Kristi Lutherske Kirke i Nigeria samlede for nylig 60.000 mennesker til en konference med sang, musik og traditionelle danse, samt forbøn for de mange kirkemedlemmer, som har mistet pårørende i uroligheder.
Clement Dachet er netop kommet hjem fra Nigeria, hvor han deltog og medvirkede i Kristi Lutherske Kirkes store landskonference. Konferencen havde over 60.000 deltagere og fandt sted i byen Demsa omkring 20 minutters kørsel fra kirkens hovedkvarter i Numan.
Kristi Lutherske Kirke i Nigeria er med over 2 millioner medlemmer et resultat af Mission Afrikas missionsarbejde siden den første missionær, læge Niels Brønnum rejste derud i 1913.
– Jeg kan sammenligne atmosfæren med de danske sommercamps, fortæller Clement Dachet, der er partnerkoordinator for Mission Afrika. Han er selv nigerianer, dansk gift og bosat i Aarhus. – Atmosfæren var meget glædesfyldt, og der var en følelse af samhørighed. Det var en festlig atmosfære, fortæller han.
Fejrede mangfoldighed med dans
Landskonferencen blev påbegyndt af danske missionærer. Årets konference er den 94. i rækken. Konferencen varer fem dage. De første dage er alle præster indbudt. I år blev 30 nye præster blev indviet. På tredjedagen myldrer menigheden ind på konferenceområdet, der er forberedt med telte og boder en hel måned før.
– Kirkens vision er at fejre mangfoldigheden, fortæller Clement Dachet. – Lørdag kom sangere og dansere fra hver etnisk gruppe og fremførte deres unikke kulturelle danse og musik. Sikke en fejring! Ikke bare af, hvor forskellige de er, men også at de på trods af forskellighederne har en følelse af enhed i kirken.
https://www.youtube.com/watch?v=WFocLw0oQmI
Tid til bøn og refleksion
Men det var også en tid til refleksion på grund af det forestående præsidentvalg.
– Vi bad for det forestående valg, og om at vi må få den rette leder. Vi bad for det nordøstlige område i Nigeria, hvor der jævnligt er uro og krise. Så det var en blanding af glædesfyldt fest og nøgtern refleksion.
Hvordan reagerer kirken på konflikterne og de mange fordrevne, de har måttet tage sig af?
– Jeg spurgte ind til sikkerhedssituationen: Hvordan kan de samle 60.000 på en lejr? Vi i Danmark og andre steder tænker straks på kidnapninger og bombninger. Men situationen er i dag mere fredelig end for 4-5 år siden, ja selv bedre end for et år siden. Men kirken husker dem, der er afgået ved døden; deres familiemedlemmer, venner og medkristne, der er omkommet under angrebene.
Der er en generel følelse af tab i kirken, fortæller Clement Dachet:
– Kirken har mistet mange af sine medlemmer. Den har medlemmer, som har det svært, fordi de ikke kan tage tilbage til deres gårde. Det efterlader dem i fattigdom, fordi de mister deres indtægt. Der er også forældreløse, som kirken må tage sig af og forsørge.
”Lad os dø her”
Men følelse af tab skaber ikke afstand til Gud, forklarer han. Den drager tværtimod medlemmerne tættere på Gud. Kirkens kommunikationsmedarbejder Felix Samari uddyber:
– I 2014, da terrorismen og Boko Haram var på sit højeste, samledes en million mennesker her på konferencen. Vi havde aldrig haft så mange deltagere før. Der var proppet med mennesker. Årsagen er enkel: De fleste mennesker var internt fordrevne og havde brug for tid med Gud, så de tog alle sammen herhen. Folk fra landdistrikterne i det nordøstlige Nigeria flyttede herhen og sagde: ”Hvis vi skal dø, så lad os dø her.”
Til folkets gavn og Guds ære
Konferencen fandt sted kort tid inden præsidentvalget i Nigeria, og det prægede konferencen, fortæller Felix Samari:
– Temaet i år var at være på vagt over for bedrag. Der foregår meget snyd og bedrag op til et valg. Som kristne må vi være meget opmærksomme på, at vi ikke bliver bedraget. Vi må gøre det rigtige med god samvittighed og tage beslutninger på et velinformeret grundlag. Beslutninger, som er gode for folket og landets udvikling, og som er til Guds ære.
Billederne foroven er taget af den tyske fotograf Thomas Lohnes.
Forrige
- 20. feb. - Valg i Nigeria på lørdag
- 18. feb. - Nyt design og skarpere indhold i nyt bladkoncept
- 08. feb. - 20 års samarbejde med SAT-7 bærer frugt
- 06. feb. - Ny kirkepræsident i Cameroun
- 01. feb. - Panel: Verden hænger sammen – det gør problemerne også
Følg os
YouTube | https://www.youtube.com/user/MissionAfrika |
http://facebook.com/missionafrika |