig gennem drømme
”Da jeg gik på gymnasiet, viste Jesus sig for mig i drømme. Jeg drømte, at jeg gik i bushen og fortalte om Jesus. Jeg besteg et bjerg og vidnede for folk der. Nogle gange med en megafon. Det blev klart for mig, at jeg skulle fortælle om Ham.”

Mit hjerte brændte, og jeg begyndte at fortælle både mine kammerater og mine lærere om Jesus. Jeg var så ivrig, at de begyndte at kalde mig ’pastor’.

Evangelist Béré fortsætter:
”På et tidspunkt blev jeg introduceret for Jesus-filmene og andre film, som var gode at bruge til trosopbygning og opfølgning i vores kultur, og jeg vidste, at disse film ville blive en del af min livsopgave.”

Har plantet 12 menigheder
”I dag rejser jeg rundt i det meste af Nordcameroun og viser Jesus-filmen. Jeg har været evangelist i 20 år og har etableret 12 menigheder i forskellige landsbyer. Når jeg kommer til en ny landsby, bliver jeg der tit en uge. Jeg observerer livet i landsbyen, beder for den, og så går jeg fra dør til dør. Jeg beder om tilladelse til at fortælle om Gud. Jeg fortæller dem, at Jesus elsker dem, og gør opmærksom på, at jeg viser en film kl. 18.00. Så spørger de, hvad de skal gøre, og jeg fortæller dem, at de skal tage imod troen på Jesus for at blive frelst, og så beder vi sammen.”

“Nogle gang er det 50, undertiden 100 og andre gange kun én person, som ønsker at tro på Jesus,” fortæller Béré Ezechiel.

Hvis der er mad, så spiser jeg
”Vi oplever mange udfordringer. Filmudstyret går i stykker, motorcyklen bryder sammen, mine penge bliver stjålet og meget mere. Tit beder jeg på mine knæ det meste af natten, om at Gud vil hjælpe, så tingene fungerer igen. Jeg arbejder hele dagen – det er kun ved middagstid omkring kl. 14, at jeg hviler; hvis der er mad, så spiser jeg,” siger Béré.

Det er rørende, at mærke hans trofasthed og den brand, han har i hjertet for at nå sine landsmænd med Guds kærlighed.

Kirken i Cameroun har brug for din opbakning. Vil du være med til at bede for evangelisterne? Og vil du give en gave, så drømmen om flere menigheder kan realiseres? Tænk, hvor meget mere Béré og hans kolleger kunne gøre med de rette hjælpemidler.

Om din gave er lille eller stor, så skal du vide, at den kommer mange mennesker i Cameroun til gavn.


Støt Projekt 3014: Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Bed med: Vi tør drømme om et bedre liv for alle i Mellemøsten

$
0
0

Er det urealistisk at drømme om en positiv fremtid for Mellemøsten og Nordafrika (MENA)? SAT-7 opfordrer os alle til at bevare håbet og konkret bede for udviklingen i MENA-regionen. I disse dage beder tusinder med SAT-7, der har tilrettelagt bedeuge fra den 20.-27. oktober 2019.


Her er inspiration til at bede en bøn for et specifikt behov under temaet ”Dare to Dream” (Vov at drømme). Lad os bakke op om dette initiativ. Selvom du ikke har været med fra dag ét, kan du stadig nå at folde hænderne og hoppe med ombord.

Hent bedeplanen som pdf her

– eller følg med her på siden:


DAG 1: 20. oktober

BED FOR FRIHED. Talrige kristne i MENA risikerer fængselsstraf for at udøve deres kristne tro. På trods af overhængende fare og daglig usikkerhed holder de fast og vokser sig stærke i troen. De ved, at sand frihed findes i troen på Jesus.

”Herren er Ånden, og hvor Herrens ånd er, dér er der frihed.” (2. Kor. 3,17)


DAG 2: 21. oktober

BED FOR UDDANNELSE. Nogle gange er der ingen skole at sende sine børn i. Andre gange er det for farligt at sende børnene (især pigerne) i skole. 22 millioner børn i MENA er i disse år i fare for helt at gå glip af basal skolegang – især på grund af flugten fra krig og kaos i Irak og Syrien. Heldigvis kan mange af disse børn se SAT-7’s skoleprogram via satellit-tv eller internettet. ”My School” underviser i matematik, fysik, engelsk og arabisk – og har planer om at udvide til flere fag i de kommende år.

”Lær dine børn at træffe rette valg, så vil de gøre det, så længe de lever.” (Ordsprogene 22,6)


DAG 3: 22. oktober

BED FOR FRED. Krig og vold tvinger hvert år millioner af mennesker på flugt. De må forlade byer, hjem, ejendele og dem, de holder af. Bed for dem, som er på flugt, har mistet deres kære og som lever i flygtningelejre eller i ruiner. Bed om at krig og konflikt må erstattes af aftaler og dialog, der fører til en fredelig fremtid.

”Men det, Helligånden frembringer i os, er: Kærlighed, glæde og fred; tålmodighed og hjælpsomhed; godhed og troskab…” (Galaterne 5,22)


DAG 4: 23. oktober

BED FOR LIGHED. De fleste steder i MENA (Mellemøsten og Nordafrika) bliver kvinder betragtet som andenrangsborgere. Deres frihed og mulighed for at uddanne sig og udfolde sig frit er stærkt begrænset. På samme måde med andre minoriteter – ikke mindst andre religioner.

Bed om at kvinder i regionen må kende deres sande værdi, og må få lov til at finde deres unikke stemme i og bidrag til samfundet. Bed også for kristne, som nægtes adgang til studie- og arbejdspladser, og som er i fare for hærværk og chikane på grund af deres tro.

”Her kommer det ikke an på at være jøde eller græker, på at være træl eller fri, på at være mand og kvinde, for I er alle én i Kristus Jesus.” (Galaterne 3,28)


DAG 5: 24. oktober

BED FOR ENHED. Modstanden kommer ikke kun udefra; selv inden for kirkerne er der splittelse og manglende respekt for forskelligheder. Nogle kirkeretninger føler sig set ned på af andre og bitre stridigheder er opstået. Bed om at kristne ledere må gå foran med et godt eksempel. Bed om at kærlighed, respekt og omsorg må præge kirkerne i MENA.

“Således udgør alle vi, som tilhører Kristus, ét legeme. Vi hører sammen i en enhed, og vi er hver for sig dele af det samme legeme.” (Romerne 12,5)


DAG 6: 25. oktober

BED FOR FAMILIERNE. Et afledt resultat af ulighed og håbløshed i samfundet gør at mange ægteskaber og familier har svært ved at fungere. Fattigdom, vold og manglende omsorg præger en alt for stor del af børns liv. Bed om genoprettelse af kærlighed og respekt i ægteskaber, der er ved at falde fra hinanden. Bed om at SAT-7’s udsendelser om familieliv og børneopdragelse må nå bredt ud. Bed om visdom til SAT-7, når de rådgiver mennesker truet af skilsmisse, depression og selvmordstanker.

”For jeg ved, hvilke planer jeg har for jer, siger Herren, planer om fred og ikke om ulykke, planer om fremtid og håb.” (Jeremias 29,11)


DAG 7: 26. oktober

BED FOR GENOPRETTELSE. Flygtningekrisen og splittelse i hjem og samfund gør at mange har sår på sjælen. Mistillid og håbløshed præger millioner af mennesker. Der er brug for fysisk genoprettelse, genopbygning og helbredelse, men der er også brug for et mirakel i menneskers liv, så relationer og tro kan blive helet og genoprettet.

”Det er kun en kort tid, I må lide. Al nådes Gud, som gennem Kristus har kaldet jer til evig herlighed, vil opmuntre, støtte, styrke og befæste jer.” (1. Peter 5,10)


DAG 8: 27. oktober

BED FOR KIRKEN. Det kan være meget svært for nye troende at finde en kirke i MENA, hvor færre end 4% af befolkningen er kristne. Mange troende føler sig helt alene i troen – for især i lande som Iran, Saudi Arabien og Afghanistan er de decideret farligt at forsøge at skaffe en Bibel eller finde et fællesskab, hvor man kan bede sammen. SAT-7 har mange undervisnings- bibelstudieprogrammer; samtidig sender de live fra gudstjenester, så mennesker, der ikke har mulighed for at komme i kirke, kan blive beriget af fællesskabet alligevel.

”Gud virker gennem os med sin kraft og kan gøre meget mere, end vi beder om eller forstår. Lad os som hans menighed til enhver tid, både nu og i al evighed, give ham ære for, hvad han har gjort muligt gennem Jesus, som er Messias.” (Efeserbrevet 3,20-21)


Hent denne bedeplan som pdf her >>



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

35 års fødselsdag – dét skal fejres med kage

$
0
0

I løbet af oktober, november og lidt ind i december måned vil repræsentanter fra bestyrelse og medarbejderstab servere kage i Mission Afrikas genbrugsbutikker.



For 35 år siden, den 5. november 1984, kørte de gule sporvejsbusser i Aarhus rundt med bannerreklamer for byens nye genbrugsbutik på Jægergårdsgade 56.

YM Genbrug, som butikken hed, var Mission Afrikas første genbrugsbutik og blev til i et samarbejde mellem Mission Afrika (dengang: Sudanmissionen), Santalmissionen og DMS.

Med en omsætning på lidt flere end 100.000 kroner allerede det første år blev butikken et succesfuldt startskud til et større genbrugsnetværk, der i dag rummer 64 butikker og omkring 1.800 frivillige medarbejdere på landsplan.

”I Mission Afrika er vi enormt stolte af succesen! Vores frivillige og ansatte knokler for at tjene penge til en god sag. Samtidig danner butikkerne grobund for lokale fællesskaber om frivillighed og mission i hele landet. Dét er da værd at fejre,” siger Bente Mikkelsen Pahus, leder af Mission Afrika Genbrug.

Kage til alle butiks-frivillige

For at fejre 35-års-dagen vil repræsentanter fra Mission Afrikas bestyrelse og medarbejderstab servere kage for butiks-medarbejderne i Mission Afrikas genbrugsbutikker i løbet af oktober, november og december måned.

”Vi håber, at rigtig mange medarbejdere vil være med til at fejre vores fødselsdag og hinanden. Kom og vær med,” opfordrer Bente Mikkelsen Pahus.

Mission Afrika Genbrug har hovedkontor i Aarhus og havde sidste år en omsætning på omkring 24 millioner kroner.



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

En dag som volontør på SAT-7

$
0
0

Følg med Joel, Julie og Anders helt ind i SAT-7 PARS-studierne på Cypern.


https://youtu.be/ByEUz65NQdo

I denne video kan du stå op med vores SAT-7-volontører klokken 7, følge dem i PARS-studierne og slutte aftenen af med Cyperns bedste is-kaffe og en omgang basket. Og så kan du blive klogere på, hvorfor Mission Afrika støtter en tv-station i Mellemøsten.

Du kan også blive volontør på Cypern – eller anbefale jobbet til en ven, et barn eller barnebarn. Læs mere her.



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Endelig! Mission Afrika er tilbage i Sierra Leone

$
0
0

Clement Dachet, partnerkoordinator, har netop været til partnermøde med Bo Stifts nye biskop, Solomon Scott-Manga.


https://youtu.be/vs67Qc82epE

Kan denne båd, der tilsyneladende kun er udstyret med to gear, nemlig ”hare- og skildpadde”, virkelig styre uden om Atlanterhavets mørke fiskerbåde uden at blive slået til pindebrænde? Er det virkelig den eneste vej til lufthavnen – altså udover den overfyldte og rustrøde færge fra en anden tidsalder, som ville dumpe enhver dansk kontrolinstans?

Jeg har ikke tænkt disse tanker, siden jeg i 2014 selv var på vej op i speedbåden for at sejle mod lufthavnen i Freetown. Nu vælder minderne op, mens jeg taler i mobil med Mission Afrikas partnerkoordinator Clement Dachet, der netop nu er på vej ud af Sierra Leone efter at have deltaget i det første partnermøde med den Anglikanske Kirke i Bo Stift i tre år.

Jeg tror, at alle, der har været i Sierra Leone, er blevet påvirket af at være der. Ikke bare af speedbåden (selvom jeg har hørt mange fortælle om netop den tur), men mere af at opleve et land og en befolkning, der har været så grueligt meget igennem siden 1990’erne med både en modbydelig borgerkrig, der krævede flere end 200.000 ofre, og en ebola-epidemi, der satte landet i stå.

Korruptionsskandale

For Den Anglikanske Kirke i Bo Stift og alle involverede kan vi desværre tilføje endnu en trist historie. I 2017 satte Mission Afrika samarbejdet med kirken i bero, da det viste sig, at biskoppen og ledende medarbejdere igennem en årrække havde stukket midler til sundhedsarbejde i de forkerte lommer. Efter mange og lange diskussioner og samtaler besluttede Mission Afrikas bestyrelse at standse pengeoverførsler til stiftet, indtil sagen var blevet endevendt i både det sierraleonske retssystem og internt i Den Anglikanske Kirkes egne systemer.

Det er sagen nu. Blevet endevendt altså. Flere medarbejdere er blevet fyret og har udstået bøder og fængselsstraffe, og den tidligere biskop har fået frataget alle titler og er blevet afsat.

Vidste du?

Mission Afrika har samarbejdet med Den Anglikanske Kirke i Bo Stift, Sierra Leone, siden 1977, da de første danske missionærer blev udsendt for at arbejde med dialogprojektet ”Islam i Afrika”. Projektet udviklede sig til organisationen PROCMURA (Program for Kristne Muslimske Relationer i Afrika), som stadig støttes af Mission Afrika.

Historien er virkelig trist og har gjort rigtig ondt på mange i både Mission Afrika, hos andre samarbejdspartnere og ikke mindst internt i kirken.

Mobilsamtalen med Clement Dachet vidner imidlertid om det tredje spadestik til en frisk begyndelse på samarbejdet. Det første spadestik blev taget den 29. juni i år, da stiftets omkring 4.000 medlemmer valgte den nye biskop Solomon Scott-Manga til at stå i spidsen for Bo Stift, og det andet spadestik blev taget den 20. oktober, da han blev bispeviet til tjenesten.

Skoleleder i spidsen for tillids-opbygning

Det tredje spadestik – partnermødet med biskoppen, organisationen Relay Trust og Church of England – er omdrejningspunktet for Clement Dachets rejse. Sammen ønsker Mission Afrika og de øvrige kirkepartnere at begynde etableringen af et nyt samarbejde og en ny fremtid.

Optimismen er stor, men vejen er fortsat lang.

”Stiftet er desværre stadig delt i flere grupperinger, hvor nogle kalder korruptionsanklagerne for en ”heksejagt”, mens andre i længere tid har ønsket en ny ledelse. Ingen er neutrale i konflikten. Folk har enten været direkte eller indirekte involveret – og det gælder også på kontoret i Bo. Biskoppen skal derfor starte helt forfra,” siger partnerkoordinator Clement Dachet i mobilen.

”Mit besøg viste mig første og fremmest, at vi har at gøre med et stift, der er gået igennem en meget vanskelig tid med megen vrede – også internt. Den nye biskops første og største udfordring er at skabe enhed i stiftet ved blandt andet at vinde kirkemedlemmernes tillid og skabe en ny ledelsesstruktur. For eksempel skal han have samlet præsterne til samtaler om fremtiden,” fortsætter han.

Håbløst er det ikke. Solomon Scott-Manga nyder stor opbakning i stiftet og vandt bispevalget med mere end 2/3 af stemmerne fra medlemmerne. I flere år har han arbejdet som skoleleder og sidder fortsat i skoleledelsen for skolerne i Bo. Han er således bekendt med store administrative og ledelsesmæssige udfordringer, hvilket han uden tvivl vil nyde godt af i sit nye hverv som biskop.

Bekæmpelse af mørke kræfter

Udover de administrative udfordringer ser Solomon Scott-Manga endnu en problematik i stiftet, der skal gribes fat i hurtigst muligt.

”Under de store kriser i landet og kirken har mange kirkemedlemmer tyet til mørke kræfter. Blandt andet gennem de såkaldte ”Hemmelige Samfund”, der understøtter brug af traditionelle, spirituelle ritualer i samfundet. Biskoppen ønsker derfor et stort fokus på kristendomsundervisning gennem discipelskabsprogrammer og lederskabstræning for præster og andre ledere i stiftet,” fortæller Clement Dachet.

Mission Afrika skal altså være tålmodig i samarbejdet.

”Vi skal vise, at vi er der for kirken og ønsker at samarbejde om at opbygge en sund kirke og en solid fremtid. Vi skal ikke presse på med at få gennemført en masse spændende projekter lige nu – selvom det fattige stift har mange behov – men vi skal hjælpe med at få kirken på fode igen. At få opbygget kapaciteten. Efter en lang periode, hvor kirken mere eller mindre er blevet styret fra biskoppen i Freetown, skal den finde tilbage til sit eget ståsted igen. Den proces kan vi hjælpe med,” siger Clement Dachet.

”Og så skal vi bede!” understreger han.

Clement Dachet skal videre til partnermøde i Nigeria. Speedbåden er klar til at sætte fra kaj, og det samme er Mission Afrikas nye partnerskab med Den Anglikanske Kirke i Bo Stift. Husk at omslutte stiftet med forbøn. Det har vi lovet biskoppen!

Vi opdaterer straks her på missionafrika.dk, når Mission Afrikas bestyrelse, partnerteamet og Bo Stift er blevet enige om den præcise ordlyd i en ny samarbejdsaftale!



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Nu er det slut med at sidde på mursten

$
0
0

Mission Afrika har sendt en container afsted med skolemøbler til syv bibelskoler i Nordcameroun.


Af Anne Djurhuus, virksomhedspraktikant, og Anne Sofie Bitsch, journalist

I Nordcameroun er det både dyrt og næsten umuligt at skaffe ordentlige skolemøbler. Derfor må de studerende på Den Lutherske Brødrekirkes bibelskoler ofte tage til takke med enten ødelagte stole eller stablede mursten som siddepladser.

I sidste uge pakkede ansatte og frivillige fra Mission Afrika og Dooni-Dooni derfor en stor container med genbrugsskolemøbler, der nu er sendt afsted til syv af Brødrekirkens bibelskoler i Cameroun.

Her lander stolene:

  • Bibelskolen i Kaélé med 94 studerende
  • Bibelskolen i Dolla med 122 studerende
  • Bibelskolen i Gabaraye med 50 studerende
  • Bibelskolen i Madouli med 55 studerende
  • Bibelskolen i Missilia med 60 studerende
  • Bibelskolen i Guidiguis med 70 studerende
  • Bibelskolen i Kai-Kai med 51 studerende
  • Det teologiske institut i Maroua

Én af de frivillige container-pakkere var Flemming Najbjerg, som efter en studietur til Cameroun med Mission Afrika så de elendige forhold for de studerende.

”Der er skoler, hvor der ikke er nogen borde og stole, men kun lige en tavle og et rum. Hvor de selv må medbringe stole. Sådan nogle små ting som at sende møbler kan være skelsættende for dem,” siger han og fortsætter:

”Vi er jo lidt af et overflodssamfund her i Danmark, og jeg har det godt med, at noget af vores overflod kan gå til Afrika og blive brugt der. Også når man ser, hvor taknemmelige camerounerne bliver.”

Mere end stole

Stolene gavner ikke kun komforten for de studerende.

I følge partnerkoordinator Thore Eklund vil bedre skolemøbler også have en psykologisk virkning.

”Det er nemmere at engagere sig i undervisningen, når man sidder komfortabelt. Derudover vil skolemøblerne fra Danmark vise de studerende, at der er interesse for deres studier fra andre steder i verden. Det er et vigtigt led i anderkendelsen af institutterne og skolerne i offentligheden og vil yderligere motivere flere til at søge,” siger han.

Projektet er støttet af Genbrug til Syd (GTS), der administreres af Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling. Genbrug til Syd (GTS) finansieres af Udenrigsministeriet og har siden 1975 ydet økonomisk støtte til forsendelser af doneret, brugt udstyr til udviklingslandene. GTS er en del af den danske udviklingsbistand og den danske støtte til civilsamfundet i udviklingslande


Støt Projekt 3014: Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Genbrug giver mulighed for at købe julegaver med hjertet

$
0
0

– Der er lagt liv og sjæl i at finde de rette julegaver, når de købes i genbrug. Og kunderne kan købe flere gaver, skriver Bente Mikkelsen Pahus på Kristeligt Dagblads kirkesite.


– Når man vælger at shoppe genbrug til julegaverne, får man også bedre mulighed for at give mange flere gaver, og måske er det her, genbrug virkelig skiller sig ud fra andre former for shopping. Gaverne herfra er nemlig ofte købt efter en god jagt.

Det skriver Bente Mikkelsen Pahus på Kristeligt Dagblads kirkesite Kirke.dk. Bente er leder af Mission Afrika Genbrug. Hun tilføjer:

– Der er lagt liv og sjæl i at finde den rette ting, som måske særligt fortæller en historie om enten modtageren eller om giveren. I genbrug købes der gaver med hjertet, og der købes flere gaver.

I julen kigger kunderne særligt efter unikke gaveideer både i ting og sager, tekstiler, bolig, køkken, møbler og tøj, samt børnelegetøj og børnetøj, oplyser hun.

Læs indlægget her.
Find din nærmeste Mission Afrika Genbrug her.



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Gedetyve gav udfordringer for projekt i Cameroun

$
0
0

Det vellykkede gedeprojekt i Mali er nu også implementeret i Cameroun. Ikke alt forløb dog helt planmæssigt.


Vores succesfulde gedeprojekt i Mali er flyttet over grænsen til Cameroun.

Projektlederen i Cameroun er den samme som i Mali, Elizabeth Kodio fra Luthersk Brødremission, og hun fortæller, at overflytningen mellem de to lande ikke foregik helt uproblematisk.

”I Cameroun fik flere kvinder stjålet deres geder. Andre ville ikke betale lånet tilbage med penge som aftalt. De ville hellere betale lånet tilbage med geder, fordi de syntes, det var nemmere.”

“Vi fortalte kvinderne, at det var langt bedre for os at modtage kontanter, og efterhånden gik de med til at afbetale lånet med penge – men det tog tid,” siger hun.

Gedetyverierne og misforståelserne betød, at pilotprojektet i Cameroun blev udvidet med seks måneder – fra 18-24 måneder.

Alt i alt er Elizabeth Kodio dog rigtig godt tilfreds med projektresultaterne af det camerounske projekt, der nærmer sig sin afslutning.

”Der er ingen tvivl om, at projektet er med til at udvikle landene – og særligt kvindernes muligheder,” siger hun.

Og denne pointe er vigtig.

“Kvinderne er dem, der ordner alt i familien i både Cameroun og Mali. De tager sig af børnene, vasker tøj og laver mad. Kvinder har meget arbejde, og det kan være en hård byrde for dem. Det er derfor, vi gav lånet til dem. For at hjælpe børnene og familien,” slutter Elizabeth Kodio.

Ligesom i Mali går projektet ud på, at hver kvinde har fået tre geder, hvor den ene er en han. Efter tre måneder får gederne kid, og i løbet af en projektperiode på halvandet år har kvinderne i gennemsnit fået omkring 10 kid hver. Nogle af kiddene sælger de, så de får overskud til skolepenge. Andre kid får lov til at vokse op og formere sig.

Elizabeth Kodio har stået for gedeprojektet siden 2012. I Mali er 980 kvinder engageret og i Cameroun får 140 kvinder og deres familier nu mulighed for indtægt gennem projektet.

Anne Djurhuus, virksomhedspraktikant, har stået for interviewet med Elizabeth Kodio i Mali.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Anmeldelse: Da danskerne ville omvende verden

$
0
0

Ny bog fra historiker Daniel Henschen minder os om, at vor deltagelse i Guds mission i verden altid vil være præget af, at vi er skrøbelige mennesker, som Gud trods alt bruger, skriver Mogens Mogensen, konsulent, i denne anmeldelse.


Anmeldelse af Mogens Mogensen, konsulent.

”Da danskerne ville omvende verden”, som historikeren Daniel Henschen netop har udgivet på forlaget Gad, er, som undertitlen antyder, noget af det nærmeste, man kommer ”Historien om missionsbevægelsen”. Det er en flot bog på 281 sider med talrige billeder fra den brogede danske missionshistorie.

For os, der har været engageret i Mission Afrika eller et andet missionsselskab, fylder missionsbevægelsen naturligvis meget, men som Henschen gør opmærksom på, forholder det sig sådan, at ”For mange vil det være et ukendt emne, for kristen mission fylder sandt at sige ikke meget hverken i medierne eller i de danske historiebøger”. Men denne missionshistorie er relevant for os alle, fordi ”Danske missionærer har ikke bare været med til at forme hverdagen for titusinder af de mennesker, de forsøgte at omvende; i mere end 60 år stod de for en af de mest omfattende organiserede former for kontakt med – og formidling  af – verden uden for Europa og USA”.

“Danske missionærer har ikke bare været med til at forme hverdagen for titusinder af de mennesker, de forsøgte at omvende; i mere end 60 år stod de for  en af de mest omfattende organiserede former for kontakt med – og formidling  af – verden uden for Europa og USA.”

Bogen, hvis hovedfokus ligger på missionsbevægelsens storhedstid fra omkring 1890 til 1950, bygger på Henschens PhD afhandling ”Kaldets verden. En historie om missionsbevægelsen i Danmark fra 1890 til 1950”. Selvom bogen altså bygger på et solidt akademisk arbejde, er fremstillingen heldigvis så folkelig og let tilgængelig, at den med stort udbytte kan læses af alle med interesse for mission, uanset hvor meget eller lidt man måtte vide om emnet i forvejen.

Læs også: Da Afrika åbnede sig for danskerne

Bogens første kapitel handler om ”Missionen før missionsbevægelsen”, altså tiden før der midt i det 19. århundrede opstod en egentlig folkelig missionsbevægelse. Her beskrives, hvordan kolonialisme og pietisme var grundlaget for den første danske mission, nemlig den statslige Tranquebar-mission og Grønlands-mission (Hans Egede) og Herrnhuternes mission blandt andet på de vestindiske øer. Med inspiration fra den moderne missionsbevægelses fader William Carey, der opfandt selskabsmodellen for mission, blev Dansk Missionsselskab (DMS) oprettet i 1821, og i de følgende år udsendtes missionærer til Guldkysten og til Grønland.

I ”Missionens guldalder” (kapitel 2), der dækker perioden fra midten af det 19. århundrede til første verdenskrig, slog missionstanken for alvor igennem – også i Danmark. DMS blev engageret i mission – først i Sydindien og i slutningen af århundredet i Kina. I samme periode opstod der en lang række andre missionsselskaber, blandt andre Teltmissionen (Dansk Pathanmission), Østerlandsmissionen, Dansk Kirkemission i Arabien og Kvindelige Missions Arbejdere.

I kapitlet ”Bevægelsen” (kapitel 3) analyserer forfatteren missionsbevægelsens arbejdsformer både ude og hjemme. Missionen i denne tidlige fase var organiseret omkring missionsstationen, og fokus var på evangelisering med inddragelse af lokale missionærer. Bibelen blev oversat, og for at konvertitterne kunne læse den, blev der iværksat skolearbejde. I Danmark var bevægelsen organiseret i kredse og samlet i landsorganisationer. Det var en tid præget af en stærk missionsoptimisme, som det fremgår af titlen på Henry Ussings populære missionshistorie, ”Evangeliets sejrsgang”.

Tiden omkring og efter første verdenskrig betød, at missionen kom til at foregå ”I en verden under forandring” (kapitel 4). Verden forandredes radikalt gennem den russisk-japanske krig, der antydede en ændring i magtbalancen mellem øst og vest, og første verdenskrig, der underminerede troen på den europæiske civilisations overlegenhed. Men i 1910 på missionskonferencen i Edinburgh var missionsoptimismen stadig intakt, og der blev talt om ”verdens evangelisering i denne generation”. Missionskonferencen blev også startskuddet til dannelsen af Sudanmissionen i 1911 og udsendelsen af de første missionærer til Nigeria i 1913. Missionsarbejdet blev i denne periode professionaliseret, fordi missionsselskaberne begyndte at drive en lang række institutioner. I Danmark blev missionsbevægelsen konsolideret: kvinderne kom til at spille en mere fremtrædende rolle, der blev ansat rejsesekretærer og arrangeret store missionsudstillinger. Det var også i denne periode, at missionslitteraturen nåede sit højdepunkt med talrige missionsblade og missionsbøger. Missionsbevægelsen toppede i 1920’erne, hvor det skønnes, at den nåede op på godt 100.000 ’medlemmer’ fra alle kredse i samfundet.

Henschen karakteriserer missionsbevægelsen i perioden fra midten af 20’erne til anden verdenskrig som ”Udsat mission” (kapitel 5). Både fra enkelte missionærer og lokale kristne mødtes missionsselskaberne med kritik. Allerede på Edinburgh-konferencen havde en indisk deltager, V. S. Azariah, rejst kritikken: ”Det officielle forhold, der hersker mellem missionæren og den indiske medarbejder, er som mellem herre og tjener […] Så længe dette forhold hersker, kan vi være sikre på, at ingen forståelse af selvværd og egen karakter kan vokse frem i den indiske kirke[…] Vi beder om kærlighed. Giv os venner”. Også fra videnskabsfolk og kulturpersonligheder begyndte der at blive rejst kritik af missionen.

”Det officielle forhold, der hersker mellem missionæren og den indiske medarbejder, er som mellem herre og tjener […] Så længe dette forhold hersker, kan vi være sikre på, at ingen forståelse af selvværd og egen karakter kan vokse frem i den indiske kirke[…] Vi beder om kærlighed. Giv os venner.”
V. S. Azariah, 1910

Perioden fra anden verdenskrig og frem til i dag (kapitlerne 6 og 7), der behandles meget kortfattet, prægedes af afkolonisering, selvstændiggørelse af kirkerne og udviklingsparadigmet. Henschen konkluderer, at ”Hvis forskellen på bevægelser og organisationer er, at bevægelser er drevet af medlemmerne og deres selvstændige engagement – ikke bare med kontingenter og bestyrelsesvalg – så holdt missionsbevægelsen i virkeligheden op med at eksistere i de år” (1960’erne). Mission var ikke længere centreret om udsendelse af missionærer, men om økonomisk og ekspertstøtte fra kirker i nord til kirker i syd, mens det traditionelle missionsarbejde blev varetaget af lokale kirker. Missionsselskaberne udviklede sig i retning af udviklingsorganisationer (med støtte fra Danida). Og missionsforståelsen blev præget af tanker om kontekstualisering og dialog. Henschen bemærker også, at mens missionsselskaberne tabte opbakning, så blev den danske folkekirke formelt set engageret i mission, lige som før salget af Tranquebar, idet ”Folkekirkens Mission” i 2012 blev en del af Folkekirkens Mellemkirkelige Råd.

Interessant bog med Mission Afrika-brillerne på

”Historien om missionsbevægelsen” udmærker sig på mange måder og er en særdeles læseværdig bog. Det er den første danske missionshistorie, der dækker hele den danske missionsbevægelses historie. Missionsbevægelsen sættes hele vejen ind i den historiske – politiske, økonomiske og kulturelle – kontekst, lige som den danske gren af den belyses ud fra udviklingen i den internationale missionsbevægelse. Forfatteren præsenterer sobert mange af de problemstillinger, som missionærerne måtte forholde sig til, som for eksempel forholdet mellem kristendom og kultur og mellem forkyndelse og diakoni. Bogen er kritisk over for missionsbevægelsen, men ikke usaglig i sin kritik.

“Den kristne mission må vedkende sig sin medskyld […] Det er vor kultur, vor civilisation, vor viden, der bryder ind over Afrika. Vi kan ikke gå ind i Afrika med Kristi evangelium uden samtidig at fremstille os iklædt den kulture og den civilisation.”
Niels Brønnum, Mission Afrikas første missionær

Læst med Mission Afrika-briller er bogen også meget interessant. Bogen gør fint rede for, hvordan ”protestantisk mission er indgået i de koloniale processer som en del af Europas ideologiske, politiske og sociologiske aftryk i verden gennem de sidste par århundreder”, og hvordan missionærer og kolonimagter optræder både som modstandere og partnere. Niels Brønnum, Mission Afrikas første missionær, vedkendte sig missionens medansvar for også de problematiske sider af samfundsudviklingen. ”Det ville være rart, hvis vi kunne standse her og efterlade det indtryk, at det er den fremmede regering og handelen og industrien, der er skyld i alt dette. Men det kan vi ikke. Den kristne mission må vedkende sig sin medskyld […] Det er vor kultur, vor civilisation, vor viden, der bryder ind over Afrika. Vi kan ikke gå ind i Afrika med Kristi evangelium uden samtidig at fremstille os iklædt den kulture og den civilisation”.

Forfatteren gør opmærksom på, at frem til 1950’erne var missionsselskaberne de største udgivere af bøger om den koloniale verdens kultur og samfund. Nogle af dem var fulde af fordomme og nedgørelse af andre menneskers traditioner og religioner, men dette gjaldt ikke Brønnums bøger, ”Folkeliv i Sudan” og ”Under dæmoners åg”, der er ”båret af oprigtig interesse og en bestræbelse på at skildre et folkeslags liv, så nøjagtigt som mulig”.

Bogen tegner alt i alt et meget nuanceret billede af den missionsbevægelse, hvis historie  Sudanmissionen/Mission Afrika er en del af. Ved læsningen bliver vi mindet om, at vor deltagelse i Guds mission i verden altid vil være præget af, at vi er skrøbelige mennesker, som Gud trods alt bruger. I afsnittet ”Arven efter den danske mission” kan vi for eksempel læse, at ud af Sudanmissionens arbejde voksede der en kirke ”med over to millioner mennesker fordelt på 2.400 menigheder og ni stifter”. Også herhjemme har missionsbevægelsen gjort en forskel, og forfatteren konkluderer, at ”missionsbevægelsen uden tvivl [har] spillet en afgørende rolle i at forme danskernes viden om verden. Igen ikke nødvendigvis kun positivt, men som med missionens aftryk ude gør det på ingen måde emnet mindre vigtigt.”

Da danskerne ville omvende verden – Historien om missionsbevægelsen

Daniel Henschen
1. udgave 2019
Hardcover m. halvbind
ISBN: 9788712058304
Antal sider: 281
Pris: 349,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 15-11-2019



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Viborg Stift og Nigeria puster liv i gamle venskabsgløder

$
0
0

En ny venskabsaftale mellem Viborg Stift og Kristi Lutherske Kirke i Nigeria skal gøre os alle sammen en lille smule klogere på kristentro og -praksis, mener stiftspræst Peter Fischer-Nielsen.



Vi får nemmere ved at se indad, når vi retter blikket udad.

Omtrent sådan kan det opsummeres, når stiftspræst for økumeni, mission og religionsmøde i Viborg Stift og tidligere generalsekretær i Mission Afrika, Peter Fischer-Nielsen, forklarer, hvorfor venskabsaftaler på tværs af lande er en god ide.

”Inden for folkekirken kan vi godt have en tendens til at tænke, at folkekirken repræsenterer den eneste sande version af den kristne tro. Vi bliver – skarpt skåret – lidt provinsielle. Jeg tror derfor, det er rigtig sundt for os at erfare, at vi er en del af noget større, og at den kristne tro kan praktiseres på mange måder,” siger han.

Viborg Stift

  • 276 sogne
  • 288 kirker
  • 214 menighedsråd
  • 195 præster
  • Biskop er Henrik Stubkjær

    Kilde: Viborgstift.dk

Sammen med Niels Iver Juul, sognepræst og medlem af stiftsudvalget for økumeni, mission og religionsmøde i Viborg Stift, er Peter Fischer-Nielsen netop vendt hjem til Danmark efter en rejse til Nigeria. Som repræsentanter for Viborg Stift har de to præster besøgt Kristi Lutherske Kirke (LCCN) for at etablere et stærkere venskabsbånd mellem det danske stift og den store nigerianske kirke med flere end to millioner medlemmer.

Og mødet blev en succes, mener de to præster.

”Vi fik det ud af rejsen, som vi havde håbet på. Vi mødtes med menigheder og spændende mennesker, og vi fik formuleret en aftale med særlig vægt på venskabsbånd og udvekslingsaktiviteter. Helt konkret blev vi enige om, at vi i samarbejde med Mission Afrika vil arbejde for at udsende to præster fra Viborg Stift til Abuja, Nigerias hovedstad, med mulighed for genbesøg. Desuden ønsker vi at undersøge muligheden for at udsende volontører,” siger Peter Fischer-Nielsen.

Ikke et nyt missionsselskab

Ofte handler venskabsbånd om projektstøtte til særlige menighedsprojekter. Viborg Stift ønsker det anderledes.

LCCN

  • Ca. 2,5 mio. medlemmer
  • Flere end 2.000 menigheder
  • 9 stifter
    • Abuja Stift
    • Arewa Stift
    • Bonotem Stift
    • Gongola Stift
    • Mayo Belwa Stift
    • ShallHolma Stift
    • Taraba Stift
    • Todi Stift
    • Yola Stift
  • Ærkebiskop er Musa Panti Filibus

    Kilde: Lccn.org.ng

”Vi tror, at vi skal begynde med relationer før projekter. Ikke omvendt. Vi slår meget på, at vi ikke er i gang med at lave et nyt missionsselskab. Derimod vil vi knytte venskaber og åndelige bånd med medleven, forbøn og udveksling af mennesker, så vi alle sammen kan blive lidt klogere på den globale kirke. Både den ene og den anden vej,” siger Peter Fischer-Nielsen.

Men hvad er det, I vil blive klogere på?

”Under vores ophold deltog vi i to gudstjenester. I begge gudstjenester fik vi blik for, hvor gode nigerianerne er til at inddrage hele menigheden under gudstjenesterne. Mange fra menigheden bidrog med sang og dans, og det blev nævnt offentligt, hvem der var kommet på hospitalet, blevet gift eller havde fået et barn. Man nævnte endda de pågældende menneskers mobilnumre, så menigheden kunne ringe eller sende hilsener. Denne oplevelse – og mange andre – blev et spejl, som vi kunne sætte op i forhold til eget kirkeliv. Sammen med nigerianerne og også internt reflekterede vi over forskellene og lærte af hinanden. Den refleksion kunne vi godt tænke os at brede ud i hele Viborg Stift ved at sende præster og lægfolk til Nigeria og få besøg derfra,” forklarer Peter Fischer-Nielsen.

Nigerias kristne er under pres

Ikke kun i Viborg Stift, men også i den danske samfundsdebat, kan en venskabsmenighed sætte brugbare aftryk. At være engageret i en kirke som LCCN giver for eksempel et mere nuanceret perspektiv på et aktuelt tema som kristenforfølgelser, mener stiftspræsten.

”Vi talte med en biskop i Nigeria, der kunne fortælle, at flere end 300 kirkemedlemmer var blevet dræbt i terrorangreb fra den islamistiske terrorgruppe Boko Haram. Angreb som disse skaber afmagt og kan udfordre lysten til at være i dialog med muslimer, forklarede han. Samtidig besøgte vi en by, Shellem, hvor man var ved at bygge en kirke klos op ad moskeen, og hvor muslimer og kristne levede fredeligt side om side. Når man træder ind i en kirke under pres, vil man opleve nuancerne. Det sort-hvide forsvinder, og det er et godt udgangspunkt, når vi skal bidrage til samfundsdebatten,” siger Peter Fischer-Nielsen.

Båndet mellem Viborg Stift og LCCN er ikke helt nyt. Da kirkens første biskop blev indsat i 1973, var det biskop Johannes W. Jacobsen, der foretog bispevielsen, og siden har der ved flere lignende lejligheder været repræsentanter fra Viborg Stift i Nigeria. Gennem årene er også mange missionærer og volontører blevet udsendt til Nigeria fra kirker i Viborg Stift.

Med den nye venskabsaftale ønsker Viborg Stift at knytte endnu stærkere bånd til Nigeria. Og man er godt på vej.

”Benjamin Fuduta, biskop i Abuja Stift, og Musa Panti Filibus, ærkebiskop, udtrykte en stor interesse i at få det her til at fungere. De var meget glade for besøget og italesatte værdien i at stå i et relationelt fællesskab med en dansk kirke i en tid, hvor de føler sig pressede og forfulgte. Nu håber vi bare, at vores udvekslingsplaner lykkes,” slutter Peter Fischer-Nielsen.


Støt Projekt 3026: Kristi Lutherske Kirke i Nigeria nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Mali sætter mission på SD-kort

$
0
0

Missionærer og medarbejdere i Mali bruger aktivt deres mobiltelefoner i arbejdet med at fortælle om kristentroen og til at dele gode råd vedrørende sundhed og landbrug.


Mobile Ministry, deling af tro og viden via mobiltelefoner, vokser i takt med, at mobil- og internetindustrien i Afrika eksploderer. Selv i fjerne og fattige egne af Afrika er der folk med en god kinesisk smartphone og adgang til 3G netværk.  

Statistik, udgivet af GSMA.com, som repræsenterer mobilteknologi-firmaer over hele verden, viser fortsat enorm vækst i mobilsektoren i Afrika. GSMA spår endda, at hver anden afrikaner syd for Sahara vil have en mobiltelefon i 2025, og af dem vil 66 procent have en smartphone med 3G eller 4G-forbindelse. Mobilteknologi-industrien beskæftiger lige nu 500.000 mennesker i Afrika direkte og yderligere 1,2 mio. inddirekte.

Muligheden for hurtig spredning af information og bedre koordinering mellem mennesker og virksomheder skaber grobund for at løfte endnu flere mennesker ud af uvidenhed og fattigdom. Som missionsselskab er vi opmærksomme på det store potentiale, der ligger i denne teknologi.  

Missions-teknologi i Mali

I Mali bruger kirkens præster og medarbejdere aktivt deres mobiltelefoner i arbejdet med at fortælle om kristentroen og til at dele gode råd via instruktionsvideoer vedrørende sundhed og landbrugsudvikling.  

Partnerkoordinator i Mission Afrika Thore Eklund fortæller, at der decideret er en post i Luthersk Brødremissions budget, der hedder ”Køb af SD-kort”. Kirkens og organisationens medarbejdere fylder kortene med bibeltekster og trosstyrkende undervisning og supplerer med informationsvideoer om for eksempel sygdomsforebyggelse og gode teknikker til dyrkning af grøntsager, hvis de snakker med nogen, som gerne vil have mere viden, men ikke har mere plads på sin mobil til en almindelig overførsel, så får de bare det klargjorte SD-kort af medarbejderen.  

”Jeg har selv min mobiltelefon fyldt med apps, undervisningsmaterialer og videoklip, som jeg deler med dem, vi samarbejder med,” fortæller Thore Eklund, mens han finder en video frem om den smitsomme sygdom gul feber.  

Han forklarer videre: ”I vores gede- og kompostprojekt i Mali har vi fået produceret en video om, hvordan man laver god kompost. Den er på lokalsproget bambara og tekstet til fransk, og den er lavet i forskellige formater, så den passer til forskellige mobiltelefoner og til visning på computer. Det smarte ved videoerne er, at når vi kommer ud til landsbyer, hvor folk måske ikke kan læse og skrive, så kan de stadig se og høre, hvordan de skal gøre,” siger han og fortsætter:  

“Det, vi som vestlige missionsorganisationer skal satse på nu, er at udvikle kvalitetsmaterialer, som kan tilgås og bruges af vores partnere i Afrika.”

Thore Eklund, partnerkoordinator

”Mange afrikanere er allerede super-brugere af mobilteknologi. De bruger meget mere tid, end vi gør, på at sætte sig ind i de bedste og billigste løsninger. På det område kan vi næppe lære dem noget. Det, vi som vestlige missionsorganisationer skal satse på nu, er at udvikle kvalitetsmaterialer, som kan tilgås og bruges af vores partnere i Afrika. Der ligger et stort arbejde i at oversætte filmklip og indtale dem på de mange sprog, som bruges i de områder, vi arbejder i.”  

Forskere inden for mobilområdet spår, at man i Afrika om nogle år vil kunne købe en smartphone til omkring 10 US dollars, hvilket bare vil sætte endnu mere fart på udviklingen.   

Skrevet af Orla Møller, grafiker


Støt Projekt 3015: Luthersk Brødremission i Mali nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Udviklingsministeren besøgte Mission Afrika Genbrug i Viby

$
0
0

”En genbrugsbutik er jo en skattekiste af viden om, hvordan man får involveret frivillige mennesker til at gøre en forskel for andre,” sagde Rasmus Prehn, udviklingsminister, under et besøg i Mission Afrika Genbrug.


Kæmpe stor opbakning til alle dem, der gør et stykke frivilligt arbejde for at hjælpe andre. Fuld respekt herfra 🌍🌹💪 #dkpol #dkaid #frivillig #solidaritet pic.twitter.com/kDh2V3vQIF

— Rasmus Prehn (@RasmusPrehn) December 13, 2019

Samtalerne spændte bredt fra forfulgte kristne i Afrika og Asien til livet som frivillig, da udviklingsminister Rasmus Prehn lagde vejen forbi Mission Afrika Genbrug i Viby fredag den 13. december.

Besøget varede en halv time og bød på sort kaffe, rundvisning i butik, værksted og køkken – og snak. Masser af snak.

Undervejs spurgte udviklingsministeren, der også omtaler sig selv som ”solidaritetsminister”, interesseret ind til blandt andet rekruttering af frivillige.

”Vi spørger ofte kunder, der kommer ind i butikken, om de har lyst. Vi har lige fået fire nye frivillige hernede. Én af dem går jeg til linedance med. Jeg sagde simpelthen bare: ”Når du kan danse linedance, kan du også lave genbrugsarbejde.” Og det begyndte hun så med. En anden er i et ressourceforløb og fik lov til at lave enkelte opgaver hernede og dermed være en del af vores fællesskab. Det gode fællesskab er det vigtigste for os,” fortalte én af butikkens 43 engagerede frivillige, Jane Frank Jensen, til Rasmus Prehn.

Frivillighed væk fra skrivebordet

Efter rundvisningen roste udviklingsministeren både genbrugskonceptet og indsatsen i butikken.

”En genbrugsbutik er en skattekiste af viden om, hvordan man får involveret frivillige mennesker til at gøre en forskel for andre. Det er jo det, man gør blandt andet her i Mission Afrika, hvor man sælger genbrugsvarer, men også samler penge ind, der kan være med til at understøtte gode projekter. Derudover er en genbrugsbutik jo også en skattekiste i forhold til de ting, der er her. Spændende møbler, sjove bøger og en masse sjovt og fint tøj. Genbrug er på mode, så vi skal have mere fokus på det, og vi skal have flere til at engagere sig,” sagde Rasmus Prehn.

For Jane Frank Jensen var besøget en succes. Både hun og udviklingsministeren havde fået noget med derfra, mente hun.

”Det betyder meget for os som frivillige, at en minister tager sig tid til at besøge os. Jeg tror nu også, at Rasmus Prehn selv fik noget ud af det. Vi fik fortalt om, hvor vigtigt trofasthed og fællesskab er i en genbrugsbutik, og hvordan arbejdsgangen er. Det er godt for en minister at opleve frivillighed indefra og ikke kun kende den teoretisk,” sagde hun.

Med i samtale og rundvisning var Bente Mikkelsen Pahus, leder af Mission Afrika Genbrug, Henrik Engelbrekt Refshauge, generalsekretær i Mission Afrika, og en flok af genbrugsbutikkens frivillige, der hver dag knokler for at skabe gode oplevelser for kunderne.

Også Bente Mikkelsen Pahus satte pris på udviklingsministerens fredags-visit.

“Det var super-godt for os at tale med udviklingsministeren og vise ham, hvordan Mission Afrikas frivillige ikke blot tjener penge til Mission Afrikas sag, men også løser nøgleopgaver for det danske samfund som integration og inspiration til fællesskaber på tværs af samfundslag. I 35 år har Mission Afrika drevet genbrugsbutikker her i landet, og vi er super-stolte af alle vores 1.700 dygtige og trofaste frivillige, der hver dag arbejder hårdt for at gøre verden til et bedre sted – både lokalt og globalt,” sagde hun.

Mission Afrika Genbrug tæller 64 butikker på landsplan. Omsætningen var i 2018 på omkring 24 mio. kroner.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

MAgazinet nr. 4 2019

$
0
0

Velkommen til et spændende magasin med temaet “Iværksætteri” – her fejrer vi frontløbere og fredsmagere, initiativrige ildsjælde, kirker og genbrugsbutikker. Her er energien, der holder missionen i topform.


Mission Afrikas partnere og projekter er en dyb brønd af viden og initiativ, der kan inspirere missionarbejdet i fremtiden. Læs MAgazinet her:

Vil du gerne modtage bladet i din postkasse, er du mere end velkommen til at kontakte Mission Afrikas sekretariat.



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Vi søger en frivillig PA til spændende koordineringsopgaver

$
0
0

Kom i mesterlære i vores frivillige stab på hovedkontoret i Højbjerg ved Aarhus.


Vær med dybt inde i maskinrummet af Mission Afrika som frivillig PA (Personlig Assistent) i generalsekretariatet og partner- og netværksteamet, der arbejder med fundraising, kommunikation og projekter i Afrika, Mellemøsten og herhjemme.

Vi drømmer om en, der elsker at organisere og koordinere, analysere og evaluere, gerne med flair for kommunikation – for eksempel i forhold til at skrive og snakke med mange forskellige typer mennesker primært i telefonen fra høj til lav. Få hands-on med fundraising.

Du får løbende coaching, fordi vi vil kapacitetsopbygge dine talenter i et spændende klima, hvor mission er en proces og ikke statisk. Vi har et af Danmarks mest innovative missionsmiljøer, hvor vi udlever og nyskaber moderne mission.

Som frivillig i Mission Afrika får du RIGTIG mange muligheder og erfaringer både til CV´et og til livet. Tror du på, at evangeliet om Jesus skal helt ud og ind i hjertet, så kom, mærk og præg vores miljø. Vi skaber og lærer sammen og får drømme til at blive til virkelighed.

Arbejdstiden er fleksibel, og længden kan aftales, men vi drømmer om en formiddag eller eftermiddag om ugen – eller måske en hel dag.

Skriv en ansøgning – gerne som en video til general@missionafrika.dk, hvor du fortæller, hvorfor vi præcis skal vælge dig. Send CV med de relevante erfaringer for det ulønnede job.



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Mission Afrika Genbrug sender os ind i 2020 med et større overskud

$
0
0

De frivilliges engagement og en tilskæring af driften i Mission Afrika Genbrug giver gevinst på bundlinjen.


Alle regnskaber er endnu ikke gjort op, men prognosen er klar: Mission Afrika Genbrug løber ind i 2020 med et overskud fra 2019, der er omkring 1 mio. kroner større end overskuddet i 2018.

”Når vi ser tilbage på 2019, kan vi bare sende en kæmpe-stor TAK til vores trofaste frivillige. I 2019 har arbejdsindsatsen fra de frivillige i butikkerne skabt en tydelig fremgang på overskuddet på mere end 10 procent siden 2018. Det er utrolig flot,” siger leder af Mission Afrika Genbrug, Bente Mikkelsen Pahus.

“Vi arbejder ikke længere med ideen om, at flere butikker nødvendigvis giver et større overskud.”

Bente Mikkelsen Pahus, leder i MAG

Udover de frivilliges utrættelige indsats skal en del af forklaringen på overskuddets størrelse findes i en ændret strategi for driften af Mission Afrika Genbrug.

”Siden 2018 har vi tilpasset driftsomkostningerne ved blandt andet at nedjustere antallet af butikker fra 70 til 64. Denne justering frigiver mere tid til den del af forretningen, der er i fremdrift. Vi arbejder ikke længere med ideen om, at flere butikker nødvendigvis giver mere overskud. Tallene viser, at færre butikker sagtens kan skabe et større overskud,” forklarer Bente Mikkelsen Pahus.

De gode takter fortsætter

De gode prognoser i Mission Afrika Genbrug skaber optimisme for vejen ind i 2020.

”Vi glæder os til et nyt år i fællesskabets tegn. Vi sætter fokus på trivsel og på sunde, udviklende fællesskaber med passion for genbrug. Derudover vil vi fortsætte arbejdet med prisjusteringer, indretning og tilskæring af driftsomkostninger,” siger Bente Mikkelsen Pahus.

Overskuddet i Mission Afrika Genbrug lød i på omkring 8,9 mio. kroner i 2018. De endelige regnskabstal for 2019 foreligger i februar måned.

I Mission Afrikas nyeste blad, MAgazinet 4, 2019, kan du læse mere om de fokusområder, Mission Afrika Genbrug arbejder med i 2020.



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Pernille Jønsson har fundet skjulte skatte i Uganda

$
0
0

Volontør Pernille Jønsson blev en lille smule klogere på menneskelivet, da hun talte om rigdom med en af sine 11-årige elever på Mukisa Primary School.


Af Pernille Munk Jønsson, volontør på Kamuzinda Farm, Uganda.

Inden vi fem uvidende piger drog mod fjerne og ukendte himmelstrøg, modtog vi forberedende undervisning fra Mission Afrika. En af de ting, som jeg her bed specielt mærke i, var sætningen: ”Man skal ikke gøre nogen til et offer unødigt.” Heri har jeg erfaret, at der ligger en stor sandhed. Når vi møder børnene på skolerne, lærer vi fantastiske personligheder at kende. Vi erfarer også hurtigt, at de ikke har fået de samme chancer i livet, som vi selv fik i den alder. Dette kan synes både uretfærdigt og ondt. Det er så nemt at se børnenes hullede skjorter og slidte skolehæfter og derefter lynhurtigt hoppe til offer-konklusionen. Vi ville dog ikke yde dem retfærdighed, hvis vi ikke tog os tid til at se nærmere efter. For disse børn er ikke ofre. De er mennesker, stærke mennesker, der på trods af en hård medfart møder dagen med et smil. De er individer, som bliver ved med at vælge glæden og håbet om, at skolepengene på en eller anden måde vil dukke op. De ser ikke sig selv som ofre, så hvorfor skulle jeg?

I en samtale med en af mine elever fra Mukisa Primary School spurgte eleven: ”Teacher Penile, are you rich in Denmark?” Hertil svarede jeg nej. Ikke alle i Danmark er rige. Opfølgende spurgte han selvfølgelig til, om vi så er fattige i Danmark, hvortil jeg endnu engang måtte svare nej. Drengens konklusion kom herefter med en oprigtighed, som for mig var meget overraskende: ”Oh, you are just like us in Uganda then: not rich, but not poor either.”

Hvori ligger denne 11-årige drengs rigdom, må man derefter spørge sig selv. Hvad er det, jeg overser, når mit danske blik, med det samme jeg træder ind i landsbyen, stempler alle med fattigdoms-mærkatet?

Efter et ophold på nu tre måneder, vil jeg ikke vove at påstå, at jeg kender svaret på dette spørgsmål. På trods af det er der dog alligevel nogle ting, som jeg har bidt mærke i og må klassificere som små guldklumper i den ugandiske kultur. Da vi først ankom til landet, fandt vi det ubehageligt og en smule omklamrende, at folk hele tiden stoppede op på gaden for at snakke med os eller inviterede os på besøg. Da vi allerede havde sat offer-stemplet på dem, var det desværre for nemt at drage konklusionen, at de ønskede vores selskab i forventning om at modtage penge. En dag, da vi gik en tur ud ad en endnu ukendt vej, valgte vi dog til en forandring at modtage invitationen. I dette hjem blev vi alle overvældede over den enorme gæstfrihed og venlighed, som familien mødte os med. Denne varme venlighed, som gennemsyrer hele landsbysamfundet, har gjort det helt utænkeligt at gå på indkøb uden at hilse på dem, vi møder. Ja, en af mine medvolontører har sågar taget sig selv i at vinke til en ko i sin iver efter at imødekomme den store hjertevarme, som vi selv er blevet mødt med hernede. Der er stor rigdom i en kultur, hvor fremmede ikke er ligegyldige, men i stedet er en bror, man endnu ikke har mødt.

I den første uge af vores ophold her på farmen, var vi ude for at tilså en mark med majskerner. Disse majs er nu vokset mig langt over hovedet og er derved blevet til stor rigdom. Ligeledes er der mange frø, som endnu må blive plantet her i Uganda. Arbejdet med at tilså majsmarken var hårdere end forventet. Stillingen var ubehagelig og arealet uoverskueligt. Ét majskorn ad gangen kom vi dog i fællesskab igennem marken. Ligesom markarbejdet kan volontørarbejdet sommetider synes uoverskueligt. På trods af den store kulturelle rigdom Uganda ejer, er der også kulturelle laster i landet. En af disse mødte vi allerede tidligt i vores ophold på skolerne. Her oplevede vi, at børnene var utroligt bange for deres lærer, og vi blev selv vidner til fysisk afstraffelse af børnene. Gennem samtaler og workshops med skolernes ledelse og ansatte har vi nu plantet viden om, at fysisk afstraffelse kan skabe et dårligt læringsmiljø for eleverne. Dette korn, vi har sået, er blot ét ud af mange, vi håber at have spredt igennem vores arbejde. Vi må nu bede til, at de vil slå rod og bære frugt. Ligeledes må vi bede for, at de ugandafrø, der er blevet sået i vore hjerter, må slå rod og lade os bære et stykke af den 11-årige drengs skjulte rigdom med hjem til Danmark.

Kærlig hilsen

Pernille Jønsson, volontør i Uganda for Mission Afrika

PS: I Mission Afrikas nyeste blad, MAgazinet 4, 2019, kan du læse mere om arbejdet på Kamuzinda Farm i artiklen: Ponsianos Planteplan.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Dansk præstebesøg i Beirut – et kig bag kulissen

$
0
0

Kirsten Münster, sognepræst i Haderslev Domsogn, fortæller om en gribende studietur til SAT-studierne i Libanon.


Af Kirsten Münster, sognepræst Haderslev Domsogn 

På en studietur med ni folkekirkepræster fra Haderslev stift til Libanon i september 2019 lykkedes det at improvisere et besøg på SAT-7-studiet i Beirut, takket være stor gæstfrihed og fleksibilitet fra SAT-7’s side. 

Producer Juliana Sfeir var vores vært og viste rundt i de imponerende flotte studiefaciliteter, som er skænket af en enkelt doner. Det var tydeligt, at vi her mødte en dybt professionel organisation. Det viser sig blandt andet ved, at den engelske medievirksomhed BBC lejer sig ind i SAT-7 ’s bygning, hvilket ikke alene sikrer indtægter, men også, at SAT-7 teknisk er helt fremme og har et godt samspil med de bedste i branchen.   

Juliana tog os med rundt i de forskellige studier, hvor der produceres kristent TV til Mellemøsten. Her laves talkshows, undervisning og meget andet. Programmerne ses af den kristne befolkning – men også af mange muslimer på grund af de mange gode programmer. Juliana fortalte, at i Tyrkiet er SAT-7 den eneste udenlandske TV–station, som ikke er lukket ned, formentlig fordi programmerne hverken er politiske, aggressivt missionerende eller taler nedsættende om andre troende. SAT-7 sender på flere platforme: Både på Facebook og Youtube, som er de unges medier, og flow-tv til deres forældre.   

Juliana havde særligt fokus på børnekanalerne SAT-7 KIDS og SAT-7 ACADEMY. Sidstnævnte er en kanal med undervisning, som er udsprunget af behovet i kølvandet på krigen i Syrien, hvor mange børn på flugt har fået afbrudt deres skolegang. Mange andre børn i Mellemøsten er dog tiltrukket af kanalen, der anvender moderne, varierede og involverende former for undervisning. Juliana fortalte, at selvom forældre med muslimsk baggrund godt ved, at det her er en kristen tv-organisation, så leverer de på redelig vis den undervisning, som befolkningens egne regeringer burde, men ikke evner.  

Udover at brænde for at dele Guds kærlighed med sit arabiske folk, så var Juliana også ret cool. En time efter vores besøg skulle hun styre produktionen af finalen på et børneprogram om menneskerettigheder. 58 børn fra hele Mellemøsten – lige fra flygtninge til overklassebørn – havde deltaget i quizzer, opgaver og skriftestol med konflikter, og nu mødte de ind til finalen. Programmets sigte er at fremme tros- og ytringsfrihed, med fokus på børns rettigheder / FNs verdensmål – og det sker i øjenhøjde med de 12-15 årige børn og deres hverdagsproblematikker. Programmet fremmer menneskelige og kristne værdier – og her er religionsfrihed en grundlæggende værdi. 

Tak fordi vi måtte få et kik bag kulissen. Et fantastisk arbejde, som bruger tidens medier til at formidle et kristent vidnesbyrd.  


Støt Projekt 0004: SAT-7 nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Mission Afrika ønsker GODT NYTÅR

$
0
0

I videoen fortæller generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge om to Afrika-oplevelser, der på en særlig måde har sat spor i 2019, og som peger ind i 2020.


https://youtu.be/-dqKTGaLRt8


Støt Mission Afrika nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Ponsianos plante-plan 

$
0
0

Ugandiske skolebørn skal plante sig ud af fattigdom, mener volontørkoordinator Ponsiano Nyombi. 



Tidligere udgivet i MAgazinet 4, 2019.

Kaffe er mere end et middel til at sparke dagen og hjernen godt i gang. For Ponsiano Nyombi fra Uganda er kaffe en af mange nøgler til at bekæmpe den ”mangel”, som gennemsyrer hele det ugandiske samfund.  

Uganda er et af verdens fattigste lande og med fattigdom følger mangel. Mangel på mad, mangel på skolepenge og deraf mangel på overskud til kreativ og nytænkning, mener Ponsiano Nyombi. Han er landbrugs- og læreruddannet, gift med Rebecca Nyombi, far til seks og forvalter på den gård i Uganda, som Mission Afrika udsender volontører til. Derudover fungerer han som samarbejdskoordinator mellem de danske volontører og skoleledelserne på to ugandiske skoler, som volontørerne er tilknyttet.  

 Kamuzinda Farm 

Mission Afrika har i øjeblikket udsendt fem volontører til Kamuzinda Farm i Uganda. Gården er drevet af Ponsiano Nyombi, der er landsbrugs– og læreruddannet. Han er gift med Rebecca Nyombi og har seks børn. Med tiden skal gården fungere som demonstrationsfarm, så ugandiske familier kan få gavn af viden og effektive metoder til at dyrke landbrug. I øjeblikket er Kamuzinka Farm bopæl for volontørerne, der hjælper til i de tilhørende plantager og på to samarbejdsskoler i området. Gården har en stærk tilknytning til den lokale kirke. For Ponsiano Nyombi er denne tilknytning bærende for arbejdet. ”Det vigtigste for mig er at sprede Guds ord og Jesu næstekærlighed,” siger han. 

Hans svar på spørgsmålet om, hvordan Uganda skal kæmpe sig ud af manglen, er, at ”uganderne skal lære, hvad de kan lave af ingenting.” Selv gør han en stor indsats, fortæller Camilla Hoffmann, projektgruppemedlem, der netop har besøgt Ponsiano Nyombi. Og det er her, kaffen kommer ind i billedet. 

Fra bønne til skolepenge 

”Ponsianos ide er, at hver elev i skolernes ældste klasser skal have ansvar for to til tre kaffeplanter i skolernes tilknyttede køkkenhaver. Børnene skal medbringe kviste og blade, der kan blive til naturligt gødning til kaffeplanterne, og vand til at vande med. Derudover skal de sørge for at holde jorden omkring planterne ren. Udbyttet af kaffeplanterne går til at erstatte de skolepenge, som forældrene har så svært ved at betale på grund af fattigdom,” forklarer Camilla Hoffmann. 

”Udover det synlige, økonomiske afkast lærer eleverne at håndtere kaffeplanter. Denne læring er særlig værdifuld i et land, hvor omkring 60 procent af arbejdsstyrken er beskæftiget i landbrugssektoren. På længere sigt skal skolerne selv stå for undervisningen i kaffedyrkning, men i begyndelsesfasen vil Ponsiano gerne bistå”. 

Det lyder let, men praksis er nogle gange mere kringlet. Også for en ildsjæl som Ponsiano Nyombi. 

”Udfordringen er at sætte gang i disse drastiske ændringer i mindsettet i forhold til frivillighed. (…) Det handler om at identificere den vej, man vil gå, opnå enighed blandt partnerne og have beslutsomhed til at gå den vej,” siger han og henviser til, at skoleledelserne endnu ikke har taget ordentligt medejerskab for kaffeprojektet. Nok er kaffeplantagerne ved skolerne plantet til, men afkastet fra kaffeplanterne er for ringe. 

Med Ponsiano Nyombi ved roret tvivler Camilla Hoffmann dog ikke på, at der er lys forude. 

”Ponsiano er en helt særlig mand, der kalder eleverne for ”guld”, og som tydeligvis har forstået ideen om bæredygtighed. Han ved, at det kræver tid og kræfter at ændre gamle tankemønstre og handlemåder. Foreløbigt bliver han ved med at ”skubbe” kærligt til skoleledelserne og sørge for, at børnene får den nødvendige læring i kaffedyrkning,” siger hun. 



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika
Viewing all 812 articles
Browse latest View live