Thore Eklund og Hanna Meilandt skaber relationer ligesom missionærer. Anne Mie Skak Johanson fortæller om deres arbejde direkte fra Cameroun.
![]()
Mission Afrikas formand Anne Mie Skak Johanson besøger Cameroun sammen med partner-koordinatorerne Thore Eklund og Hanna Meilandt. Hun fortæller:
Jeg ved ikke helt, om det er rigtigt at kalde dem for partner-koordinatorer, for vores udsendte medarbejdere laver meget andet end at koordinere. De skaber kontakter, bevarer relationer, laver forhandlinger, hvor de udfordrer og skubber lidt til vore partnerkirker, de tilbyder træning, samler op, når projekter falder igennem, og alt andet indimellem.
Mission Afrikas partnerkoordinatorer er Thore Eklund, Hanna Rosenlund Meilandt og Clement Dachet.
Koordinatorerne går næsten ind den rolle af relations-skabende person, som missionærerne tidligere varetog. De gør et kæmpe arbejde og er i den grad i mission, når de sammen med syd-partnerne laver udvikling, fremmer kirkens arbejde og giver evangelisterne mulighed for at forkynde evangeliet.
Jeg har i denne uge fornøjelsen af at følge med i Thore Eklund og Hanna Meiland på deres arbejde i Cameroun. Målet med dette besøg er at lave en 3-årig handleplan sammen med Den Lutherske Brødrekirke, EFLC. Mission Afrika har arbejdet sammen med EFLC i flere år og dette møde bygger oven på en lang og god relation med kirken.
Læs flere af Anne Mie Skak Johansons oplevelser i Cameroun.
På kirkens administrationskontor åbner Thore med stolthed kartotekskabet, og fortæller hvordan kirken for 10-12 år siden lærte at bruge et kartotek. Faktisk var det Thore selv som gentagne gange underviste den ansvarlige administrator i, hvordan man arkiverer. Nu har kirken udviklet denne kapacitet. Og på de meget lange og tunge aftalemøder kan det målrettede arbejde fra vores partnerkoordinatorer mærkes. Møderne ville vare endnu længere og være langt mindre udbytterige, hvis ikke der løbende er blevet arbejdet med projektdokumenter og igen og igen forklaret, hvordan projekter beskrives og budgetteres.
Drøftelsen på det aktuelle møde her lørdag eftermiddag er god, alle rundt om bordet giver deres besyv med, både kirkens vicepræsident, lederen fra missionsafdelingen, kirkens kasserer og de andre, som udgør kirkens forretningsråd. Det er også en kultur som er udviklet gennem partnerkoordinatorens insisteren på kirkens aktive involvering.
På mødet kan man mærke, hvor engageret både Thore og Hanna er. Faktisk bliver de så optaget af arbejdet, at frokosten bliver skubbet helt til kl. 14.30. Det bliver også kun til en lille pause, hvorefter skærmen i mødelokalet igen viser tidsplaner og tal, og debatten fortsætter.
Det er godt at være partnerkoordinator, fortæller Thore: ”Det bedste er, at jeg som koordinator kan være med til at skubbe til processer og at arbejdet nytter og flytter”.
Læs mere om Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun her.
Men det kan også være udfordrende: Hvordan fortæller man på en god måde sin partnere og venner gennem mange år, at alt det, som de gerne vil have støtte til, har missionsorganisationen ikke midler til at hjælpe med? For i forhold til Mission Afrikas partnere, er det koordinatorerne, der oftest må formidle og implementere de valg, vi som organisation foretager. Det er ikke altid let. Også det er en udfordring på mødet her i Garoua, hvor kirken har mange rigtig gode projekter, som de gerne vil gå i gang med. Men midlerne fra Mission Afrika ikke er store nok.
Det er ret imponerende at følges med koordinatorerne: De taler både engelsk og fransk, norsk og dansk. Hanne Rosenlund Meilandt er netop i gang med at lære det franske sprog og lærer det hurtigt. Koordinatorerne har samtaler med mange på vejen, både chaufføren, præsten, vagten, den køkkenansvarlige ældre dame, datteren til en samarbejdspartner og mange flere. Det er nemlig vigtigt at holde kontakter og venskaber ved lige. I tillæg skal koordinatorerne på denne tur også forklare mig, hvem der er hvem.
Vi kalder dem godt nok ikke missionærer, men det, de laver, ligner til forveksling missionæropgaver.
Støt Projekt 77075: Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun nu!
Ebola-nyheder fra BBC
Forrige
Følg os