Ny undersøgelse viser, at den samfundsøkonomiske gevinst ved frivillige genbrugsbutikker er op til 20 gange større end ved kommunale genbrugsbutikker. De giver meningsfyldt arbejde til tusindvis af frivillige og bidrager til det lokale forretningsliv.
At handle i en genbrugsbutik er både at støtte en god sag og at bidrage til lokalsamfundet. Ja, faktisk bidrager frivillige genbrugsbutikker 20 gange så meget til samfundsøkonomien i en kommune som kommunens egne genbrugsbutikker.
Det viser en ny undersøgelse fra indsamlingsorganisationernes brancheorganisation ISOBRO. Her har man sammenlignet regnskaberne fra ni frivillige genbrugsbutikker og 11 offentlige i syv kommuner. De frivillige genbrugsbutikker drives af de kirkelige organisationer Mission Afrika, Folkekirkens Nødhjælp, Danmission, Frelsens Hær, Kirkens Korshær og Blå Kors, men også af Røde Kors, Red Barnet, Kræftens Bekæmpelse
Det er det store, frivillige engagement og de mange års erfaringer, der gør det samfundsøkonomisk meget mere attraktivt at overlade kommunale genbrugsgenstande til salg i de frivillige genbrugsbutikker frem for at etablere egne, kommunale genbrugsbutikker, konkluderer rapporten fra ISOBRO.
Flere penge i kommunekassen
Undersøgelsen viser overraskende, at pengestrømmen til kommunekassen er meget større fra en frivillig genbrugsbutik end fra kommunens eller affaldsselskabets egen genbrugsbutik.
I gennemsnit gav de frivillige genbrugsbutikker i 2016 210.000 kroner pr. 150 tons genbrugsgenstande til kommunen. Samme år gav de kommunale butikker kun lidt over 8.000 kroner i gennemsnit til kommunen for samme mængde. Ja, faktisk viser regnskabstal over 10 år, at der typisk går 3-4 år med underskud, før de kommunale butikker begynder at få nogle ganske små overskud.
Giver livsindhold for frivillige
Det direkte overskud til kommunekassen er dog til at overse fra organisationer som Danmission, Folkekirkens Nødhjælp – og Mission Afrika. De bruger hele eller dele af overskuddet til at hjælpe mennesker uden for landets grænser.
Men den hjemlige kommune får indirekte gavn af Mission Afrika Genbrug. Her får over 2.100 frivillige ildsjæle mening i tilværelsen. De oplever fællesskab og sammenhold, når de går på arbejde i genbrugsbutikkerne. ISOBRO oplyser om de frivillige butikker, at de desuden bidrager til forretningslivet i kommunerne ved at betale husleje på markedsvilkår, hvilket ikke er tilfældet for flertallet af de kommunale butikker.
Samarbejde frem for konkurrence
Derfor: På den store samfundsøkonomiske klinge – hvor alle fordele for kommunens borgere tælles med – er forskellen så markant, at det ville være et tab for kommunen, hvis dens egne genbrugsbutikker udkonkurrerede de frivillige butikker.
Det kan bedre betale sig for samfundet som helhed og for kommunerne i særdeleshed at samarbejde med de frivillige butikker om salg af genbrugsgenstande i stedet for at etablere egne butikker, som konkurrerer med disse, konkluderer ISOBRO.
Relateret
- 22. dec. 2017 - Rekordindsamling i Mission Afrika Genbrug
- 22. dec. 2017 - Vær med i projekt EUROSHOP i Mali
- 17. nov. 2017 - Lad de velgørende organisationer stå for genbrugsarbejdet!
- 10. nov. 2017 - Kære medarbejder i Genbrug: Kig lige med her!
- 22. aug. 2017 - Margit bruger sine grønne fingre i Mission Afrika Genbrug
Følg os
YouTube | https://www.youtube.com/user/MissionAfrika |
http://facebook.com/missionafrika |