Quantcast
Channel: Mission Afrika
Viewing all 812 articles
Browse latest View live

Hvad laver Andreas på Mission Afrikas sekretariat?

$
0
0

Den 27-årige Andreas Kyk fra Randers skal være praktikant på Mission Afrikas sekretariat indtil juli 2016. Han kommer fra 3K-uddannelsen på Diakonhøjskolen og ved derfor en masse om kultur, kommunikation og kirkeligt arbejde. I dette interview kan du blive klogere på, hvad du kan bruge den 27-årige Andreas til, mens han er i vores varetægt.


Hvad skal du konkret lave i Mission Afrika?

Om et par uger får vi i Mission Afrika besøg af den afrikanske teolog og kirkemusiker Eliseus Voma fra Kristi Lutherske Kirke i Nigeria. Jeg har fået til opgave at rejse rundt på møderejse i Danmark sammen med ham i en måneds tid. Sammen skal vi ud til møder i forskellige menigheder og på efterskoler. Min opgave bliver at hjælpe Eliseus med praktiske ting i forbindelse med møderne og at tolke, hvor det er nødvendigt. Det glæder jeg mig til.

Fakta Andreas Kyk

  • Alder: 27 år
  • Familie: Maja (hustru) og Aksel (søn på 1½ år)
  • Bopæl: Randers
  • Uddannelse: I gang med den fire-årige 3K-uddannelse på Diakonhøjskolen i Højbjerg (3K = Kommunikation, kultur og kristendom red.)
  • Fritidsinteresser: FDF
  • Yndlingsdyr: Den indiske elefant (eller skal man sige den afrikanske, når man arbejder i Mission Afrika?)

Udover møderejsen med Eliseus skal jeg være med til at udarbejde en ungdomsstrategi for Mission Afrika sammen med forskellige medarbejdere. Dertil kommer selvfølgelig en række adhoc-opgaver som for eksempel noget missionsmateriale til Diakonhøjskolen og forskellige små skriveopgaver.

Hvor kan Mission Afrikas bagland støde på dig henne – og hvad kan man bruge dig til?

På Mission Afrika Dag den 5. marts er jeg til stede og skal blandt andet stå for et børneprogram sammen med Eliseus. Desuden kommer jeg jo rundt til forskellige menigheder sammen med Eliseus under hans møderejse her i februar og marts. Jeg er også altid klar på en kop kaffe og en snak om for eksempel mission, kirkeudvikling og/eller kulturmøde.

Under mit praktikophold er jeg tilknyttet Jakob Stensig Henneberg (netværkskoordinator), der fungerer som praktikvejleder. Derfor vil jeg sikkert også tage med ham ud til forskellige netværksmøder, hvor jeg også vil støde på spændende mennesker fra baglandet.

Hvorfra stammer din interesse for missions-, kirke- og kulturarbejde?

I 2010 var jeg udsendt som volontør for Danmission og FDF til Arcot-kirken i Indien. Det var en meget spændende og givende oplevelse. Jeg er FDF’er fra barnsben af, og en af opgaverne som volontør var blandt andet at lave spejderaktiviteter i kirkens ungdomsgruppe. Gennem disse aktiviteter lærte jeg en del om forskellige måder at opfatte verden på. Blandt andet skulle vi bygge rafter, sætte telte op og bygge borde. I Danmark plejer sådanne opgaver at blive løst for funktionalitetens skyld. I Indien handlede det mere om, at det skulle se flot ud. Herhjemme sætter vi for eksempel telte op for at sove i dem. Inderne satte også telte op, men uden at overnatte i dem. Det var en helt anden verden på den måde.

Men kulturmøder har nu altid fyldt meget for mig. Da jeg var 17-18 år boede jeg i Mellemøsten, fordi min far arbejdede som ingeniør i Dubai. Jeg tror, at mødet med forskellige kulturer har givet mig en større forståelse af, hvem jeg er, og hvad jeg tror på. Samtidig tror jeg, at jeg gennem kulturmøderne har fået en større forståelse for andre mennesker. Dialog mellem mennesker er vigtigt!

På sekretariatet er vi allerede meget glade for Andreas, der nu har været her i et par uger. Især Jakob (praktikvejleder) sætter stor pris på, at Andreas er en dygtig praktikant og en rigtig god kaffehenter:-)). 



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Fejl på enkelte efternavne i udsendt indsamlingsbrev

$
0
0

Vi har netop udsendt et indsamlingsbrev til vores trofaste givere. Desværre har vores trykkeri anført forkerte efternavne på flere af brevene. Alle girokortene fungerer imidlertid korrekt!


I disse dage modtager flere af Mission Afrikas trofaste givere et indsamlingsbrev i postkassen. Desværre har trykkeriet lavet fejl på enkelte efternavne, som således er anført forkert på udsendelserne.

Girokortet fungerer korrekt med korrekt navn og nummer – det er udelukkende efternavnet i toppen af brevet, der er forkert.

Har du spørgsmål til fejlen, er du meget velkommen til at skrive på ma@missionafrika.dk eller ringe på tlf. 86725050 (telefonen er åben fra mandag klokken 9).

Du kan også vælge at give en gave til formålet via den blå boks nedenfor i stedet for at bruge girokortet. Tak for enhver gave til det vigtige formål!


Støt Projekt 3007: Nigerias evangelister nu!

Vi er selvfølgelig meget ærgerlige over fejlen og beklager!



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Dine frimærker gør gavn i Afrika

$
0
0

I løbet af de sidste to år har frimærkeklubben med Johannes Pedersen i spidsen sendt 31.369 kroner til Mission Afrikas arbejde.


Flere gange om ugen sætter Johannes Pedersen fra Odense sig ved sit skrivebord for at sortere frimærker fra Mission Afrikas genbrugsbutikker. Frimærkerne bliver sat op efter katalognumre og katalogpriser i udvalgshæfter, der sendes ud til frimærkeklubbens 20-30 faste medlemmer to til fire gange årligt.

”Hvert medlem får sammen med udvalgshæfterne en liste, hvorpå de kan skrive, hvad de har taget i hæfterne. De frimærker, som de ønsker at beholde, får de til 50 procent af katalogprisen,” fortæller Johannes.

Udover mærkerne til klubbens medlemmer sælger Johannes også ”klip” og såkaldte landepakker.

”´Klip´ er mærker, der er klippet pænt af kuverter med en halv til en hel centimeter papir udenom. Enkelte vil gerne have sådanne ”klip-pakker” med et halvt til et helt kilo frimærker, som de eventuelt kan sælge videre. Landepakkerne indeholder mærker, der er rigtig mange af. Disse pakker sendes ud til de genbrugsbutikker, som ønsker at modtage dem for at sælge dem videre. Pengene fra landepakkerne går direkte ned i genbrugsbutikkernes kassebeholdning,” forklarer han.

At sortere frimærker sker ikke af sig selv. Men den 82-årige Johannes Pedersen synes heldigvis, det er en sjov opgave – også selvom han ikke selv er frimærkesamler.

”Jeg kan da let bruge et par timer om dagen – dog ikke hver eneste dag. Men vi må jo alle gøre det, vi kan. Og så har jeg en enkelt hjælper, Henry Dahl fra Tarm, der tager sig af mærkerne fra Afrika,” siger han.

I løbet af de sidste to år har frimærkeklubben sendt 31.369 kroner til Mission Afrikas arbejde. Dertil kommer de penge, som er landet i genbrugsbutikkernes kasser gennem landepakkerne.


Hvad kan DU gøre?

  • Indlever dine gamle frimærker i en Mission Afrika Genbrugsbutik. Så sørger Mission Afrikas genbrugskonsulenter for at aflevere dem til sortering og prissætning hos Johannes Pedersen.
  • Bliv medlem af frimærkeklubben, og få 50 procents rabat på frimærker. Kontakt Johannes Pedersen for mere information på tlf. 66109709.
  • Til genbrugsbutikkerne: Hvis I ønsker at modtage landepakker til salg, kan I henvende jer til Johannes Pedersen på tlf. 66109709. Husk at pengene går ubeskåret til egen kassebeholdning.


Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

We have a lot to be grateful for!

$
0
0


Written annual report 2015 by Peter Fischer-Nielsen, Secretary General
Translated by Patrick Nielsen, december 2015

What do you remember in particular about Mission Africa’s work from the past year?

Perhaps the crisis situations with our partners in Africa, with the Ebola disease and the bloodshed by Boko Haram, are the first things that come to mind. I believe that will be the case, for a lot of us. These atrocities are depressing and call for our prayer. We empathize with those who have suffered and continue to suffer, and must once again realise that we are born in the privileged part of the world.

Having said that, I sincerely hope that you will not remember only the dark side of things. Although the world isn’t always as perfect as we could have hoped, we have also been able to contribute towards lighting the way, creating hope and spreading happiness. Along with churches, organisations and individuals, Mission Africa has helped make a difference for the better. The yearbook before you shows glimpses of how that help has been demonstrated across many projects and activities.

I also hope that your thoughts of Mission Africa’s latest year of work has a coupling to your own life. Perhaps you remember a great experience from the circle, congregation, one of our thrift shops or a project in which you felt that you were part of something bigger. In which you felt that your efforts were important and appreciated one way or another. In which you experienced a strong sense of community for an important cause. I hope you have not had negative experiences or grievances with Mission Africa. But if you do, I would that we can start anew, and instead raise our sights towards what needs to be accomplished in the future.

When I reflect on the time that has passed in Mission Africa there are plenty of different experiences, events, and news that come to mind from both the international work, but also from the domestic scene. Let me share some of these with you.

A blossoming development

We have a long standing tradition in Mission Africa of being holistic in our mission of understanding. Both the evangelistic and diaconal efforts are important facets of the work of Mission Africa. In the past, we have focused on strengthening the development departments of our partners. In Cameroon and Mali we observe our partners becoming better equipped to handle development. All the while the Christ Lutheran Church in Nigeria is establishing a development department, and we have because of this had the pleasure of having the newly appointed head of the department, Joshua Timothy Napa, on a course at the Diaconal High School in Aarhus.

Also, on the emergence aid side of things, we have had the opportunity to support our partners. This past fall, we held a joint fundraiser with the Christ Lutheran Church in Nigeria on behalf of the refugees running from Boko Haram in Nigeria. Just as we, through grants from the Danish Mission Council Development Department, were involved in helping refugees running from Boko Haram in the northern Cameroon. In relation to the ebola outbreak, we gathered funds towards the victims of the disease in Sierra Leone and Mali, and two grants from the Danish Mission Council Development made it possible to further support the Anglican Diocese of Bo and the effort that the church has made in the fight against the ebola virus.

The gospel has been preached

On the evangelistic side of our work, there is also reason to rejoice in exciting projects and activities. We are extra delighted to be part of some truly innovative and rewarding media initiatives. In Cameroon and Mali, we’ve helped introduce “Mobile Mission”, which allows people the opportunity to meet Christian service via their smartphones. Whilst on the subject, we should also mention our commitment to the SAT-7 program. While we have supported the great work that is sending Christian television to North Africa and the Middle East for many years, the increasing pressure on the Christian population of the region during these last few years has only made our commitment more relevant. Last year we were able to send Mette and Claus Swartz Andersen to Cypern as employees at SAT-7’s headquarters.

A network organization as a goal

In the spring of 2015, Mission Africa announced that we wish to become a network organization. Since then many have asked what that actually means; some people see exciting new ways to become volunteer workers, others are worried whether the increasing influx of volunteers will cause instability in relation to our international work.

I solemnly believe that there is no reason for concern. Mission Africa has always sat on a solid foundation of loyal, generous and praying volunteers; that’s how it was when the organisation was born, and that is how it is today. Without a large and active volunteer network or strong base back home we might as well have thrown in the towel. Others have felt, however, that it hasn’t always been easy to join in as either an individual or a congregation. Therefore we need to find out how we can create new opportunities and openings for volunteering on both the Danish and international fronts.

A network organisation must continue to uphold the respectful and equally cooperative work with our partners in the south. A network organisation also has a continued need for a secretariat with employees who can ensure continuity of work, organize a good framework for voluntary work and assist the volunteers in their activities. There will also continue to be projects, that are most suited for the secretariat. A longer process has been set in motion, which will end with us reaching the goal of being able to call ourselves a network organisation.

It won’t happen in a single afternoon, but it will be a process, that will take time, and require communication in many different contexts. I hope that you will help us, and let your voice be heard.

Much to expand upon

Fortunately, we’re far from rock bottom in our efforts towards becoming a network organisation. We have already got a committed base at home, which has support Mission Africa’s work in many ways, and which has taken a huge responsibility. Back in March more than 150 people gathered for the Mission Africa day in Ikast, where former general secretary Mogens Mogensen sparked conversation with an inspiring speech about the future of missionary work.

In the past, we have seen new project groups protrude. April of 2015 saw the first ground break for a project about the work in Mali, while we along with Africa InTouch assembled a bunch of volunteers around the SAT-7 project. The first assignment for the SAT-7 enthusiasts was to draw attention to the tv-work during the SommerOase event, where money was collected for Mission Africa’s commitment towards SAT-7. The two new volunteer groups attach themselves to the health project which was started last year, and the two Mission Africa and Africa InTouch groups: Lights of Youth and Pearls of the Street, support our partners in Sierra Leone and Cameroon respectively in their work among children and adolescents in the areas. The project groups are all examples of how great responsibility could easily be placed on the shoulders of volunteers.

Similarly, we see that our ambassador corps grows quietly larger. Around 20 people from various dioceses around the country have made themselves available as special advocates for the Mission Africa cause in their local areas. In this way, they complement the fine work as districts traditionally have done. Although no new circles are being opened, there are still about 100 Mission Africa-circles that pray for the missions work and raise money towards the cause. We have every reason to be grateful for the faithfulness in the work of each of our circles.

Whilst we’re on the subject of networking, it’s also important to mention how churches can see themselves as part of Mission Africa’s cause. Last May, we collaborated with the Danish Mission Council to arrange a theme day for the church and mission, and this is a topic we must continue to focus on. Some Danish churches have a friendship church among our partner churches in Africa. We have to consider how our relations between continents and cultures can be expanded in the future. Danish churches especially will benefit from receiving new inspiration from Africa, where the church’s situation is often quite different to the situation back in Denmark. Many churches, associations and mission houses have been visited by the Mission Africa lecturers. There has, among other things, been a great interest in lodging missionaries. Mette and Alex Bjergbæk Klausen (The Anglican Diocese in Bo, Sierra Leone), Mette and Claus Swartz Andersen (SAT-7, Cypern) and Peter Michael Lauritzen (City ministries Nigeria) have visited many many community centers, schools and mission houses and lectured in the past year.

In the spring, we embarked on an exciting course with Aarhus Valgmenighed. Keld Dahlmann, who is a priest at the church, and Clement Dachet who has previously been an employee at Mission Africa, went to Abuja, Nigeria during the spring to organize a workshop for 44 priests and employees of the diocese churches. The workshop brought new inspiration to all of the participants, and is a good example of how Danish and African congregations can benefit each other.

30 years of recycling

Autumn of 2014 marked the 30 year anniversary of Mission Africa Recycling. What started as a good idea has now become a supporting pillar of Mission Africa’s economy. In 2014, the 81 shops and 2400 volunteering retail workers amassed an impressive profit of 9.1 million kroner. It was about 1.5 million kroner less than the surplus in 2013, mainly due to the restructuring of the VAT compensation pool that Mission Africa, through their recycling, holds shares in.

In the spring of 2015, the recycling committee and the board of Mission Africa adopted a three-year strategy to strengthen our recycling efforts. The goal is to ensure recycling work as a great source of income, and maintaining the link between recycling work and the purpose of Mission Africa. The annual recycling rallies as thus play a large part. This spring, rallies were held across seven cities and a total of 487 retail workers showed up, which is a huge improvement compared to last year. During the rally, people were given an introduction to the work of Mission Africa and news from the recycling front. It has also become a tradition that a new collection fund is introduced at the rallies. Last year the stores gathered a total of about 35,000 kroner which went towards getting children off the street in in Nigeria. This year a goat breeding project was introduced in Mali, which the stores will collect money towards until the the next rally in 2016.

A lot has been done on the managing side of things to achieve savings and to strengthen the economy of the organisation. In the autumn of 2014, we put the telephony from the stores into a joint system, which will mean significant savings going forward. Another eight stores received ATM’s in 2014, which means that more than half of our stores accept credit cards. Finally, rent negotiations have been undergone with several store landlords.

We are in regular dialogue with stores about their current situations. We had to close a single store in 2015, due to a deficit that couldn’t be reversed. Other stores have been moved to new and better premises in order to increase revenue. The northern region in particular has been very busy with relocating stores.

There has been a great competitiveness about recycling in recent years, and many organizations, municipalities and private recyclers are on their toes to get a bit of the recycled gold. We need to be constantly aware of developments and continue to innovate our way of working. At the same time we rejoice in the strong foundation upon which we build, and in the many dedicated employees who help us secure funds for our work in Africa every single day.

A tight economy

It’s depressing when the visions are bigger than the means to bring them to life. This has unfortunately been the case in Mission Africa. As stated elsewhere in this report, we came out of 2014 with a deficit of 1.7 million kroner. When that was added on top of an already pressured cash flow, the board had to make some tough decisions to rectify the economy this spring. It has since then been decided to step out of the Confirmation Action. This decision was also due to difficulties to implement the project in the difficult situation that our African partners are in. Similarly, the operating aid to Africa InTouch was terminated. We would like to continue our work with Africa InTouch, but in new ways that we are still to clarify.

The economic situation has also had a major impact on the staff side of things. The Danish secretariat has been reduced by even more employees. In order to achieve savings, we have had to dismiss Bitten Andersen (Secretary, part-time), Clement Dachet (Cultural staff, part-time), Anette Drewsen (management secretary, part-time), Arngeir Langås (Partner coordinator) and Carsten Bruhn-Lauritsen (Partner coordinator). In addition, the graphic artist position has been reduced to a part-time position and the Deputy Secretary General post was abolished. With the numerous savings, the goal is to restore Mission Africa’s economy by the end of 2017. In these hard times, it’s been extremely uplifting to feel the support from the strong base at home. It is expressed both in terms of helping hands, prayers and financial donations and loans.

When there are layoffs, additional burdens are put on the remaining employees, but the situation will always be worse for those who have to leave their work. We are ever grateful for the efforts that they have all, in their own way, put into Mission Africa. It is dear to work for Mission Africa, and it can also be hard to say goodbye. We wish them the very best and God’s blessings in the time that lies ahead.

We have welcomed a few new people to the secretariat. Hanne Fornitz replaced Anne Marie Rasmussen as secretary. Pia Kruse and Inge Marie Eckardt stepped in as accountants (both part-time), when Inger Juhl retired. In February, Torben Hesselbjerg was appointed as finance coordinator. He replaced Kasper Pedersen, who had taken up a new job. We have been pleased to collaborate with the employees who have chosen to leave us, and we are pleased now to have welcomed some great new employees into the workspace.

Changing of the Secretary General post

One person in particular deserves special thanks. Kristian R. Skovsmose left Mission Africa during the spring, after he and the board agreed to discontinue cooperation. For seven years, Kristian led Mission Africa and took it skillfully through many processes of change and major events: The organization’s name change in 2008, the celebration of Mission Africa’s 100th anniversary in 2011, the relocation of the secretariat from Christiansfeld to Aarhus in 2011, preparation of Mission Africa’s visionary documents in 2012 and the merger of Mission Africa and Mission Africa Recycling in 2012 to name some of the biggest milestones. Kristian deserves a big thank you for his good and dedicated effort and we wish him all the best in the future.

The board has decided to appoint me as Secretary General. I have since 2013 been employed as Deputy Secretary-General, and I am now looking forward to the challenges and tasks that await in this new role. I am very interested in hearing the thoughts, ideas and opinions of the base at home, so thank you if you would contact me, others in the Secretariat or members of the board, if you have something to say. Torben Hesselbjerg, who in February was appointed as finance coordinator, was in conjunction with the changing of the Secretary General post, appointed as finance and administration manager, which will help strengthen our efforts to improve Mission Africa’s economy.

I started this report by asking what you will remember, from the past year. As is the case with every year, there are events we can be thankful for and experiences that we would rather be without. Despite major upheavals and shocks, it is with great gratitude that I think back to all that we have been allowed to be a part of. In the future, we must focus on how Mission Africa can be a living network organization with room for the volunteer initiative. In the process we need each other – but most of all we need God’s guidance. Let us listen to what God wants for Mission Africa, and let us encourage one another to boldly explore new avenues.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

The chairman has the floor

$
0
0


By Anne Mie Skak Johanson, Chairman of Mission Africa
Translated by Patrick Nielsen

Mission means change…

Mission Africa needs to move, to be able to bring the good news of God’s kindness and salvation, in both word and deed. Or to put it another way: Mission Africa should be in mission.

We know that in a mission organisation like our own, the mission can require that we leave our homes and traditions, to find a faraway destination with a different culture. The mission is also about the motion that brings the light and gospel to the current living conditions, and constant change, that we encounter in life.

We have seen it happen in Sierra Leone, where the everyday missionary work in our partner church became a place of emergency and humanitarian aid, because of the Ebola virus. In addition, we’ve seen it happen in the Middle East, where the many refugee camps in Syria, Lebanon and Iraq necessitated a new satellite based school program from SAT-7 for the refugee school children.

As a missionary organisation, we need to be ready for change. Including back in Denmark, Mission Africa’s group structure is good and is making a difference in a lot of fields. Elsewhere, we need to establish or support new networks to maintain and develop a dedicated foundation. Our volunteers might, for example, wish to be more involved with the missionary work through active projects, or by assisting with specific tasks in the Secretariat.

We must make room for, and be ready for change. We need to stay in motion.

… In God we trust

But one thing is set in stone.

We do not walk alone. The Lord of the mission is all around us. He’s the reason we walk, and he is the one who walks beside us. The confidence in God’s ways and God’s help is essential for us at Mission Africa.

Even physically are we not alone. Other mission organisations, churches, organisations and individuals walk with us. They are in this with us, and we can learn from them, cooperate with them and rejoice in their work.

It is set in stone, for us at Mission Africa, that our calling is to act in West Africa, in the Middle East, in the Christian-Muslim relations, and that we let awareness, friendship and inspiration between Denmark and our partners create faith and eagerness at home. It pains us how difficult the circumstances have been for pretty much all of our partners in these recent years. But we will stand as one, and continue to pray and act for better conditions and opportunities for them.

The fundamental condition of the mission is that we remain open to change, while still remaining adamant in our belief in God, and what he’s put in our hearts. The challenge is to maintain the willingness to seize the new while we stubbornly hold on to God’s faithfulness and our vocation.

Let us call upon God for help to keep the balance wherever we go.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Mission Afrikas farverige formand fylder 50 år

$
0
0

Anne Mie Skak Johanson, formand for Mission Afrika, er ikke til gourmetmad og hvide duge. Til gengæld er hun til mennesker, ærlighed og store drømme.


 

 ”Du skal leve livet fuldt ud. Spis noget mere kage, og prøv drømmene af. Og så skal du bruge alt det, som du har fået givet, til at glæde mennesker og glæde den Gud, som har skabt dig.”

Svaret falder prompte, da Mission Afrikas formand bliver spurgt om, hvad meningen med livet er. Anne Mie Skak Johanson ved, hvem hun er, og hun ved, hvad hun står for.

”Af natur er jeg umiddelbar og måske endda lidt grænseoverskridende. Og jeg forventer nok egentlig det samme af mennesker omkring mig. Jeg vil gerne, at folk siger: ”Du har faktisk en bussemand siddende på kinden.” Eller: ”Det var faktisk ikke en særlig god tekst, du skrev der.” Så har jeg mulighed for at handle på det, og jeg ved, hvor jeg har folk,” siger hun.

Den 22. februar 2016 fylder formanden med den røde manke og de energiske armbevægelser 50 år. Fødselsdagen fejres med to åbent hus-arrangementer. Ét hos sine sognebørn i Tyrstrup-Hjerndrup Pastorat ved Christiansfeld og ét på bopælen i Odder.

”Hvide duge og gourmetmad betyder ikke meget for mig. Jeg vil egentlig bare gerne have mennesker omkring mig. Mange mennesker,” siger hun.

Anne Mie Skak Johanson blev formand for Mission Afrika i efteråret 2014. Siden har hun stået i spidsen for en større omstrukturering på sekretariatet og en kursændring med en ny Vision 2020, der blandt andet skal satse mere på frivillighed i den flere end 100 år gamle missionsorganisation. Kort sagt: Der har været fart på.

”Hvis jeg skal sætte en overskrift på mine 1½ år som bestyrelsesformand, hedder den ”forandring”. Men det er vigtigt for mig at sige, at beslutningerne jo ikke er mine alene. De er bestyrelsens, og min opgave som formand har hovedsageligt været at stå bag bestyrelsens beslutninger. En god leder skal være visionær og målrettet – også når beslutninger skaber grundlæggende forandringer. Det prøver jeg at leve op til i mit formandskab,” siger hun.

Anne Mie Skak Johanson blev færdig som teolog i 2001, hvorefter hun blev ansat som landsleder for Dansk Oase og præst i Odder Frimenighed. I dag er hun sognepræst i Tyrstrup-Hjerndrup Pastorat ved Christiansfeld og bor i Odder med sine børn og sin mand, Leif Johanson.



Ebola-nyheder fra BBC



Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

OBS: En unik chance for at købe spændende arvegods til en flot særpris

Tragisk begyndelse på kirkestævnet i Demsa

$
0
0

Et medlem af Kristi Lutherske Kirke i Nigeria er på tragisk vis afgået ved døden på kirkestævnets første dag.


Mr. Austin, medlem af Mission Afrikas partnerkirke Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN), mistede i går livet på politistationen i Jimeta i Adamawa-staten.

Mr. Austin var politimand, og på åbningsdagen for LCCN’s årlige kirkestævne i Demsa den 24. februar skulle han inspicere kirkeområdet for skjulte sprængstoffer. Den garvede politimand fandt heldigvis ingen sprængstoffer på kirkepladsen, og umiddelbart efter inspektionen kørte han tilbage til politikontoret i Jimeta for at assistere sin chef med at flytte nogle beslaglagte sprængstoffer fra Boko Haram.

Desværre sprang disse bomber ved et uheld på politistationen, mens Mr. Austin var i nærheden, og han afgik ved døden senere samme dag. I alt mistede fire personer livet, og mindst 20 personer er efterfølgende blevet behandlet på det nærmeste hospital.

Ærkebiskop Nemuel Babba beder om forbøn for den afdødes familie. Herfra kontoret vil vi selvfølgelig også gerne opfordre til forbøn for resten af kirkestævnet i Demsa.

LCCN opdaterer løbende sin Facebook-side med nyheder fra kirkestævnet. Find dem her: https://www.facebook.com/LccnCentenary19132013/?fref=ts



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Er du interesseret i LCCN’s årlige kirkestævne i Demsa?

$
0
0

Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN) opdaterer løbende LCCN’s Facebookside med små og store nyheder fra kirkens årlige feststævne. Og du er velkommen til at følge med.


Har du været missionær eller volontør i Nigeria? Eller er du bare interesseret i, hvad der sker, når en afrikansk kirke med flere end to millioner medlemmer holder kirkefest? Så følg med i begivenhederne på LCCN’s Facebookside, der løbende bliver opdateret med små og store nyheder fra kirkens årlige stævne, der løber af stablen fra den 24. til den 28. februar.

Besøg Facebooksiden her 

God fornøjelse!

PS: Når du alligevel er inde på Facebook, kan du også give dig selv en god oplevelse ved at følge med i kirkemusiker Elisius Vomas Danmarksturné for Mission Afrika. Husk, at du kan møde den farverige nigerianer på Mission Afrika Dag den 5. marts i Viborg.

Se alle de skønne billeder her



Ebola-nyheder fra BBC



Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Vi søger en knalddygtig kommunikationsansvarlig

$
0
0

Er du en dygtig kommunikator på mange platforme? Og interesserer du dig for mission? Så er denne stilling (barselsvikariat) måske noget for dig!


Mission Afrika søger en barselsvikar for vores kommunikationsansvarlige per 17. maj 2016. Som kommunikationsansvarlig skal du primært stå for kommunikationen til vores aktive bagland i Danmark og indgå i et tæt samarbejde med vores frivillige netværk og de øvrige medarbejdere på kontoret i Højbjerg ved Aarhus.

Mission Afrika er en missionsorganisation, der arbejder for at udbrede den kristne tro og forbedre levevilkårene for nogle af verdens fattigste mennesker.


Vi lægger vægt på:

  • At du har en relevant uddannelse inden for journalistik, kommunikation eller lignende
  • At du er en dygtig korrekturlæser
  • At du har forståelse for forskellige kommunikative platforme og samspillet mellem dem
  • At du af natur er idérig, opsøgende og selvstændig
  • At du kan samarbejde med mange forskellige mennesker
  • At du kan stå inde for Mission Afrikas tros- og værdigrundlag
  • Gode engelsk- og eventuelt franskkundskaber er en fordel


Dine primære opgaver vil være:

  • Tilrettelæggelse og delvis udførelse af vores medlemsmagasiner og indsamlingsbreve
  • Tilrettelæggelse og delvis udførelse af vores digitale kommunikation – website og nyhedsmails
  • Tilrettelæggelse og udførelse af kommunikation på sociale medier
  • Udarbejdelse af folder- og plakattekster
  • Løbende pressearbejde
  • Løbende kontakt til vores frivillige netværk og samarbejdspartnere
  • Korrekturlæsning for hele huset
  • Kommunikative ad hoc-opgaver

De fleste opgaver vil foregå i et tæt samarbejde med vores grafiker.


Vi tilbyder:

  • Et fuldtidsvikariat på 37 timer per uge i en værdibaseret organisation
  • Løn efter kvalifikationer inden for Mission Afrikas lønregulativ (lønrammen for stillingen er pt. 26.936-33.163 kr./md.)
  • Arbejdsgiverbetalt pension på 10 % af den månedlige løn samt sundhedsforsikring
  • Spændende og meningsfulde kommunikationsopgaver på alle platforme
  • Gode kollegaer, der brænder for ”sagen”


Ansøgning:

Send din ansøgning til Mission Afrikas sekretariat på ma@missionafrika.dk senest den 15. marts 2016. Ansøgningen skal indeholde CV, dokumentation for relevant uddannelse, udtalelser/referencepersoner og eksempler på kommunikationsarbejde, som du har udført. Vi behandler naturligvis din ansøgning fortroligt. Samtaler forventes afholdt den 30. marts 2016 i Aarhus.

Hvis du har spørgsmål til stillingen, er du velkommen til at ringe til generalsekretær Peter Fischer-Nielsen på tlf. 8672 5050 / 2488 1339.

Der kan i forbindelse med samtalerne bliver anvendt forskellige tests.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Informationsreferat fra bestyrelsesmødet den 6. februar 2016

$
0
0

Til stede ved mødet: Anne Mie Skak Johanson, Henning Bech-Larsen, Poul Erik Knudsen, Per Enggaard Haahr, Vibeke Follmann, Anders Bjørnkjær-Nielsen, Jens Henrik Kristiansen, Anna Grethe Møller, Peter Fischer-Nielsen samt Torben Hesselbjerg (under punkter vedr. økonomi) og Maria Haahr (under punkter vedr. det internationale arbejde).

Mission Afrikas bestyrelse holdt møde den 2. februar 2016, hvor hovedpunkterne var det internationale arbejde. Der var afsat god tid til at drøfte fremtidige prioriteringer i forhold til partnere og projekter.

De endelig beslutninger bliver dog først truffet på næste bestyrelsesmøde.  Ligeledes blev strategien for fremtidige udsendelser drøftet.

Bestyrelsens arbejde og sammensætning
Første punkt på dagsordenen var dog relateret til bestyrelsens arbejde. Suppleanters rolle i bestyrelsen blev drøftet. Det blev besluttet, at suppleanter fremadrettet skal have tilsendt mødereferater, så de kan holde sig orienteret om arbejdet i bestyrelsen, indtil de eventuelt skal træde ind.

Ved kommende repræsentantskabsmøde er Henning Bech-Larsen og Poul Erik Knudsen på valg. Anne Mie Skak Johansons periode som kongevalgt slutter også. Henning Bech-Larsen ønsker at genopstille til bestyrelsen, Anne Mie Skak Johanson ønsker at opstille til valg som almindeligt repræsentantskabsvalgt medlem, og Poul Erik Knudsen ønsker ikke at genopstille, da han allerede har siddet otte år i bestyrelsen. Det betyder, at Henning Bech-Larsen og Anne Mie Skak Johanson stiller op til de to tomme repræsentantskabsvalgte sæder i bestyrelsen, og at bestyrelsen derudover skal udpege et kongevalgt medlem – dette sker formentlig først efter årsmødet. Repræsentantskabet kan indtil den 15. maj opstille yderligere kandidater. Hvis ikke der kommer flere, skal bestyrelsen prøve at finde to personer, så der sikres suppleanter.


Missions Afrikas internationale arbejde
Herefter fulgte drøftelsen omkring fremtidens internationale prioriteringer i forhold til partnere og projekter på baggrund af et godt gennemarbejdet oplæg fra partnerkoordinatorerne Maria Haahr og Thore Eklund. Drøftelsen fortsætter på bestyrelsesmødet i april, hvor der vil blive taget beslutninger på området.

Før jul havde bestyrelsen på baggrund af Mission Afrikas nye sikkerhedspolitik og en indstilling fra sekretariatet truffet en beslutning om at hjemkalde Anne Karin og Peter Michael Lauritsen. Men i lyset af nye oplysninger valgte bestyrelsen at annullere denne beslutning. Sikkerhedssituationen i Nigeria følges fortsat nøje, og spørgsmålet om hjemkaldelse kan tages op igen.

Der var på mødet også en godt drøftelse omkring udsendelser af missionærer og medarbejdere i fremtiden. Bestyrelsen gav opbakning til, at fokus i den kommende tid er på korttidsudsendelser, volontører/grupperejser samt rejseaktivitet for medarbejdere og bestyrelse. Sekretariatet vil gå videre med at arbejde i den retning inden for de økonomiske rammer, der er til stede og i forhold til de muligheder, der er hos vores partnere. Det kan blive relevant at ansætte flere langtidsudsendinge senere, men det er ikke det, der lige nu efterspørges hos størstedelen af vores partnere. Det er vigtigt at sige, at der fortsat er stor tilfredshed i bestyrelsen med den indsats, som vores nuværende missionærer yder, og at der ikke var ønske om at ændre noget i forhold til dem.
Den færøske Heimamission vil gerne indgå en samarbejdsaftale med Mission Afrika omkring udsendelser af missionærer fra Færøerne. I lyset af drøftelsen ovenfor er det ikke sikkert, at det bliver relevant foreløbigt, men bestyrelsen besluttede at acceptere samarbejdsaftalen, da den ikke forpligter os på noget konkret her og nu, men kan være god at have i baghånden, hvis vi på et senere tidspunkt skal opslå en missionærstilling.

Kommunikation og information
Anne Sofie Bitsch havde som led i sit arbejde med en ny kommunikationsstrategi udarbejdet et oplæg til bestyrelsen. Bestyrelsen bakkede op om intentionen om at styrke den netbaserede kommunikation på bekostning af den trykte kommunikation. Bestyrelsen ser frem til at se det endelige strategioplæg på mødet i april. Man vil gerne til mødet have et overblik over alle de henvendelser, som man som MA-medlem modtager årligt. Ligeledes opfordrer man til at tænke de frivillige ind i strategien så meget som muligt i forhold til for eksempel tekstproduktion og informationsrejser.

Indførelsen af medlemskab har krævet en procedure for, hvordan vi håndterer medlemmer i Mission Afrika. Sekretariatets oplæg blev godkendt uden ændringer.


Mission Afrika Genbrug
Torben Hesselbjerg gav en status på, hvordan det går med genbrugsstrategien 2015-2017. Der var stor tilfredshed i bestyrelsen med udviklingen i genbrugsarbejdet og glæde over, at der påtænkes åbning af ny butik i Grenå i foråret.

Torben orienterede også om status på deling af genbrugsbutikker mellem Mission Afrika og Danmission. I det store hele er processen gået fint. Der er et enkelt hængeparti med at få enderne til at mødes i forhold til butikken i Struer, men Torben forventer, at der også her vil blive fundet en god løsning.


Økonomi

Torben delte de foreløbige regnskabstal for 2015. Lige nu ser det ud til, at vi kommer ud af året med et overskud i omegnen af 1,1 millioner kroner. Det er glædeligt og et bedre resultat end forventet. Årsagen er primært større arveindtægt og momskompensation i december.

Aflønningsprincipper for missionærer blev drøftet. I lyset af, at vi har så få missionærer udsendt i øjeblikket, blev det besluttet ikke at lave radikale omlægninger af vores politik. Det har blandt andet være drøftet om en landevis indeksering af missionærlønninger skulle indføres, men det blev droppet. I stedet er der åbnet op for, at der kan foretages individuelle lønforhandlinger, hvis missionærer oplever en markant forandring af prisniveauet i deres arbejdsland. I forhold til pension blev det besluttet, at Mission Afrika med virkning fra den 1. januar 2016 skal betale pension af bruttolønnen og ikke som det er praksis nu kun af nettolønnen (den såkaldte ”skattefri” løn). Derudover er der nogle små justeringer af EU-missionærers ansættelsesvilkår (bolig på Cypern og ophold i Danmark). Alle ændringer vil blive indføjet i medarbejderhåndbogen, der meget snart udkommer i en opdateret version. Bestyrelsen besluttede, at de ændringer, der måtte have negativ økonomisk betydning for missionærer ikke skal påvirke nuværende missionærer, heller ikke i tilfælde af en kontraktforlængelse.

Anne Mie Skak Johanson (bestyrelsesformand)



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Bestyrelsesvalg på repræsentantskabsmødet 2016

$
0
0

Mission Afrikas bestyrelse består af ti medlemmer, hvoraf de otte er repræsentantskabsvalgte. I år skal repræsentantskabet vælge to repræsentanter og gerne to suppleanter.


På repræsentantskabsmødet den 10. september 2016 i Højbjerg skal der vælges to repræsentanter og gerne to suppleanter til bestyrelsen. Derudover vælger bestyrelsen et kongevalgt medlem.


Følgende bestyrelsesmedlemmer er på valg:

  • Anne Mie Skak Johanson er på valg, da valgperioden som kongevalgt bestyrelsesmedlem udløber. Hun ønsker at opstille til valg som almindeligt repræsentantskabsvalgt medlem.
  • Henning Bech-Larsen er på valg, da valgperioden udløber. Han modtager genvalg.
  • Poul Erik Knudsen er på valg, da valgperioden udløber. Han modtager ikke genvalg.

OBS:

I 2015 blev Mission Afrika en medlemsorganisation. Det betyder, at tale- og stemmeretten på repræsentantskabsmødet 2016 alene tilfalder medlemmer, der har betalt årskontingent for 2016 senest den 1. august 2016.

Læs vedtægterne her


Mission Afrikas bestyrelse marts 2016:

  • Sognepræst Anne Mie Skak Johanson (2012-2016, bestyrelsesvalgt)
  • Internethandler Henning Bech-Larsen (2014-2016, suppleant for Jens Nielsen, hvis valgperiode var 2012-2016)
  • Provst Poul Erik Knudsen (2012-2016, repræsentantskabsvalgt)
  • Revisor Axel Schmidt (2015-2017, repræsentantskabsvalgt)
  • Ingeniør Per Enggaard Haahr (2014-2018, repræsentantskabsvalgt)
  • Konsulent Vibeke Follmann (2014-2018, repræsentantskabsvalgt)
  • Økonomidirektør Anders Bjørnkjær-Nielsen (2014-2018, repræsentantskabsvalgt)
  • Sognepræst Jens Henrik Kristiansen (2015-2017, repræsentantskabsvalgt)
  • Sygeplejerske Anna Grethe Møller (2015-2019, repræsentantskabsvalgt)
  • Genbrugskonsulent Villy Pedersen (2014-2018, medarbejdervalgt)


Procedurer for opstilling af kandidater:

Forslag om kandidater til bestyrelsesvalget skal indsendes skriftligt til Mission Afrikas sekretariat senest den 15. maj, og kandidatlisten skal være tiltrådt af mindst ti navngivne, tale- og stemmeberettigede medlemmer af repræsentantskabet, som allerede har indbetalt årskontingentet for 2016. Samme person kan kun være stiller for én kandidat.


Procedurer for forslag til dagsorden på repræsentantskabsmødet 2016:
Særlige emner, som ønskes optaget på repræsentantskabsmødets dagsorden, skal være motiverede og være sekretariatet i hænde senest den 15. maj. Forslagene skal være fremsat af mindst tre navngivne, tale- og stemmeberettigede medlemmer af repræsentantskabet, som allerede har indbetalt årskontingentet for 2016.



Ebola-nyheder fra BBC



Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Mission Afrika og Danmission har delt vores fællesbutikker

$
0
0

Ved årsskiftet 2015/2016 delte Mission Afrika og Danmission vores ni fællesbutikker. Men hvorfor egentlig? Vi har spurgt genbrugsleder Torben Hesselbjerg fra Mission Afrika.


1) Først og fremmest: Hvorfor har I delt butikkerne?

Både Danmission og Mission Afrika har ønsket at gøre deres butikkers identiteter stærkere. Når en butik deler overskuddet mellem to organisationer, kan det godt blive lidt forvirrende, hvem og hvad butikkens penge går til. Med delingen ønsker vi at skabe en stærkere og mere klar tilknytning til den enkelte organisation. En affødt effekt er, at administrationen af butikkerne fra de to sekretariater bliver mindre.

2) Hvordan har I udvalgt de butikker, der skulle overgå til henholdsvis Mission Afrika/Danmission?

Det har været en vanskelig proces at tage beslutningen om deling af butikkerne – især fordi vi vidste, at det ville komme til at gøre ondt for nogle medarbejdere i genbrugsbutikkerne. Vi har prøvet at tage hensyn til medarbejdernes organisationstilknytning i de enkelte butikker, men nogle steder har det ikke været muligt på grund af det økonomiske aspekt. Da butikkerne blev etableret, fordelte initiativtagerne ejerandelene i form af overskud og bygninger på en bestemt måde. I fordelingen af butikker er vi blevet nødt til at tage hensyn til, at Danmission havde 2/3 af ejerandelene i vores ni fællesbutikker, og derfor er det også endt med, at Danmission har fået seks butikker, mens Mission Afrika har fået tre. Økonomisk regner vi ikke med, at fordelingen giver tab for Mission Afrika på længere sigt, men vi er ærgerlige over at have mistet nogle dygtige genbrugsmedarbejdere i de seks butikker, som vi har måttet afstå. Det skal ikke være en hemmelighed, at vi i forhandlingen med Danmission har mistet nogle butikker og dermed medarbejdere, som vi gerne ville have beholdt. Derfor vil jeg også gerne benytte lejligheden til at takke alle de medarbejdere, som vi nu har sagt farvel til, for deres mangeårige indsats i genbrugsbutikkerne!

3) Nu har Mission Afrika jo afstået seks butikker. Er der nye butikker i kikkerten?

I strategien for Mission Afrika Genbrug, der blev udarbejdet sidste år, står der, at vi gerne vil åbne flere Mission Afrika-butikker i de kommende år. Lige nu har vi kig på flere byer i Danmark, og vi håber på at kunne åbne mindst én butik i løbet af 2016.

Beslutningen om butiksdelinger er på organisationsplan udelukkende foretaget med Danmission. De øvrige fællesbutikker, som Mission Afrika har med andre organisationer, fortsætter som hidtil. Alle de berørte genbrugsbutikker fik i slutningen af 2015 tilbudt et møde med repræsentanter fra Mission Afrika og Danmission. Har du spørgsmål til deling af fællesbutikkerne, er du meget velkommen til at kontakte genbrugsleder Torben Hesselbjerg på e-mail: the@missionafrika.dk eller på telefon: 2917 6611. 

Følgende butikker er overgået til Mission Afrika:

  • Snejbjerg
  • Struer
  • Sædding

Følgende butikker er overgået til Danmission:

  • Lemvig
  • Holstebro
  • Espergærde
  • Ringsted
  • Thyholm
  • Kvaglund


Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Interview: Er der en fremtid uden Boko Haram?

$
0
0

Niels Kastfelt er lektor ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet. Mission Afrika har bedt ham om at forklare, hvordan en lille gruppe som Boko Haram pludselig kan blive kåret til verdens mest dødelige gruppe i 2015.


 

Boko Haram blev grundlagt i 2002. Hvilke tendenser i Nordnigeria i 1990’erne gav grobund for en organisation som Boko Haram?

Den socioøkonomiske udvikling. Arbejdsløsheden blandt unge voksede voldsomt, hvilket betød, at fremtidsudsigterne til et normalt liv med uddannelse, familie og arbejde stille og roligt blev undermineret i området. Nordnigeria blev simpelthen underudviklet i forhold til Sydnigeria.

Den religiøse udvikling. Spændingerne mellem kristne og muslimer voksede, og religion kom oftere og oftere på den offentlige dagsorden som et konfliktpunkt. Næsten alle konflikter fik en religiøs dimension. Hvis en flok bønder og nomader eksempelvis stødte sammen, fordi nomadernes kvæg trængte ind på bøndernes marker og åd kornet, så blev sammenstødet lynhurtigt vendt til en konflikt mellem muslimer og kristne, fordi bønderne oftest var kristne, mens nomaderne var muslimer.

Samtidig begyndte nye former for radikal islam at få vind i sejlene. Saudi-Arabien havde investeret en masse penge i stipendier som en del af deres aktive missionspolitik, og i netop 1990’erne vendte en række yngre islamiske studerende hjem til Nordnigeria. Disse unge mennesker var meget inspireret af den gren af islam, man praktiserer i Saudi-Arabien, wahabismen, og begyndte at præge det teologiske miljø blandt muslimerne i Nordnigeria. Boko Harams grundlægger, Muhammad Yusuf, voksede ud af netop det miljø.


Hvad er status på
Boko Harams fremfærd?

Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, har i modsætning til sin forgænger, Goodluck Jonathan, gjort en stor indsats for at bekæmpe Boko Haram. Han har forhandlet med Cameroun, Tchad, Niger og Benin for at forstærke indsatsen, og han har anmodet både USA, EU og Den Afrikanske Union om militær og økonomisk hjælp. Derudover har han flyttet militærkommandoen fra Abuja til Maiduguri i Nordøstnigeria, så den er placeret helt tæt på kampene. Alle disse tiltag har virket og tvunget Boko Haram til at skifte taktik. Ved årsskiftet 2014/2015 kontrollerede Boko Haram et område på størrelse med Belgien. I dag kontrollerer gruppen ikke længere egentlige landområder, men har nogle baser inde i grænseområderne mellem Nigeria og Cameroun, i Sambisaskovene. Til gengæld er man begyndt at bruge flere selvmordsbomber, og gruppen blev i slutningen af 2015 placeret som nummer ét på ranglisten over verdens mest dødelige terrororganisationer.

Muhammadu Buhari er jo selv muslim. Hvordan bliver han opfattet af forskellige grupperinger i Nigeria?

I mange år har Buhari haft ry for selv at være islamist. Kristne i Nordnigeria har været meget skeptiske over for ham, og det er også grunden til, at han ikke har vundet de tidligere valg, han har stillet op til. Jeg har tidligere talt med kristne fra den lutherske kirke i Numan og Yola, og der anså man Buhari som en fjende, der havde en stærk islamiseringsdagsorden. For 10-15 år siden gik han da også meget stærkt ind for, at man indførte sharialove, og at islam skulle have en mere fremtrædende plads i staten. Da Boko Haram kom på banen, mente han heller ikke, at gruppen var så stor en gene, som regeringen mente. Det skal selvfølgelig også ses i lyset af, at mange kristne militsgrupper nede i de olieproducerende områder på samme tid blev forgyldt med alle mulige amnestiaftaler af regeringen.

Lige så stille ændrede Buhari imidlertid mening omkring Boko Haram. Det store vendepunkt skete forrige sommer, hvor han meldte offentligt ud, at Boko Harams ideologi intet havde med ordentlig islam at gøre. Snart derefter blev han udsat for et bombeattentat fra Boko Haram. Siden dengang har han været benhård i sin fordømmelse af organisationen.

Pointen med Buhari er, at han som muslim på den ene side forstår ønsket om at leve i overensstemmelse med koranen – men samtidig er klar over, at dette ønske ikke kan påtvinges et helt land, hvor halvdelen er kristne, og halvdelen er muslimer. Han har givetvis også en vis forståelse for, hvad der kan få unge mænd i Nordnigeria til at drive i armene på Boko Haram. I hvert fald forstår han det meget bedre end de kristne politikere fra Sydnigeria. På den anden side forstår han også, at Boko Harams metoder er fuldstændig uacceptable og skal bekæmpes med alle midler – og jeg tror, at denne nuancerede forståelse giver ham en stor fordel i kampen mod Boko Haram.

Hvad er relationen mellem Islamisk Stat og Boko Haram?

Boko Haram har tidligere udtalt, at man har erklæret troskab over for Islamisk Stat, og Islamisk Stat har budt Boko Haram velkommen i folden som en del af den internationale jihad-bevægelse. Men jeg tror ærlig talt ikke, at det har gjort en forskel for Boko Harams virke. På et tidspunkt sagde man, at Boko Haram skulle have fået hjælp fra Islamisk Stat på kommunikationsområdet. Organisationens videoer blev eksempelvis lidt mere tjekkede, end de havde været tidligere. Men om man får økonomisk støtte eller våbenstøtte, kan ingen sige noget om. Mit gæt er, at deres troskabseder over for hinanden har været rene propagandatræk, da Boko Haram er gået tilbage militært, siden man erklærede troskab over for Islamisk Stat. Set med Boko Harams øjne er det jo også et spørgsmål om at få credit i den internationale jihadverden. Hvis man bliver anerkendt som en del af Islamisk Stat, så kan det jo styrke ens position i forhold til de andre bevægelser i Vestafrika.

Kommunikativt er Islamisk Stat åben som en ladeport i forhold til Boko Haram. Derfor er det meget vanskeligt at finde ud af, hvad der foregår internt i Boko Haram; hvordan organisationens lederskab fungerer, hvordan den er finansieret, og hvordan hele kommandogangen er. Samtidig har man blandet sig godt og grundigt med civilbefolkningen. Denne strategi har gjort det meget vanskeligt for modstanderne at finde ud af, hvor de skulle angribe Boko Haram.

Hvordan rekrutterer Boko Haram? Og hvorfor så mange kvinder?

Traditionelt har Boko Haram-folkene jo rekrutteret fra koranskolerne i eksempelvis Maiduguri. Det bygger på en gammel tradition i Nordnigeria, der siger, at koranskoleelever skal følge deres lærer og tigge for ham. Efterhånden begyndte Boko Haram også at kunne appellere til alle de her unge mennesker uden fremtidshåb, fordi man simpelthen repræsenterede en mulighed for at få en levevej. Gennem Boko Haram kan man få selvrespekt og tjene penge til at stifte familie – og Boko Haram kunne endda tilbyde en hustru blandt de mange unge kvinder, der er blevet kidnappet. Derudover har Boko Haram tiltrukket alle mulige muslimske mænd, der er gået ind i bevægelsen af religiøse årsager, men også småkriminelle, der pludselig øjnede en mulighed for at tjene penge. Sidst – men ikke mindst – er både mænd og kvinder jo blevet tvangsrekrutterede. Boko Haram har simpelthen skudt deres familier, kidnappet dem og indsat dem som soldater.

Og så er der alle kvinderne. Vi kender historierne om de mange kvinder, der er blevet kidnappet. Kvinder, der er undsluppet fra bevægelsen, har bekræftet, at kidnappede kvinder bliver brugt til selvmordsbomber. Øjenvidner har set, hvordan helt unge kvinder i sidste øjeblik har forsøgt at løbe væk, fordi det er gået op for dem, hvad der har været ved at ske. Alt tyder på, at de ikke vidste, at det var selvmordsbomber, de havde fået sat fast på sig. Derudover er der kommet en ny gruppe af unge islamiske kvinder, der er inspireret af jihadbevægelsen, og som tilsyneladende melder sig selv frivilligt – også som selvmordsbombere.

Er der en fremtid uden Boko Haram?

Både ja og nej. Jeg kan sagtens forestille mig, at Boko Haram bliver nedkæmpet, men jeg tror samtidig, at man kan blive ved med at lave bombeaktioner i lang tid endnu. Selvom Boko Haram skulle forsvinde, tror jeg imidlertid ikke, at der er en fremtid uden organisationer i stil med Boko Haram, da der jo er en lang tradition for bevægelser af lige præcis den art i Nordnigeria.

Vil du vide mere? På side 4 og 5 i det nyeste Mission Afrika Blad kan du også læse om Boko Harams fremfærd i Cameroun. Får du ikke bladet i din postkasse, kan du læse det her:

http://issuu.com/missionafrika/docs/mission_afrika_1-2016_web?e=3376058/33899561



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Program for årets genbrugsstævner 2016

$
0
0

I Mission Afrika bliver det ikke forår uden genbrugsstævnerne. Stævnerne løber af stablen i maj, og vi kommer rundt i hele Danmark. Se nedenfor, hvilket stævne du skal deltage i.


Område Øst

Program (pdf): Genbrugsstævne område Øst

Tid og sted:

  • 11. maj: Klostermarkskirken, Ahorn Allé 46c, 4100 Ringsted

Område Syd

Program (pdf): Genbrugsstævne område syd

Tid og sted:

  • 12. maj: Grubehuset, Kirkestræde 1, 5550 Langeskov
  • 18. maj: Rise Kirkes Sognegård, Rise Bygade 23, 6230 Rødekro
  • 19. maj: Diakonhøjskolen, Lyseng Allé 15, 8270 Højbjerg

Område Nord

Program (pdf): Genbrugsstævne område Nord

Tid og sted:

  • Den 25. maj: Ikast Kirkecenter, Rådhusstrædet 15, 7430 Ikast
  • Den 26. maj: Tårs Sognegård, Vrejlev Klostervej 11, 9830 Tårs


Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Mette og Alex vender næserne mod Danmark

$
0
0

Selvom Mette og Alex Bjergbæk Klausen forlader Sierra Leone som fuldtidsmissionærer i juli, er de slet ikke færdige med hverken Mission Afrika, mission eller Teologisk Førstehjælp.


De har udgivet 34 og trykt 3.260 bøger. De har undervist +/- 350 afrikanske studerende. De har spist omkring 360 måltider uden at kunne gennemskue, hvilket kød der blev serveret. Og de elsker mission!

Teologparret Mette og Alex Bjergbæk Klausen har været udsendt for Mission Afrika i syv år. Til sommer udløber deres kontrakt, og tiden som fuldtidsmissionærer i Afrika er slut for denne gang. Det er engagementet imidlertid ikke.

”Vi er ikke færdige med hverken mission eller Afrika, men vi har brug for en periode med fast base i Danmark eller et andet sted i Europa, så vi kan arbejde videre med nogle af vores visioner og drømme. De daglige udfordringer med at holde hus i Afrika kræver en fuldtidsstilling i sig selv, og når vi begge arbejder mere end fuld tid på projektet, er det ofte husholdningen og vores fritid, vi går på kompromis med. Samtidig har vi også brug for at være lidt tættere på familie og venner, som vi føler, vi har svigtet gennem vores udsendelsesperiode,” siger Mette.

Siden 2013 har parret været dybt engageret i pilotprojektet Teologisk Førstehjælp i Den Anglikanske Kirke i Bo Stift (ADB), Sierra Leone. Inden da underviste de tre år på Brønnum Lutheran Seminary, der hører under Kristi Lutherske Kirke i Nigeria (LCCN). Kirkerne i begge lande har gjort indtryk, men på helt forskellige måder.

”Vores oplevelse er, at kirken i Nigeria (LCCN red.) er stærk og på mange områder kan klare sig selv. I Sierra Leone er det helt anderledes. Mødet med kirken i Sierra Leone (ADB red.) har givet os et helt særligt kald til at hjælpe netop de svage kirker og menigheder med at kapacitetsopbygge deres lederskab. I Sierra Leone har vi arbejdet med at uddanne læg-kirkeledere i ADB’s mange små menigheder gennem uddannelsesprojektet Teologisk Førstehjælp. Det er vores klare indtryk, at mange kirker i Afrika har vanskeligt ved at løfte projekter i kirkerne, fordi der ikke er et stærkt lederskab til at bære det overordnede ansvar. Det er her, missionsselskaber og andre virkelig kan gøre en indsats,” siger Alex.

Masser af oplevelser i bagagen

Syv års udsendelse kaster mange oplevelser – både gode og dårlige – af sig. For Mette har især februar 2010 sat sig fast i erindringen.

”I 2010 blev jeg ordineret til præst under det årlige kirkemøde i LCCN. Det var en overvældende oplevelse med omkring 20.000 hujende deltagere. Sikke en opbakning at få som præst – og sikke en fest efterfølgende,” siger hun.

Også omsorgen fra gode kollegaer og venner i Nigeria står stærkt i hendes hukommelse.

”I 2011 oplevede vi et væbnet røveri i vores hjem i Mbamba, og i 2012 udbrød der voldsomme uroligheder i Yola som følge af et angreb fra Boko Haram. Begge gange oplevede vi, at gode kollegaer og venner hjalp os igennem vanskelighederne – endda med fare for egne liv. Vi føler os dybt taknemmelige over at kende så mange gode mennesker.”

For Alex er det en decemberdag i 2014, der står forrest i erindringen.

”I efteråret 2014 var vi på møderejse i Danmark. Opholdet blev forlænget hen over vinteren 2015, da ebola-udbruddet i Sierra Leone på daværende tidspunkt var meget voldsomt i Sierra Leone. I december var vi til julefrokost med medarbejderflokken på Mission Afrika, og pludselig – under julefrokosten – fik vi et opkald fra vores studerende i Kailahun-distriktet. Vores kollega Austin var taget derud, og sammen med de studerende ringede han op og lod telefonen gå rundt. Vi talte med flere af de studerende, og det første, de spurgte om, var, om vi havde det godt. Vi blev begge meget overvældede over deres overskud og omsorg på trods af de store udfordringer, som de selv stod midt i,” siger Alex.

Arbejdet fortsætter

Selvom der kun er ganske få måneder til parret vender næsen mod Danmark, har arbejdet i Sierra Leone stadig fuldt fokus.

”Vi har et meget travlt program henover foråret, så vi kan få afsluttet den igangværende undervisning af kirkeledere på forskellige niveauer og få samlet op på de tidligere studerende, der har gennemført deres uddannelse. Vores arbejde i Sierra Leone skal på alle måder afsluttes ordentligt,” siger Mette.

Hvad Mette og Alex skal arbejde med, når de lander i Danmark, er endnu uafklaret. Lige nu er planen, at de fortsat skal have en form for tilknytning til Mission Afrika og Teologisk Førstehjælps-projektet.

”Sammen med generalsekretær Peter Fischer-Nielsen og andre fra sekretariatet er vi nu i gang med at undersøge mulighederne for et fortsat engagement i Sierra Leone gennem Mission Afrika, så vi kan være med til at følge op på den fremtidige undervisning af kirkeledere,” siger Mette.

Kom med på årsmødet den 10. september 2016, og vær med til at give Mette og Alex en ordentlig afsked som fuldtidsansatte i Mission Afrika. Indtil da kan du følge med på bloggen i alt det spændende arbejde, de udretter sammen med Den Anglikanske Kirke i Bo Stift.


Støt Projekt 3020: Teologisk Førstehjælp nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Fortvivlelse kan vendes til håb

$
0
0

Mens medierne fokuserer på mennesker på flugt fra IS’ hærgen i Syrien og Irak, ønsker Mission Afrika at gøre opmærksom på de mange tusinde, der flygter fra uro og terror skabt af Boko Haram. Se her, hvordan du kan være med til at vende fortvivlelse til håb.



Flere end 200.000 mennesker er flygtet fra den ekstremistiske terrorgruppe Boko Harams rædsler til det nordlige Cameroun. Mange har fået nedbrændt deres huse, stjålet deres ejendele og mistet nære slægtninge. En stor del af flygtningene er børn, hvoraf mange er begyndt at benytte forskellige former for bedøvende midler for at dulme de traumer, som de bærer rundt på.

Mission Afrika og Den Lutherske Brødrekirke i Cameroun har sammen iværksat en nødhjælpsaktion, der skal sikre akuthjælp som mad, tæpper, hygiejneartikler og tøj til de mest trængende flygtninge i Mora-området. Samtidig støtter vi en gruppe flygtninge, der har været bosiddende i Mokolo-området i længere tid, og som har brug for mere langsigtet hjælp til etablering af små indtægtsskabende aktiviteter.

Ved at give en gave er du med til at give flygtningene i Cameroun en fremtid.

Så lidt skal der til:

30 kroner = børnetøj til ét barn
63 kroner = en sæk ris til én familie i to måneder
70 kroner = et sæt køkkenudstyr til én familie


Støt Projekt 3019: Nødhjælp nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Kære præst: En påskegave til dine konfirmander?

$
0
0

I Mission Afrikas webshop sælger vi lige nu patronkors fra Sierra Leone. Køb dem som en påskegave med et godt budskab til dine konfirmander – eller som en gave til dig selv.


Under borgerkrigen i Sierra Leone (1991-2002) så automekanikeren George Togba sin familie og 600 andre blive dræbt under en massakre i en kirke. Da borgerkrigen sluttede, fandt han en masse tomme patronhylstre, som han rettede ud og filede til, så de dannede et kors. Et voldssymbol var blevet til det ultimative symbol på fred: Korset!

Køb korsene

Siden begyndte også tidligere rebeller fra borgerkrigen at fremstille kors af tomme patronhylstre, som de solgte videre for at kunne opretholde livet og bearbejde deres mange krigstraumer.

I Mission Afrikas webshop kan du købe ét eller flere af disse patronkors – og på den måde støtte vores arbejde. Er du præst, kan du for eksempel købe korsene som en påskegave til dine konfirmander og derudfra fortælle påskens budskab: At det værste torturinstrument, korset, ved Jesu død og opstandelse blev et tegn på tilgivelse, fred og forsoning.

Besøg webshoppen



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Mission Afrika Bladet nr. 1, 2016

$
0
0

Bladet er gratis og udkommer fire gange om året.

http://issuu.com/missionafrika/docs/mission_afrika_1-2016_web?e=3376058/33899561

Mission Afrika Bladet er gratis og udgives fire gange årligt.

Vil du gerne modtage bladet i din postkasse, er du mere end velkommen til at kontakte Mission Afrikas sekretariat.

Vil du vide mere om Mission Afrika? Så læs også vores publikation Nyt til Baglandet.



Ebola-nyheder fra BBC



Relateret


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Præster til kamp mod terrorisme og fattigdom

$
0
0

Hvilke spørgsmål optager underviserne på præsteskolen i Kaélé, Cameroun, lige nu? Vi har spurgt tre af dem.


På papiret er undervisningen på præsteskolen i Kaélé i det nordlige Cameroun ikke så forskellig fra, hvad en dansk teologistuderende skal igennem. Der er både græsk, hebraisk, Det Gamle og Det Nye Testamente, etik og kirkehistorie på skemaet.

Men hvis man går lidt dybere, hvad er mon så de brændende spørgsmål, som lærerne i Kaélé lige nu er optaget af?

Præsteskolen i Kaélé
Præsteskolen er en del af Den Lutherske Brødrekirke (EFLC), som er en af Mission Afrikas partnere. Lige nu er der 73 studerende på skolen, som enten er i gang med en bachelor- eller en diplomuddannelse. Mange af de studerende bor ved skolen med deres hustruer og børn. Kvinderne modtager også undervisning, men på et mere basalt niveau, da de typisk ikke har ret mange skoleår i bagagen.

Boko Haram udfordrer
”Udfordringen fra Boko Haram fylder meget”, siger Wappou Daniel, der underviser i Det Gamle Testamente.

”Mange spørger ind til, hvordan vi skal forholde os til terrorhandlingerne. Skal vi bare blive ved med at vise næstekærlighed, eller er der brug for nogle andre svar i den nuværende situation? Det er en stor udfordring i undervisningen.”

Generelt er underviserne på præsteskolen i Kaélé enige om, at kristne og muslimer lever godt og fredeligt sammen i Cameroun. Men de kan også alle fornemme, at forholdet er blevet mere spændt gennem de senere år, hvor Boko Haram er blevet mere synlig i Cameroun. Derfor har kirken også valgt at sætte emnet på dagsordenen ved forskellige lejligheder.

”I august afholdt vi eksempelvis en PROCMURA-konference i Garoua, hvor ledere fra vores kirke og fra andre kirker og religiøse samfund mødtes for at dele erfaringer. Både lokale radio-, og tv-stationer omtalte konferencen, og på den måde blev pointerne delt med befolkningen. Vi håber meget, at både kristne og muslimske ledere på konferencen lærte, hvordan de skulle kommunikere med deres menigheder om sameksistensen mellem kristne og muslimer. Disse pointer trækker vi selvfølgelig også med ind i undervisningslokalerne på præsteskolen,” siger Samuel Dawai, der ud over at være leder af præsteskolen i Kaélé også underviser i Ny Testamente og græsk.

Fattigdom kræver mere end ord
I Kaélé er terrortruslen dog stadig så langt væk, at der også er plads til at have andre udfordringer i tankerne.

”Mange omkring os er fattige og mangler basale fornødenheder. I en sådan situation er det ikke nok kun at lære de kommende præster at forkynde ord. Vi vil gerne også give de studerende praktiske redskaber til at hjælpe folk med at bekæmpe fattigdom”, siger Samuel Dawai.

Samtidig kæmper flere af de studerende selv med dårlig økonomi.

”Vores studerende er generelt meget motiverede og passionerede, men nogle bliver bremset af deres økonomiske situation. Det er ofte et paradoks i Afrika. Folk har motivationen til at gå ud i verden og prædike med små ressourcer, men mange gange er ressourcerne simpelthen for små. Det samme gælder også for os undervisere. Kirken har ikke særlig mange penge, hvilket af og til giver problemer i forhold til lønudbetaling, ordentlige undervisningsredskaber og så videre. Men vi prøver at få mest muligt ud af den situation, vi sidder i,” siger Samuel Dawai.

I andre og ofte nyere kirker er fremgangsteologien desværre blevet svaret på fattigdommen, mener Vandi Tige, der underviser i etik og praktisk teologi på præsteskolen. Hvis bare man tror nok og på den rigtige måde, skal man også nok blive rig. På præsteskolen i Kaélé har man imidlertid en anden tilgang.

”Vi opfordrer ikke folk til bare at sætte sig og vente på, at de kommer ud af deres fattigdom. Vi vil gerne tale med dem om, hvordan vi helt konkret kan støtte hinanden til at overvinde fattigdom,” siger han.

Send gerne danskere
Selvom skolens lærere allerede er godt i gang med at forholde sig til kirkens forskellige udfordringer, vil de også meget gerne have besøg af danske gæstelærere, der kan komme og undervise en uge eller mere i et af de emner, som lige nu er vigtige i Kaélé.

”Det er godt at modtage inspiration og nye tanker. Derfor vil jeg også gerne invitere danske gæsteundervisere til at komme til Kaélé,” lyder opfordringen fra skolelederen Samuel Dawai.

Mission Afrika er lige nu i gang med at undersøge mulighederne for at sende volontører og gæstelærere til Cameroun. Sikkerhedssituationen gør det her og nu vanskeligt at sende danskere til Kaélé, men der er forskellige muligheder i den sydlige del af landet. Hvis du kunne tænke dig at høre mere om mulighederne, er du velkommen til at kontakte Mission Afrika.


Støt Projekt 3012: Præster på skolebænken nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika
Viewing all 812 articles
Browse latest View live