Quantcast
Channel: Mission Afrika
Viewing all 812 articles
Browse latest View live

Hilsen fra Afrika

$
0
0

Aktuelle hilsener fra Nordcameroun og Sierra Leone.
De begynder først nu at mærke pandemien, men er økonomisk ramt.



Under COVID-19-pandemien lider vore afrikanske partnere af ikke at være i stand til at arbejde og at møde frygt hver dag. Udfordringen er i flere af landende, at befolkningen mangler tillid til regeringen og de offentlige myndigheder. Desuden bliver der spredt rygter og fake news som f.eks. at corona kun er de riges sygdom. Det er sprængfarligt, fordi det så er utroligt vanskeligt at få mennesker til at bakke op om at holde afstand og holde en høj hygiejne. Det er ved at gå op for kirkerne, at der ikke kommer hjælp udefra, fordi alle organisationer kæmper for at holde sig ovenvande.

Samuel Dawai leder bibelskolen i Kaele i NordCameroun fortæller:

Mange mennesker lever med frygt, men vores budskab hver søndag eller ved enhver anden lejlighed er at sige: Vær ikke bange, som Jesus sagde til sine disciple efter hans opstandelse.
Vi har tro og håb om, at Livets Gud vil overvinde situationen og give os håbet tilbage, og give os livet til at fortsætte med at tjene Ham.
I Cameroun er mere end tusind mennesker syge af covid-19. De nordlige regioner er ikke så hårdt ramt endnu. Vi beder om, at Gud vil beskytte os. Vi gør alt hvad vi kan for at fortælle mennesker omkring os, at de skal respektere alle hygiejneregler og social distance.
Kirkens økonomiske situation er blevet vanskeligere, fordi søndagsgudstjenesterne ikke er normale. Normalt overlever kirken gennem indsamlinger. Nu kommer folk ikke og giver
Lad os bede hinanden med håb, og Gud vil hjælpe os.

Tidligere MA-missionær Mette og Alex Bjergbæk Klausen fra organisationen Relay Trust fortæller, at Sierra Leone kun er i den tidligste fase af udbruddet. Der er 50 dokumenterede tilfælde, men landet har kun kapacitet til at teste ca. 10 om dagen, så det giver slet ikke et korrekt billede af situationen. Der er dokumenterede tilfælde i Kenema (hvor de har testfaciliteter) – og tilfælde i Bo.
Landet er lige nu lukket ned, så man ikke kan rejse mellem de enkelte provinser og man frygter, at præsidenten vil erklære “lockdown”. Det kan skade mennesker, som ikke har mulighed for at købe ind til et stort forrådslager. Det gælder for 95 ptc af befolkningen.

Forretninger og virksomheder begynder at mærke konsekvenserne af corona i Afrika, og formentlig bliver ekstrem fattigdom det største problem i flere afrikanske lande (et større problem end virus). Der er nogle langsigtede og uoverskuelige konsekvenser.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Genbrug genåbner

$
0
0

Nu arbejder Mission Afrikas 1700 frivillige hårdt for at åbne de 65 genbrugsbutikker, men mange er i den særligt udsatte gruppe.



“Det er en meget ambivalent situation vi står i med Mission Afrika Genbrug. På den ene side glæder vi os over at kunne åbne de første butikker fra 1. maj, medens vi samtidigt er meget pressede for at sikre de frivilliges helbred”, fortæller Mission Afrikas generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge. Han er den eneste medarbejder på hovedkontoret, hvor alle 15 medarbejdere er sendt hjem, for at få del i statens lønkompensationspulje.

“Den sidste måned har de mange frivillige i genbrugsbutikkerne spurgt om, hvornår de kan tillade sig at åbne, og spurgt efter hjælp til at lave sunde forskrifter, så de ikke bliver smittet. Vi har 1700 frivillige der brænder for sagen og får masser af livskvalitet ved at mødes. Men hovedparten er i den særligt udsatte gruppe over 70 år.”

“Nogle vil hellere på vagt i butikken,
end sidde hjemme og få en depression!”

“Selvom der ikke har været forbud mod at have vores butikker åbne gennem hele perioden, med mindre de ligger i indkøbscentre, har vi anbefalet dem at lukke sammen med resten af samfundet. Det gør vi ikke længere, hvis man ansvarligt følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger”, fortæller generalsekretæren.

Butikkerne er selvstændige enheder, og da meldingen kom ud til butikkerne i mandags, løb nogen rigtig stærkt og åbner allerede onsdag 22. april, men de fleste åbner 1. maj. Andre forbliver lukket og afventende til 10. maj eller længere, afhængigt af om de kan finde frivillige.

“Selvom mange af vore ivrige frivillige har stået klar og skrabet hovene i stalden, og ventet på endelig at blive lukket ud på græs, så er det en stor udfordring at finde frivillige, der vil stå i butikkerne. Derfor kan alle butikker heller ikke straks åbne fuldtid. Selvfølgelig er nogen betænkelige, så det er desto vigtigere at sørge for hygiejnen er i top. Vi har sendt råd ud til alle butikkerne, der flugter med Sundhedsstyrelsens. Da vore butikker er meget forskellige, har hver butikbestyrelse tilpasset dem deres lokale forhold, så de frivillige er trygge,” fortæller Henrik Engelbrekt Refshauge.

Red verden og din egen økonomi

Mission Afrika har mistet omkring 3 millioner om måneden i den tid butikkerne har været lukket. Nu håber man kunderne også vil søge tilbage mod genbrug.

“Vores likviditet er voldsomt ramt,” erkender generalsekretæren. “Det er virkeligt nogle hårde måneder, vi gennemgår. Normalt budgetterer vi med at regnskabet skal gå i nul, så alle overskudspenge kan sendes til vore partnere i Afrika og Mellemøsten. De er ramt langt hårdere end os i smørhulsDanmark. Derfor har vi brug for kunder i butikkerne nu!”

Gå i genbrug og red verden og din egen økonomi.

“Vi har lækre varer, som samtidigt er bæredygtige og støtter mennesker, der har det svært. Gå ned og besøg din lokale genbrugsbutik. Opmuntre de frivillige, hold afstand og køb i stride strømme. Det er alt for billigt, men gør en stor forskel”.

Giv nogle timer

“45.000 danskere er blevet fyret pga. coronakrisen, og 150.000 er sendt hjem på lønkompensation. Samtidigt går tusinder af studerende rundt, som ikke skal møde ind til timer, men er hjemmestuderende. Meld jer under fanerne som frivillige i genbrug for en tid, så vi kan holde butikkerne åbne, tjene penge til samfundets svageste og overleve,” beder generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge.

Ledige eller efterlønnere må bruge henholdsvis 10 og 15 timer til frivilligt arbejde, uden at blive trukket i dagpenge eller anden indtægt.

Genbrugsleder Bente Pahus starter igen 27. april, for at være klar til at hjælpe butikkerne.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Hjælp genbrug ud af jerngrebet

$
0
0

Det er unfair at de kirkelige og humanitære genbrugsbutikker ikke får glæde af kompensationspakken for tabte indtægter.


Vi er lagt i et jerngreb og har brug for politisk støtte. Indtægterne fra Mission Afrikas arbejde går til de mest udsatte gruppe i den 3. verden, hvor de har endnu mere brug for hjælp. Desuden svarer genbrugsbutikkerne på et behov for livskvalitet for Mission Afrikas 1700 frivillige, der får dem til at engagere sig og give af sig selv på trods af corona.
Hvis ikke der findes en løsning, som også inkluderer genbrugsbutikkerne, så går det ud over tusinder af belastede mennesker, og i værste fald må vi lukke efter 108 år.

Bæredygtigt samfundssind

Genbrugsbutikkerne lever til fulde op til tidens krav om bæredygtighed: klima- og ressourcebevidsthed, samtidigt med vi repræsenterer indbegrebet af den helt afgørende frivillighed regeringen efterspørger og roser. Vores arbejde er typisk båret af ældre frivillige, der bruger rigtig mange timer og kræfter på at drive og passe de 65 genbrugsbutikker. Det er samfundssind. Samtidigt med de gør en forskel i verden, oplever de at få forøget livskvalitet gennem et tæt socialt fællesskab.
Vores biologiske natur tager over, når frivillige møder op og trodser corona, selvom de er over 70. Men hvordan redder vi butikkerne, hvis krisen trækker ud?
Selvom der ikke var juridisk grundlag for at lukke butikkerne, valgte Mission Afrika at anbefale butikkerne til at lukke sammen med resten af samfundet. Nu bløder vi flere millioner kroner hver måned både i tabte indtægter og fortsatte udgifter til f.eks. husleje og forbrug. Enkelte udlejere har hjulpet ved at annullere eller halveret vores huslejer. Andre har givet henstand. Men vi har brug for et politisk indgreb.

Derfor har Mission Afrika henvendt sig til Erhvervsminister Simon Kollerup, for at få ændret retningslinjerne for kompensationen, så den gælder for den enkelte butiks p-numre og ikke for hele organisationens CVR-nummer. Beregning ud fra CVR giver ikke et retvisende billede af vores indtægtstab. Desuden bør momskompensationsordningen i år få et helt ekstraordinært løft.
Vi er klar, for det er ikke svært at ændre. Kan staten også? For så kan vi fortsætte vores livsvigtige samfundsopgave.
Vi har infrastrukturen, hvis I vil tage initiativ og handle nu, inden vi dør!

Henrik Engelbrekt Refshauge
Generalsekretær



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Ny doktor i missiologi: Genopliv vidnesbyrdet

$
0
0

Mission Afrikas formand er blevet Doctor of Missiology (DMis), og kommer med nogle klare forslag til Folkekirken, som hun selv er ansat i.




Mission Afrikas formand Anne Mie Skak Johanson er blevet Doctor of Missiology (DMis) fra Fuller Theological Seminary, og kommer med nogle klare forslag til Folkekirken, som hun selv er ansat i.

Forskningsprojektet har omhandlet, hvordan danskere i dag opdager tro. Undervejs har hun talt med 40 danskere, som har fortalte om den trosrejse, det har været at flytte sig fra ingen bevidst tro på Gud til en erkendelse af at Gud er til, og at det er værd at leve livet sammen med ham.

”Projektet har været utroligt spændende og trosstyrkende, og processen og litteraturen frem mod doktorgraden har lært mig meget om mission generelt,” fortæller formanden.

”Jeg er f.eks. blevet mere opmærksom på, at når vi vil dele evangeliet – altså Guds kærlighed i Kristus Jesus, med mennesker, så er det vigtigt at kigge på den kultur budskabet skal bringes i. Desuden på hvordan de folk, vi vil have i tale, ser verden, og hvad deres længsler er. Kun ved at forstå den aktuelle kontekst, kan vi fortælle om Gud, sådan at det bliver gode nyheder for mennesker”, fortæller Anne Mie Skak Johanson og uddyber:

”Det betyder, at vi som kirke skal stille spørgsmål lige så meget som vi skal give svar. Når vi først får begyndt, er det ikke svært, for det er spændende at lytte til mennesker, der fortæller om deres opfattelse af verdenen, og om hvad de ønsker”.

Tal om tro

Mission Afrikas formand er også præst i Tyrstrup/Hjerndrup i Christiansfeld, og kommer i sin forskning også med nogle anbefalinger til kirken i Danmark.

”Vi skal blive bedre til at tale om åndelige ting og åndelige oplevelser. Det ville være godt at genoplive det de gamle kaldte ”vidnesbyrdet”. Vi taler alt for lidt om vores personlige tro og vores personlige åndelige erkendelser. Det kunne vi godt blive bedre til både i kirken og udenfor”, mener Mission Afrikas formand.

Hun understreger også, at vi skal være bedre til at tale helt simpelt om grund-essencen af kristen tro.

”Hvis troen bliver for filosofisk, er det svært at gribe både for os selv, men i særdeleshed for mennesker, som ikke er så vant med troen eller kirken.”

Endelig mener hun kirken kan blive bedre til at byde nye mennesker velkommen, lytte til deres historie og svarer på deres spørgsmål.

Anne Mie Skak Johanson har selv betalt sin uddannelse, og afhandlingen ligger færdig engang i juni, og der bliver flere publikationer vedr. resultaterne af forskningen.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Forfølgelse af kristne: Fem faldgruber

$
0
0

Forfulgte kristne har ofte ikke ressourcer til at skabe opmærksomhed omkring deres egen situation. Derfor har de brug for kirkens stemme.




Af Thomas Bjerg Mikkelsen, leder af Menighedsfakultetet i Århus, formand for Evangelisk Alliance og medlem af Tænketanken for forfulgte kristne


Forfulgte kristne har ofte ikke de fornødne ressourcer til at skabe opmærksomhed omkring deres egen situation. Derfor har de brug for kirkens stemme til at tale deres sag.

Jeg vil pege på fem faldgruber, som vi skal være opmærksomme på, når vi giver stemme til forfulgte kristne:

Faldgrube 1: Problemet med forfølgelse ignoreres

Det har også været tilfældet i Danmark, men der er heldigvis sket ganske meget i de senere år, hvor Udenrigsministeriet blandt andet har etableret et kontor for tros- og religionsfrihed. Der er tale om en kompleks problemstilling, som desværre ikke vil blive løst på kort sigt. Derfor er det afgørende, at skiftende regeringer vil prioritere indsatsen højt.

Faldgrube 2: Problemet overdrives

Mange fortalere for forfulgte kristne har en tendens til at overdrive ved at give upræcise oplysninger og betegnelser eller anvende et for følelsesladet sprog. I praksis er det vanskeligt at tilvejebringe præcise tal og evidensbaseret viden (bygger på aktuel viden understøttet af forskning – red.). Der findes heller ingen fælles definition af, hvad det i det hele taget vil sige at være ”forfulgt”. Derfor skal man være forsigtig med tal og begreber.

Faldgrube 3: Ukritisk partiskhed

En del af den aktivistiske litteratur tager ukritisk parti for bestemt religiøse grupper, som favoriseres uden at tage højde for kompleksiteten. Religion er en del af konflikten, men det handler også om kulturelle og etniske forskelle, uretfærdighed og fattigdomsproblemer.

 Faldgrube 4: Forfølgelse af ikke-kristne bagatelliseres

Ethvert overgreb mod et menneske må betragtes som en krænkelse af det kristne syn på menneskets værdighed. Derfor er det afgørende, at kirken udøver fortalervirksomhed for alle forfulgte grupper.

Faldgrube 5: Overtagelse af forfølgernes retorik

Det gør livet vanskeligere for forfulgte kristne, når vestlige aktivister eller politikere anvender samme retorik og argumenter, som undertrykkende regimer. Disse regimer hæver ofte, at kristne – eller visse grupper af kristne – ikke kan være loyale borgere, fordi de repræsenterer en fremmed kultur, som står i modsætning til værdierne i samfundet. Fordi minoriteter ikke bidrager til social harmoni – lyder argumentet – kan de heller ikke blive tilkendt samme rettigheder som majoriteten. Her gælder det om at holde fast i, at tros- og religionsfrihed er frihed for den enkelte, og at denne frihed er en umistelig individuel frihed.

Vi kan kun være troværdige og effektive fortalere for forfulgte kristne og andre religiøst forfulgte, hvis vi bryder tavsheden og formidler en seriøs, faktuel korrekt og upartisk fortolkning af virkeligheden. Det er en vanskelig opgave, som indebærer en række faldgruber, men det er vores ansvar som samfund og kirke.



Ebola-nyheder fra BBC



Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

VIPs skaber håb

$
0
0

De sidste måneder har en helt speciel kampagne skabt håb på Internettet. Spørgsmålet “Hvad giver dig håb” blev stillet til kendisser, og …




“Det giver mig håb, at …” Den sætning har danskere fra alle mulige forskellige kontekster fuldført siden covid-19 rullede ind over vores samfund. 

De sidste måneder har en helt speciel kampagne skabt håb på Internettet. Spørgsmålet “Hvad giver dig håb?” blev stillet til kendisser, VIPs og helt “almindelige” danskere.

“Verden står jo i en ekstraordinær situation, hvor vi alle er mærket af krisen,” fortæller generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge fra Mission Afrika. Inden han kom til at sidde helt alene på hovedkontoret, fordi alle andre medarbejdere blev sendt hjem på lønkompensation, nåede Mission Afrika lige at lancere en kampagne, hvor organisationen lægger vægt på håbet.

“Vores budskab har i 108 år været HÅB! Der er håb for ALLE mennesker og for verden gennem troen på Jesus og den livsforvandlende forsoning og kærlighed i Ham, selvom sygdom og ulykker presser os!” beretter han.

“Det er ikke kun Mission Afrika, der brænder for at sprede håb. VIPs, kendisser og helt almindelige mennesker har været med til at sprede håb til Danmarks befolkning, ved at optage en helt skarp og kort video på 15 sekunder, hvor de fortæller om, hvad der giver dem håb. Først tænkte jeg, det måske blev lidt det samme, der kom frem i videoerne, men det har været stærkt at høre de mange forskellige bud på håb, og at få et indblik i de manges hverdag lige der hvor de stod og optog videoen. Uanset om det var en tidligere landsholdstræner, ministre, sangerinder, en overborgmester, landspolitikere, generalsekretære, biskopper, efterskoleforstandere, unge, pensionister osv., havde de alle et skønt positivt budskab, de hjalp med at sprede”, fortæller generalsekretæren.

Idéen udsprang på et møde i det kreative netværksteam, og de mange videoer er siden flydt ind til hovedkontoret i en lind strøm, så der nu er et positivt håbsdryp hver anden dag langt ind i sommerferien.

Se med på Mission Afrikas YouTube-kanal her. Du kan gå direkte til håbsvideoernes playliste her.

Indtil nu kan du se videoer med:

Ulrich Wilbek, borgmester og tidl. landsholdstræner
Charlotte Rørth, journalist og forfatter
Rasmus Prehn, udviklingsminister
Terence Ascott, Grundlægger og præsident SAT-7
Rita El-Mounayer, CEO SAT-7
Trine Gadeberg, sanger
Jens Maibom, forstander Diakonhøjskolen
Tonny Dahl Sørensen, forstander Sydvestjyllands efterskole
David Laadahl Mortensen, Landsleder YFC,
Daniel Toft Jakobsen, medlem af Folketinget
Sebastian Olesen, efterskolelærer og islamevangelist
Isabella Arendt, politiker
Steen Skovsgaard, phd. tidl. biskop
Mette Boch, tidl. Kirkeminister
Mogens Mogensen, tidligere generalsekretær Mission Afrika
Marianne Gaarden, biskop
Camilla Hoffmann, Mission Afrika Youth
Kristina Eskildsen, MAY-koordinator
Emma Vinkel, MAY-koordinator
Peter Fischer-Nielsen, sognepræst og tidl. generalsekretær Mission Afrika
Kristoffer Simonsen, sognepræst
Jens Medom Madsen, generalsekretær Indre Mission
Ruben Dalsgaard, generalsekretær Dansk Oase
Thomas Bjerg Mikkelsen, leder af Menighedsfakultetet
Thyge Enevoldsen, diakonimedarbejder og præst Helsingør stift
Hans-Christian Vindum Pettersson, valgmenighedspræst
Henrik Engelbrekt Refshauge, generalsekretær
Orla Møller, mediegrafiker og præst
Bodil Skjott, pensionist og tidligere generalsekretær Israelsmissionen
Bent Molbech Pedersen, forstander Djurslands efterskole
Carsten Haugaard Nielsen, sognepræst og tidligere generalsekretær Mission Afrika
Frank Jensen, overborgmester København
Mette Grovermann, generalskretær ISOBRO
Stine Munch, sognepræst Københavns domkirke
Henrik Sonne Petersen, generalsekretær Dansk Missions Råd

Og der er en del i pipeline.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Informationsreferat fra Missions Afrikas bestyrelsesmøde 16. maj 2020

$
0
0

Det har været en turbulent tid, et forår 2020 som var helt anderledes end forventet.



Til stede: Anne Mie Skak Johanson, Henning Bech-Larsen, Anna Grethe Møller, Jens Henrik Christiansen, Anne Theresa Thanning, Niels Iver Juul, Ida Jensen Friis (on-line), Vibeke Follmann samt, Thore Eklund samt Henrik Engelbrekt Refshauge. Bente Mikkelsen Pahus deltog under punkterne om Mission Afrika Genbrug (MAG), Torben Hesselbjerg under punkterne om økonomi.

I marts var MA nødt til at lukke sine genbrugsbutikker, personalet blev hjemsendt og støtte til vore partnere indefrosset. Sammen med resten af Danmark lukkede Mission Afrika mere eller mindre ned. Bestyrelsesmødet 16. maj 2020 var præget af bestyrelsen skulle have overblik over konsekvenserne af Covid-19 krisen samt en glæde over at MA langsomt men sikkert er ved genåbne.

Opdatering fra generalsekretæren

Alle medarbejdere undtagen generalsekretæren blev hjemsendt 20. marts for at MA kan få del i hjælpepakken vedr. lønkompensation. Medarbejderne er blevet kald tilbage på arbejde efter behov. FU og generalsekretæren har fulgt udviklingen og meldingerne fra regeringen tæt, og har løbende afholdt ekstraordinære møder. MA har søgt lønkompensation samt driftskompensation for udgifter. Det skulle hjælpe MA til at klare sig igennem krisen med den manglende indtjening fra genbrug.

Jyske Bank er positiv overfor forøgelse af kassekredit, men indtil videre ser det ud som om MA klarer sig igennem uden at skulle hæve kassekrediten. Der er indført udgiftsstop i organisationen. Det betyder at forårets udgivelse af MA-bladet (maj-nummeret) er aflyst, alle planlagte rejser og volontør-udsendelser er aflyst. Trods nedlukningen har Mission Afrika dog været tydeligt tilstede i medierne med artikler og håbs-videoer.

 

Vore partnere

Bestyrelsen er opmærksomme på at fattigdom kan blive en ligeså stor krise i Afrika som sygdommen Covid-19. Det kan påvirke hvordan Ma’s arbejde fremover skal prioriteres. Partnerkoordinatoerne indkaldet for at undersøge hvordan MA kan sende nødhjælp ud til vore partnere.

Der er lagt en plan sådan at DMRU-projekterne kan fortsætte trods nedlukning. Der er to projekter i Mali og tre i Cameroun.  Der er indgået aftaler om at vore partnere kommunikerer direkte med DMRU under nedlukningen af MA sekretariatet

Centralafrika – Korruptionssagen kører videre. Der er givet mandat til Willie Langdjii fra ELCA for at køre oprydningen i korruptionssagen i Centralafrika videre, mens vores partnerkoordinatorer er hjemsendte. Generalsekretæren opdateres ved hver henvendelse.

Cameroun – EFLC er trængt Der holdes ikke gudstjenester, hvorfor kirken ikke har nogen indtægter. Der har været holdt krisemøde med alle evangelisterne, som det ikke er muligt at betale løn til aktuelt pga. krisen.

MaliMFLM kører på nødblus. Missionærerne er fortsat til stede i Mali. MFLM har midler til at kunne udbetale løn indtil august. Bestyrelsen ønsker løbende opfølgning ifht. hvad der kræves økonomisk for at kunne beholde alle missionærer i Mali.

SAT-7 – Der er lukket for yderligere betaling til SAT-7 ud over løn til Joel. Volontør Simeon er hentet hjem. Joel er ved godt mod og bliver. Der er meget brug for SAT-7 lige nu med informationer til Mellemøstens folk. De har brug for at blive trøstet af evangeliet og høre om, at der er en Gud, der elsker dem, og har kontrol over situationen. Mange tror Corona er Guds straf, og det fortæller SAT-7 dem om, det ikke er.

NigeriaLCCN bliver hårdere og hårdere ramt. Lagos og Abuja er lukket ned. Lagos er epicenter, men tallene stiger i nord, fordi en del muslimer ikke tror på at Covid-19 er farlig. Adamawa staten, hvor LCCNs hovedkontor ligger, har først fået sit første Covid-19 tilfælde forleden. Ærkebiskop Musa Filibus fortæller i en video om, at Covid sygdommen. Han siger at sygdommen ikke vælger en religion eller stamme, men rammer alle. Han fortæller med indførelse og konkret klarhed. Ikke andre ledere har talt så klart og tydeligt, så videoen har på 24 timer fået 10.000 views. Den bliver delt, fordi der endelig er en leder, der står frem og sætter ansigt på. Kirken hjælper på den måde hele samfundet.

Mission Afrika Genbrug
Genbrugsbutikkerne er så småt i gang med at åbne igen. Salget går godt. Der er en god stemning i genbrug. MAG passer på regningen til værnemidler, og sørger for ikke at få købt alt for mange dyre og overflødige ting ind. De frivillige opfordres til at tænke kreativt og finde andre typer frivillige, end dem de er nu – f.eks. børn og børnebørn, studerende, arbejdsløse mv. MAG-teamet har været i dialog med alle udlejere om huslejer. Det har givet en ca. besparelse på 100.000 kr.  Teamet har i øjeblikket særlig fokus på at får de store butikker, der tjener meget med i åbningen. Kr. Himmelfartsdag åbnede der en ny butik i Hune ved Blokhus. Det bliver en flot butik i sommerlandet.

Der er fortsat ikke overblik over økonomien, men der er en betydelig manglende indtjening i første kvartal 2020.

Økonomi
Bestyrelsen godkendte på bestyrelsesmødet Årsrapporten for 2019. Ud fra 2019 regnskabet skal der søges hjælpepakke om refusion af udgifter, som Mission Afrika opfylder betingelserne for. Bestyrelsen drøftede den aktuelle økonomiske situation. Der er enighed om at der er brug for et større overblik over vores økonomi, hvorfor ledelsen bedes prioritere bogføring i den kommende tid. Det er sat i gang.

Der er fra bestyrelsens side et stort ønske om at kunne overføre økonomisk støtte til vores partnere så snart det er muligt. Derfor indkaldes partnerteamet ad hoc, for at løse opgaven. FU vil træde sammen inden sommerferien og give en udmelding omkring økonomi til bestyrelsen.

Kommende Årsmøde
Forhåbentlig kan Årsmødet 2020 gennemføres som planlagt lørdag 12. september. Det bliver dog uden udenlandske gæster. Valg og forslag til vedtægtsændringer blev gennemgået af bestyrelsen.

Anne Mie Skak Johanson, bestyrelsesformand



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Twitter@Mission_Afrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

NEKROLOG: Karen Bodil Rønnest

$
0
0

06.05.31 – 30.03.20


Tidl. missionær Karen Rønnest er afgået ved døden knap 89 år gammel efter tiltagende sygdom.

Karen Rønnest blev udsendt sammen med sin mand, Niels til Kristi Lutherske Kirke i Nigeria i 1962, hvor de på første tur var bosat i Jimeta og gjorde tjeneste inden for ungdomsarbejdet og i særdeleshed havde med Boys’ Brigade (FDF) at gøre. Inden parret fik børn, deltog Karen aktivt i arbejdet og var med på mange primitive lejrophold for de unge mennesker, hvor hendes uddannelse som pædagog uden tvivl kom til udtryk.
Fra 1966 og indtil parret rejste hjem i 1971 var de stationsmissionærer i Dashen, hvor det til at begynde med især gjaldt oplæring i børne- og ungdomsarbejde for bibelskoleeleverne. Men som stationsmissionærer er der mange gøremål at tage vare på. Så selv om Karen absolut ikke havde nogen fremtrædende rolle, ydede hun i det stille en stor og betydningsfuld indsats for kvinderne ikke mindst. De gik aldrig forgæves til hende.
Således blev det igen, da parret efter deres pensionering på ny stillede sig rådighed for arbejdet i kirken i Nigeria i tiden 1991-1993. Denne gang blev det på præsteskolen, Bronnum Lutheran Seminary på Mbamba, hvor Niels underviste præsteelever, og hvor Karen igen udførte sin frivillige del blandt kvinderne og med et åbent og imødekommende hjem for de studerende.
Karen Rønnest deltog aktivt sammen med sin mand i Mission Afrikas arbejde herhjemme omtrent til det sidste. Karens og Niels’ store interesse for og medleven i det omfattende arbejde, der foregår i kirken i Nigeria, var en levende del af deres hverdag. Der er grund til at rette en velment tak for Karens indsats.
Æret være Karen Rønnests minde!

Vagn Ove Høgild



Ebola-nyheder fra BBC



Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Twitter@Mission_Afrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

NEKROLOG: Lis Gjerman

$
0
0

27.03.1927 – 13.05.2020


Tidl. missionær Lis Gjerman af afgået ved døden 93 år gammel efter tiltagende svagelighed.
Lis Gjerman kom til Nigeria i januar 1956, hvor hun fik 2 – 3 år som sygeplejerske. Efter sit hausakursus i Numan, blev hun sendt til Gurum i Chambaland (den sydligste station i kirken), hvor hun skulle afløse Milta Madsen, mens hun var på orlov. Her arbejdede hun på poliklinikken og i spedalskhedslandsbyen Gidan Kowa. Det må have været hårdt at blive sendt ud til en fjerntliggende station så kort tid efter ankomst. Men hun gjorde et stort arbejde blandt et folk, der endnu var noget tilbage. Hun huskes også som en god kollega af dem, hun arbejdede sammen med. Hun nåede også at være en kort periode i Lamurde, inden hun kom hjem i juni 1958. Efter et kort sygehusophold var hun på bibelskole i Norge. Derefter fratrådte hun missionen og fik arbejde som sygeplejerske i Aarhus.
Lis Gjerman fulgte trofast Mission Afrikas arbejde, så længe kræfterne slog til, og som pensionist var hun en del år medarbejder i genbrugsbutikken i Viby J.
Æret være hendes minde!

Elisabeth Holtegaard



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Twitter@Mission_Afrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

LEDER: Drømme bliver til virkelighed

$
0
0

Mission Afrika
Leder MAgazinet 1, februar 2020.




I disse dage sidder jeg så ofte som muligt ved sengen hos min alvorligt syge far. Det er hårdt og fantastisk. Vi tænker mange tanker sammen, og reflekterer over drømme, der er blevet til virkelighed gennem vores 49 år sammen. Men også drømme, der bristede. En af dem er, at far snart ikke er her mere, og han havde drømt om at få mange flere år sammen med børn og børnebørn, som ledercoach, ven, ægtemand, nye bogprojekter osv. Jeg må konstant vende tilbage til en dyb taknemmelighed over, at de frø far har sået rundt omkring sig, bærer frugt, selvom han dør.
Jeg er lige kommet hjem fra mit første besøg i Nigeria. Hvor er det vildt, at der hvor Mission Afrika plantede et spædt frø for over 100 år siden, nu lever en viljestærk kirke med 2½ million medlemmer. Det er en drøm, der blev virkelig.
Men ikke nok med det. Drømmen knopskyder, for i januar har Folkekirkens Mellemkirkelige Råd kontaktet os, for at udvide samarbejdet i Danmark. Mission Afrika har rigtig mange kilometer i benene i kapacitetsarbejdet med og fra Afrika.

De mange migranter i vores land har også brug for at høre evangeliet og blive opbygget som lærlinge i et kirkefællesskab. Det kan den danske statskirke bruge os til, fordi vi har erfaringen og kontakterne til at få f.eks. nigerianske præster med evangelist- og islamkyndig-profil til Danmark. Det er en drøm, der går i opfyldelse: Den boomerang vi sendte ud, vender nu tilbage med ny frugt.
Ny teknologi revolutionerer også missionsarbejdet, så f.eks. analfabeter nu kan nås med evangeliet. I Europa er vi opdraget til at man skal kunne læse sig til visdom. Men 75% af verdens befolkning lærer ved at lytte. I mange år har vi været involveret i radiomission. Men nu kan f.eks. mobilteknologien bruges, så lokale får mulighed for at dele evangeliet med hinanden. Sikke en drøm!

Drømme brister og går i opfyldelse. Vi er tilbage i Sierra Leone. Mange menneskers arbejde og drømme forduftede, da borgerkrig, ebola og korruption ødelagde landet og kirkestrukturen hos vore venner. Men Gud er trofast midt i det hele. Han giver nyt liv og energi til vores drømme. Selvom det ser utroligt mørkt ud i Centralafrika, er de frø vi har sået, stadigt i live under jorden, og vi knokler med at finde veje ind til følgeskab med kirken og de livsvigtige projekter.
Måske skal noget dø, for at nyt kan blomstre op. Men vi ved at Gud er med og velsigner vores arbejde, når drømme bliver til virkelighed. Derfor har Mission Afrika valgt dette nye slogan for arbejdet. Det holder os fast på, at vi skal turde drømme, og ikke bare være tilfreds med der hvor vi er. For Gud vil så meget mere. Jeg tror han af og til morer sig over vores små drømme, fordi Hans drømme for os er langt større.
Tak for I beder med, så vi kan se og gøre Guds drømme til virkelighed i Mission Afrika.

Henrik Engelbrekt Refshauge
Generalsekretær

Læs mere om Mission Afrikas slogan og brand her.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Følg os

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Twitter@Mission_Afrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Magt – misbrug

$
0
0

Verdens mest magtfulde mand efterlod folk med tårer i øjnene, da han poserede foran alle præsidenters kirke, Sct. John i Washington med Bibelen i hånden.


Forinden havde Trump brugt sin menneskelige magt til at fjerne demonstranterne. De græd pga. tåregas, så Trump kunne vise …. Tja verden spørger, hvad han mon ville (be)vise? Selv svarede han: ”De fleste religiøse ledere elskede det. Jeg løftede jo en bibel op. Jeg synes det er en god ting. Jeg brugte ikke tåregas. Jeg sagde ikke, de skulle flytte dem. Jeg vidste ikke, hvem der var der.”

I dag sad jeg på kirkebænken og lyttede til den verdensberømte tekst fra Matthæus-evangeliets allersidste kapitel: ”Mig er givet al magt i Himlen og på jorden …”. Det er en afgørende anden type magt, Jesus taler om her i missionsbefalingen. Jesu magt er kærlighedens og forsoningens magt.
Jeg kom til at tænke på historien om vinden og solen, der ville teste, hvem der kunne få jakken af en mand, der gik nede på jorden. Vinden startede, og blæste helt vildt. Men manden trak jakken endnu tættere omkring sig. Solen varmede ham nænsomt, og manden lagde jakken over armen. Kærlighedens og forsoningens magt vinder over al egoistisk, uopbyggelig magt. Vi er ikke kaldet til at skræmme mennesker ind i Guds Rige, men til at elske dem derind.

Teksten i kirken i dag fortsatte: ”Gå derfor ud og gør alle folkeslag til mine efterfølgere …”. Denne sætning er en af de mange opmuntringer Jesus har givet os til at dele historien om Hans Rige frimodigt. Derfor eksisterer Mission Afrika: fordi kærlighedens og forsoningens magt får os til at flyde over. Vi kan ikke holde mund. Vi er læk!

Trump står mere og mere alene i verdens mest magtfulde land. Hans magt smuldrer. Måske fordi præsidenten ikke lytter eller forstår Ham, der har givet ham plads i Det hvide hus. I desperation laver han denne groteske udnyttelse af det hellige – magt(-misbrug).
I dag sluttede evangelieteksten: ”Og jeg er med jer alle dage indtil verdens ende”. Vi ved, at når vi tør være sårbare og ydmygt lader Gud stå forrest, så kommer Hans Helligånds magt i spil, og så er missionen Hans. Det er derfor jeg tør være generalsekretær og stå i front. Det er derfor vi tør kalde Mission Afrika for et af Danmarks førende missionsselskaber, fordi det er GUDS mission. Gud står foran os, guider, opmuntrer og tilgiver os, når vi træder forkert. For det gør vi. Men vi vil ikke stoppe, for vi er læk.



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

    Hilsen fra Afrika

    $
    0
    0

    Aktuelle hilsener fra Nordcameroun og Sierra Leone.
    De begynder først nu at mærke pandemien, men er økonomisk ramt.




    Under COVID-19-pandemien lider vore afrikanske partnere af ikke at være i stand til at arbejde og at møde frygt hver dag. Udfordringen er i flere af landende, at befolkningen mangler tillid til regeringen og de offentlige myndigheder. Desuden bliver der spredt rygter og fake news som f.eks. at corona kun er de riges sygdom. Det er sprængfarligt, fordi det så er utroligt vanskeligt at få mennesker til at bakke op om at holde afstand og holde en høj hygiejne. Det er ved at gå op for kirkerne, at der ikke kommer hjælp udefra, fordi alle organisationer kæmper for at holde sig ovenvande.

    Samuel Dawai leder bibelskolen i Kaele i NordCameroun fortæller:

    Mange mennesker lever med frygt, men vores budskab hver søndag eller ved enhver anden lejlighed er at sige: Vær ikke bange, som Jesus sagde til sine disciple efter hans opstandelse.
    Vi har tro og håb om, at Livets Gud vil overvinde situationen og give os håbet tilbage, og give os livet til at fortsætte med at tjene Ham.
    I Cameroun er mere end tusind mennesker syge af covid-19. De nordlige regioner er ikke så hårdt ramt endnu. Vi beder om, at Gud vil beskytte os. Vi gør alt hvad vi kan for at fortælle mennesker omkring os, at de skal respektere alle hygiejneregler og social distance.
    Kirkens økonomiske situation er blevet vanskeligere, fordi søndagsgudstjenesterne ikke er normale. Normalt overlever kirken gennem indsamlinger. Nu kommer folk ikke og giver
    Lad os bede hinanden med håb, og Gud vil hjælpe os.

    Tidligere MA-missionær Mette og Alex Bjergbæk Klausen fra organisationen Relay Trust fortæller, at Sierra Leone kun er i den tidligste fase af udbruddet. Der er 50 dokumenterede tilfælde, men landet har kun kapacitet til at teste ca. 10 om dagen, så det giver slet ikke et korrekt billede af situationen. Der er dokumenterede tilfælde i Kenema (hvor de har testfaciliteter) – og tilfælde i Bo.
    Landet er lige nu lukket ned, så man ikke kan rejse mellem de enkelte provinser og man frygter, at præsidenten vil erklære “lockdown”. Det kan skade mennesker, som ikke har mulighed for at købe ind til et stort forrådslager. Det gælder for 95 ptc af befolkningen.

    Nigeria: Lagos er epicenter, men tallene stiger i nord, fordi en del muslimer ikke tror på at covid er seriøst.
    Ærkebiskop Musa Filibus fortæller i en video om, at sygdommen ikke vælger en religion eller stamme. Dem, der siger det er en løgn, skal være ekstra opmærksomme! Han fortæller det med indfølelse og konkret klarhed. Ikke andre ledere har talt så klart og tydeligt, så videoen har på 24 timer fået 10.000 views. Den bliver delt, fordi endelig er der en leder, der står frem og sætter ansigt på. Kirken hjælper på den måde hele samfundet. I går mandag holdt præsidenten endelig en tale.
    Når vi lukker en befolkningsgruppe ned og ikke sørger for økonomisk hjælp, så kan man ikke holde folk indenfor. Powertywatch.com viser, at rigtig mange under fattigdomsgrænsen i landet. Så når vi beder “Giv os i dag vort daglige brød”, så beder vi for dem, der skal ud og lede efter mad. Det er de nødt til, selvom de får besked på at blive i huset pga. corona-19. Mennesker er fanget mellem restriktioner og sult. Mange kirkemedlemmer har mistet deres arbejde, og får penge fra kirkens tiende-indsamlinger. Men man kan ikke mødes i kirken og have offergang. Derfor er der ingen penge at dele ud af.
    Adamawa staten, hvor LCCNs hovedkontor ligger i Numan, har først fået sit første tilfælde i sidste uge.
    Mange af muslimerne er mistænkelige overfor sygdommen og siger det er fake news. De oplever det som et direkte angreb på deres tro. “Lad mig dø på et bedested”.

    Forretninger og virksomheder begynder at mærke konsekvenserne af corona i Afrika, og formentlig bliver ekstrem fattigdom det største problem i flere afrikanske lande (et større problem end virus). Der er nogle langsigtede og uoverskuelige konsekvenser.



    Ebola-nyheder fra BBC



    Relateret


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

    Ny netværksgruppe

    $
    0
    0

    Når tingene synes at gå mod sommerpause efter en alt for lang corona-nedlukning, popper “nye”, brændende frivillige op af mulden. 

    Når man har været sendt ud til arbejde sammen med vore medkristne brødre og søstre i Afrika, ligger det i blodet resten af livet. Det er den netop opståede netværksgruppe et eksempel på.
    I sidste uge mødtes de for første gang på hovedkontoret i Højbjerg, for at dele deres drømme og passion for det nord-vestlige Nigeria – Kontagora, hvor de har delt liv og udfordringer med det nigerianske folk.“Der er meget store perspektiver i Kontagora, fordi området er kæmpe stort. Kirken har været der siden 1980’erne og Mission Afrika har tidligere været et lille tandhjul. Men der er fortsat mange mennesker, der ikke har hørt om Jesus endnu. Det er lidt ligesom da Sudanmissionen kom til Numan for 108 år siden”, fortæller Poul Martin Aaling Nielsen fra den den såkaldte “Kontagora-netværksgruppe”, og fortsætter:
    “Det virkelig er skønt, at vi nu får fulgt op på det arbejde i området, hvor vi står på skuldrene af de tidligere missionærer.”Nyt drev i organismenI gamle dage sende missionsorganisationerne missionærer fra Nord til Syd – ledte og fordelte arbejdet. Der er sket meget siden dengang.“Det er en ny tid og nye måder vi driver mission på”, siger Poul Martin Aaling Nielsen fra Kvaglund kirke i Esbjerg.
    “Mission er meget mere blevet en levende organisme, hvor vi frivillige bliver et nyt spændende aspekt. I alle de 20 år, jeg har været involveret i Mission Afrika, har missionen været drevet af hovedorganisationen. Vi glæder os over at være med til det store arbejde i at omforme en solid, gammel organisation, så der fortsat er gejst og ejerskab”.“Der er virkelig noget drev i hver enkelt medlem i vores gruppe. De kan noget hver især. Det er så vigtigt, at der er fremdrift og velsignelse i tingene. Men det er også godt og vigtigt, at de tunge ting som pengeoverførsler og politikker kan køres af Mission Afrika, så vi kan tonse afsted,” fortæller han.Allerede for 2½ år siden begyndte nogle af medlemmerne af netværksgruppen drømmearbejdet og havde flere kontakter til Nigeria. “Det er først nu er vi klar til at rykke, for det tager tid i bureaukratiet i Afrika og Danmark. Her er relationerne helt essentielle – også når man skal sende penge ud”, siger Poul Martin.Netværksorganisation siden 2015“Det er simpelthen så opmuntrende, når frivillige på den måde stiller sig til rådighed,” fortæller netværksmedarbejder Jakob Stensig Henneberg.“Vi har flere netværksgrupper både med fokus på temaer som sundhed, men også på lande og områder. Mission Afrika besluttede i 2015 at være en netværksorganisation, hvor hovedkontoret i Århus faciliterer de efterhånden mange gruppers arbejde,” fortæller han og slutter:

    “Den nye netværksgruppes primære formål er, at støtte LCCN’s arbejde i Kontagora distrikt i Nord-Nigeria. De har jo en masse lokalkendskab erfaring, indsigt og engagement, så de nemt kan bistå Mission Afrika, LCCN og den lokale distriktsorganisation i Kontagora gennem bøn, indsamling af midler til projekter og herunder udviklingsprojekter, skoler, pionerarbejde m.v. i Kontagora området.”

    “Det er bare svært at slippe, fordi en udsendelse til Afrika præger en resten af livet”, fortæller Poul Martin Aalling Nielsen. Han var sammen med sin kone Inger sendt ud for Mission Afrika fra 1999-2001 og i 2007-2011, og har siden haft jævnlig kontakt til deres nigerianske venner. “Det har også haft stor indflydelse på det tværkulturelle arbejde, jeg laver i dag i Folkekirken, hvis ikke jeg havde været afsted”, beretter han.“Vi kan nu tage officiel kontakt til LCCN for at høre hvilke ting de gerne vil have vi arbejder med, men vi har tidligere erfaringer fra arbejde i Nigeria med brøndboringer, sundhed, opgradering af lokale medarbejdere, renovering og byggeri, støtte til præster og evangelister i muslimske områder og meget andet”, slutter Poul Martin.

    Netværksgruppen mødes ca. 4 gange om året, og der er mulighed for at deltage via video/skype og derved give mulighed for deltagelse fra Mission Afrika og LCCN.

    Lige nu består gruppen af Hans Christian Krarup, Inge Jørgensen, Egon Olesen, Kirsten Højgaard, Inger og Poul Martin Aalling Nielsen, men alle der deler en passion og ønske om aktivt at være med til strategisk at støtte arbejdet i Kontagora området, kan være med i gruppen. Kontakt Poul Martin, Tlf. 5240 4087 hvis du ønsker yderligere oplysninger.

    Ebola-nyheder fra BBC



    Forrige


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

    Vi klarer skærene

    $
    0
    0

    Det er en stor glæde at fortælle, at Mission Afrika klarer skærene i Coronatiden, fordi der blev handlet prompte!

    Coronatiden har ramt Mission Afrika temmelig hårdt. Følgevirkningerne af at lukke 65 genbrugsbutikker er både, at de frivillige ikke kunne udleve deres passion sammen i fællesskabet. Oveni de sociale konsekvenser blødte organisationen omkring 2½ million kroner om måneden i tabte indtægter fra genbrugsbutikkerne samtidigt med der i runde tal var brug for 1 million kroner hver måned til udgifter til huslejer og forbrug i butikkerne.“Vi kender selvfølgelig ikke med sikkerhed årets udfald, men det ser noget mere lovende ud end i marts”, fortæller generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge, der i de første uger af covid-19-krisen sammen med bestyrelsen brugte al tid på at sikre Mission Afrikas overlevelse.“Vi har et rigtig godt lederteam med leder af genbrug Bente Pahus og økonomi- og administrationsleder Torben Hesselbjerg. Sammen med bestyrelsen knoklede vi for at finde løsningsmodeller gennem de sidste måneders kolossale udfordringer”, fortæller han.Pakkerne har gjort udslaget. “Selvom vi selvfølgelig får et betragteligt underskud i 2020, undgår vi at opsige medarbejdere. Det skyldes blandt andet et rigtig godt regnskabsår i 2019, hvor blandt andet genbrug sørgede for et solidt overskud. Men også besparelsesplanen “Tilbage på sporet” i 2018, hvor bestyrelsen fik trimmet organisationen, da de opsagde 4 medarbejdere”, fortæller han.Men en af de vigtigste grunde til, Mission Afrika ikke må dreje nøglen om efter 108 år i Afrika, er dog også de to regeringspakker med udgiftskompensation og lønkompensation.“Vi valgte allerede 20. marts at hjemsende alle medarbejder på lønkompensationsordning undtagen jeg selv, der var den eneste tilbage på arbejde for at holde kontoret på nødblus. Det gjorde vi for at sikre vores likviditet så hurtigt og godt som muligt. Vi lukkede alle kasser – desværre var vi nødt til også at lukke kassen for overførsler til Afrika, og det gjorde rigtig ondt,” understreger generalsekretæren.“Det er jo vores venner i Syd. Dem afskærer man ikke bare sådan lige, men vi har været nødt til først og fremmest at sikre Mission Afrikas overlevelse. Og så snart vi fik et overblik med nogle retvisende prognoser fra økonomilederen, har vi nu åbnet for kassen og sendt rigtig mange penge sydpå igen, for at hjælpe vore partnere”, beretter Henrik Engelbrekt Reshauge.“Vi har jo forpligtet os på hinanden! Men for at det kan fortsætte, har vi brug for nye og gamle givere i Danmark, der også vil forpligte sig på Mission Afrikas vision om, at gøre drømme til virkelighed“, fortæller han og opfordrer folk til at melde sig til giverkorpset.“Vi har brug for en solid håndsrækning og medvandring af gode givere, for at kunne fortsætte”, opfordrer generalsekretæren.Bristede drømmeMission Afrika har søgt to puljer af nødhjælp gennem CISU – Civilsamfund og udvikling.“Der var desværre rigtig mange ansøgere, så vi kom åbenbart langt ned i køen, og nåede slet ikke at få behandlet vores ansøgninger, før puljen var opbrugt”, fortæller generalsekretæren.“Det gør rigtig ondt på vore partnere, der havde fået tændt et håb om at få hjælp, og på de medarbejdere ude og hjemme, der har brugt mange timer på at lave en ansøgning og et projekt. Det er svært at overbringe en sådan besked til venner i Afrika.I stedet for at græde over det, har vi prøvet at være proaktive og starte en stor nødhjælpsindsamling til alle vore partnere, og håber så mange som muligt vil hjælpe med til at de bristede drømme alligevel kan blive til virkelighed, “slutter Henrik Engelbrekt RefshaugeHan er begyndt at indkalde medarbejderne 1-2 dage om ugen efter flere måneders hjemsendelse. Hovedkontoret på Diakonhøjskolen i Højbjerg i Århus Syd er igen på fulde omdrejninger fra 17. august.https://missionafrika.dk/giv-en-gave/

    Ebola-nyheder fra BBC



    Forrige


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

    NEKROLOG: Bent Storbjerg

    $
    0
    0

    19.04.57 – 17.06.20




    Tidl. missionær Bent Storbjerg er afgået ved døden 63 år gammel efter flere års sygdom.

    Bent Storbjerg begyndte sin missionærtjeneste i Mission Afrika sammen med sin kone, Grete på Kangahun Sundhedscenter i Den anglikanske Kirke i Bo stift, Sierra Leone i 1993, men måtte sammen med de øvrige missionærer rejse derfra allerede i 1995 af sikkerhedsmæssige grunde i forbindelse med borgerkrig i landet. Grete og Bent var sammen om en meget nyttig tjeneste med patienter på sundhedscentret og ude i distriktet, hvor mennesker havde svært ved at komme ind til klinikken. Bent tog sig af den praktiske del.

    Missionærtilværelsen trak imidlertid stadig i parret, så efter at have set Kontagora-området i Kristi Lutherske Kirke i Nigeria, blev de i 1996 ansat som de første missionærer fra Danmark i et pionerarbejde sammen med en del afrikanske medarbejdere. Det var igen meget distriktsarbejde, der skulle bygges op fra bunden, samtidig med at få bygget og etableret en bibelskole. Grete og Bent var som ”fisk i vandet” i den tjeneste. De udførte meget sammen og var til stor glæde og velsignelse i arbejdet og blandt medarbejdere og de lokale folk. Grundet deres børns skolegang rejste de hjem i 1998.

    Men kærligheden til Mission Afrika fortsatte. Bent Storbjerg blev valgt ind i bestyrelsen i 1999 og fortsatte dér til 2011, hvor han den sidste del af tiden var medlem af forretningsudvalget. Parret var aktive i missionen, så længe Bents kræfter slog til. Bent Storbjerg var en dygtig og respekteret person, der satte sig omhyggeligt ind i de sager, der blev forelagt ham. Hans økonomiske indsigt var også særdeles gavnligt.

    Vore tanker går til familien, der har mistet ”det bedste vi havde”, som der stod i dødsannoncen.

    Æret være Bent Storbjergs minde!

    Vagn Ove Høgild



    Ebola-nyheder fra BBC



    Forrige


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

    Coronakrisen i Afrika – du kan hjælpe

    $
    0
    0

    Coronakrisen i Afrika er uden fortilfælde og desperationen stiger. Her er ingen hjemsendelse med løn eller anden hjælp.

    Kan du ikke se videoen?Klik her!

    Men der er håb.
    Du kan hjælpe nu.

    Nogle af Mission Afrikas venner har allerede muliggjort at nigerianske familier får coronastøtte. Tak for det, pengene er allerede på vej!
    Men der er langt endnu, til vi har opfyldt vores løfte til kirkerne. Vi har udvidet coronaindsamlingen, så den nu også gælder vore andre partnere.

    Vær med til at hjælpe evangelister og præster i Vestafrika med at dele nødhjælpspakker ud til de allermest udsatte i lokalsamfundene.
    For kun ca. 200 kr. får en familie en coronapakke, der rækker til en hel måned

    • Mad
    • Masker
    • Små vandtanke til håndvask

    Du kan hjælpe nu.
    Det er nemt, bare klik her og bidrag via mobilepay eller dankort



    Ebola-nyheder fra BBC



    Forrige


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

    Kom du ikke ind på dit drømmestudie

    $
    0
    0

    Bliv “firstmover”: Giv et år eller nogle måneder til Mission Afrika. Gør en forskel for tusindvis af mennesker i Afrika med din tid og dine kræfter.



    Din fritid bliver til andres fremtid!

    VI SØGER EN FRIVILLIG PA TIL SPÆNDENDE KOORDINERINGSOPGAVER
    Kom i mesterlære i vores frivillige stab i en af Danmarks førende missionsorganisationer. Vær med dybt inde i maskinrummet af Mission Afrika som frivillig PA (Personlig Assistent) i generalsekretariatet og partner- og netværksteamet på hovedkontoret i Højbjerg ved Århus. De arbejder med fundraising, kommunikation og projekter i Afrika, Mellemøsten og herhjemme. Læs opslaget her.

    BLIV FRIVILLIG I MISSION AFRIKA GENBRUG OVER HELE LANDET
    Mission Afrikas frivillige genbrugsmedarbejdere sørger for, at Mission Afrika hvert år kan sende adskillige millioner kroner til uvurderlig hjælp i Afrika. De 1700 frivillige er kernen i vores 65 genbrugsbutikker, og vi har hele tiden brug for nye folk. Læs opslaget her.

    Desuden er der mulighed for at komme i praktik på hovedkontoret i Århus under kyndig supervision. Vi har fire teams (Økonomi, Partner, Netværk og Genbrug), der alle har forskellige muligheder for at strikke et spændende praktikforløb sammen. Bare spørg Anne og Sofie, der lige har afsluttet et halvt år på hos os.

    Som frivillig i Mission Afrika kan du efter aftale få tilbudt forskellige kursusmuligheder inden for de netværk, vi som organisation indgår i. Lad os tage en snak om mulighederne, når du melder dig på banen.

    Kontakt:

    Jakob Stensig Henneberg
    DANSK NETVÆRK OG FUNDRAISING
    jsh@missionafrika.dk Tlf.:+45 2488 1337

    Eller se på de konkrete opslag med yderligere informationer.



    Ebola-nyheder fra BBC



    Forrige


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

    Støt de hårdtarbejdende missionærer i det uroplagede Mali

    $
    0
    0

    Det er ikke let at være menighedsplanter i Mali, og det er ikke let at være så ekstremt i mindretal, som de maliske kristne er. Uroligheder og corona-nedlukning har gjort livet svært, men de lokale missionærfamilier klør på med opgaverne og er glade for, at det siden juni igen har været tilladt for dem at samle menighederne til gudstjeneste – dog med mundbind på.


    Souley Manou Gabriel, som sammen med sin kone Rahillou og børn, er en af de missionærfamilier, som Mission Afrika støtter, bekræfter, at der på det sidste har været en del flere bekymringer end sædvanlig:

    ”Det har siden juli måned skabt bekymring hos os og lokalbefolkningen, at uromagere har overfaldet og plyndret offentlige institutioner, røvet butikker og folks ejendele, og har stillet vejspærringer op på offentlige veje,” siger Souley Manou.

    Politisk uro og de stigende krav fra konservative muslimske ledere om mere indflydelse i landet har forårsaget store demonstrationer, hvilket også leder til øget kriminalitet.

    ”Uanset disse forhold, så har vi forholdt os roligt, og alle missionærerne har været fokuseret på deres arbejde. Ja, vi er endda ansporet til at arbejde ekstra hårdt, samtidig med at vi er forsigtige,” fortsætter han.

    ”Både ved gudstjenester og når vi holder forkyndende, møder ude i yderområderne, så har vi fokus på at fortælle mennesker om Guds kærlighed. Vi indgyder håb og fortæller om vigtigheden af fred og forsoning. Vi opmuntrer også folk til at respektere myndighederne og følge retningslinjerne i forbindelse med COVID-19. Så mens skoleeleverne stadig må følge undervisning hjemmefra, så glæder vi os over et godt fremmøde ved gudstjenesterne.”

    ”Tak for jeres fortsatte støtte og jeres forbøn,” slutter Souley Manou.


    Støt Projekt 3015: Luthersk Brødremission i Mali nu!



    Ebola-nyheder fra BBC



    Forrige


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

    SAT-7 rystet af eksplosion

    $
    0
    0

    I går eksploderede en lagerhal med ammoniumnitrat på havnen i Libanons hovedstad Beirut, som berørte store dele af byen – også SAT-7. Rystelserne kunne mærkes helt til Cypern.



    En voldsom eksplosion i den libanesiske hovedstad Beirut tidligt tirsdag aften, 4. august, har efterladt mange døde, tusinder sårede og forårsaget omfattende skader ifølge de første meldinger.
    “Alle er i chok og rystet over det, der er sket. Vores personale er alle påvirkede, og SAT-7’s studier blev også rystet og fået mindre skader,” fortæller SAT-7’s administrerende direktør i Libanon, Maroun Bou Rached (billedet). Studiet ligger lidt væk fra havnen oppe i højderne, men har alligevel mærket konsekvenserne af trykbølgen.

    I aften onsdag, 5 August 2020, går holdet fra Libanon live kl. 19.00, med en særudsendelse på den arabiske SAT-7-kanal med titlen: “Libanon – smerten og håbet”. Programmet vil dække begivenheden og bede med seerne. Kirkeledere og gæstetalere opfordres til at dele indsigter og bede for landets folk og fremtid. De beder også bønner for politikerne, det skal tage beslutninger i det økonomiske kaos, der er i landet, så Libanon kan fortsætte som et knudepunkt for sameksistens og frihed i Mellemøsten.

    Eksplosionen var så høj, at det blev hørt over havet i SAT-7  International Office,  i  Nicosia,  Cypern.

    “Vi vidste ikke, hvad der foregik,” fortæller SAT-7 CEO, Rita El-Mounayer, som var på kontoret på Cypern på tidspunktet for eksplosionen. “Vi er meget taknemmelige for at vide, at alle vores medarbejdere i Libanon er sikre, men vores hjerter går ud til alle i landet, der har oplevet sådanne mørke dage før. Bed venligst for ro og fred. “

    Libanon har kæmpet med økonomisk sammenbrud, siden den lokale valuta styrtdykkede, og familier over hele landet lever allerede under frygtelige omstændigheder, og de nuværende kampe mellem Israel og Hezbollah har øget spændingerne i landet.



    Ebola-nyheder fra BBC



    Forrige


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

    NEKROLOG: Wilberforce Juta

    $
    0
    0


    Da den første evangelist, Malam Bulus, blev sendt til Pakka i Njanyi stammen i januar 1949 var Wilberforce Juta en af de drenge, der sluttede kreds om ham. Han fik 2 års skolegang i Pakka, inden han blev sendt til nabostammen Kilba for at fortsætte sin skolegang i Bangshika og Pella, hvor han fik 5 års skolegang, inden han fortsatte til Numan seminarium, hvor han fuldførte sin lærer uddannelse i 1965.
    I 1966 fik han muligheden for at fortsætte til USA hvor han studerede ved Waldorf College, Concordia College og University of Iowa. Han vendte hjem til Nigeria i 1971, hvor han blev den første nigerianske principal ved Hong Secondary Skole. Her var han til 1977, inden han blev flyttet til andre skoler. Han var kendt som den bedste principal i daværende North-east stat.
    Han gik ind i politik, og i 1979 blev han valgt til deputy governor i daværende Gongola stat. Han blev guvernør i 1983, inden militæret igen tog over.
    I 1998 var han en af grundlæggerne af People’s Democratic Party (PDP). Præsident Obasanjo sendte ham til Zimbabwe som ambassadør, og her var han i 4 år. Han stod for at fremme fred, harmoni og religiøs frihed helt til det sidste.
    Jeg mødte Juta første gang i 1971, da han kom hjem fra USA. Jeg husker endnu, hvordan han på Dogon Dutse forundrede sig over så langsomt alt gik i Nigeria. Han fortalte, at han havde spurgt en tolder i Kano lufthavn, om han var syg. Nej, det var han da ikke. Hvorfor går du så som en syg høne? Havde han spurgt ham.
    Jeg fik igen kontakt med Juta især i 2011, da han blev optaget af det historie materiale jeg arbejder med. Han havde selv fået rigtig meget om sin egen stamme, da han ville skrive en bog om deres historie. Det har han gjort både på hausa og engelsk.
    Han fik startet arkiv komiteen i LCCN, fordi han mente, at det er væsentligt, at vi bevarer historien. De fik samlet 12 – 15 millioner naira sammen, mens de endnu var lidt værd, og de fik bygningen op i rejsehøjde. Det var hans store drøm, at den skulle blive færdig – og endda rumme et museum, hvor vi her fra DK kan bidrage med de ting vi gennem mange år har taget med hjem og dermed været med til at bevare deres historie.
    Det er trist, at han ikke skulle se sin drøm opfyldt, selv om vi kun er få måneder fra at have første sektion af byggeriet fuldført, men vi takker ham for al den energi og inspiration han har været gennem flere år.
    Han har været en af de betydelige personligheder i snart mange år. Det er et stort tab for landet, for Adamawa stat, for LCCN og for os alle, at han er gået forud for os til vores sande hjem, som man ofte taler om døden på derude.

    Æret være Wilberforce Jutas minde.



    Ebola-nyheder fra BBC



    Forrige


    Følg os

    YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
    Twitter@Mission_Afrika
    Facebookhttp://facebook.com/missionafrika
    Viewing all 812 articles
    Browse latest View live