Dele af sundhedspersonalet er tilbage på Sundhedscentret i Bohong, efter at byen blev angrebet af rebeller.
Dele af sundhedspersonalet er nu tilbage på Sundhedscentret og Mor-barn-klinikken i Bohong i Den Centralafrikanske Republik, efter at rebeller angreb byen og centret sidst i maj og sendte sundhedspersonalet på flugt. Syv personer fra byen blev dræbt ved angrebet.
Centrets leder, Catherine Naabeau, og hendes medarbejdere er stærkt medtaget af situationen, men har klaret at være på centret og behandle sårede og medtagne patienter den seneste uge. I samarbejde med Mor-barn-klinikken i Bohong giver UNICEF gratis medicin og lægeudstyr for at hjælpe de mange nødlidende.
Rebellerne er stadig i området og har taget magten i store dele af området omkring Bohong. De fredsbevarende styrker, MINUSA, holder sig tilbage og er derfor ikke til nogen hjælp.
Mange af byens indbyggere er flygtet til mere sikre områder mod syd forbi en stor landevej som er godt bevogtet af FN. Den Evangelisk Lutherske Kirke i Centralafrika som Mission Afrika støtter står stærkt i området, men er nu svækket idet mange af dens medlemmer er flygtet mod syd.
Mission Afrika fortsætter indsamlingen til kirken som distribuerer hjælpen til sundhedspersonalet og andre nødlidende. Mange er dybt traumatiserede, og personalet er under konstant pres i frygt for at rebellerne angriber på ny.
– Rebellerne angriber ofte om morgenen. Derfor står vores medarbejdere op klokken fire om morgenen og pakker det mest nødvendige, så de kan flygte når som helst. Det er et utroligt pres at leve under hver dag, fortæller Mission Afrikas partnerkoordinator Thore Eklund, som har jævnlig kontakt med centerleder Catherine Naabeau.
Det er ikke første gang, sundhedscentret er blevet angrebet. I 2012 blev hele byen Bohong brændt ned og Sundhedscentret plyndret og ramponeret. Også dengang måtte personalet flygte ud i bushen, hvilket de har måtte gøre et par gange siden.
Rebellerne tilhører den såkaldte 3R-milits og ledes af General Sidiki Abass. 3R-militsen blev oprindeligt dannet for at beskytte Uuehl-minoriteten mod angreb fra kristne anti-balaka-militser og består mest muslimske kvæghyrder. Årsagen til angrebene er dels, at gruppen ikke føler sig hørt i fredsforhandlinger, og dels tjener gode penge på at opkræve told og skat i de kontrollerede områder, vurderer Thore Eklund.
– Situationen er meget ustabil. Alt sundhedspersonale er endnu ikke kommet tilbage til klinikken. Både leder Catherine Naabeau og de 19 sundhedsarbejdere er i chok og behøver hjælp til at komme over angrebene, fortæller Thore Eklund.
– Vi følger situationen tæt og prøver at skabe os et overblik. Imens fortsætter indsamlingen, så vi kan støtte personalet bedst muligt for at Sundhedscentret og Mor-barn-klinikken kan fortsætte med at hjælpe byens sårede og syge samt gravide og mødre med deres børn.
Send din hjælp til Centralafrika her.
Billede øverst: Sundhedspersonalet i Centralafrika ved Sundhedscenters 25 års-jubilæum i 2018.
Forrige
- 17. jun. - Kirkepræsident fra det krigshærgede Centralafrika besøger Danmark
- 07. jun. - Mission Afrika arbejder i verdens mest oversete lande
- 22. maj. - Personalet nåede at flygte, da sundhedscenter i Centralafrika blev angrebet
- 22. maj. - Rebeller angriber by, hvor Mission Afrika driver sundhedscenter
- 25. mar. - Oprørsgrupper udløser spændinger i Centralafrika
Følg os
YouTube | https://www.youtube.com/user/MissionAfrika |
http://facebook.com/missionafrika |