Quantcast
Channel: Mission Afrika
Viewing all articles
Browse latest Browse all 818

Præster til kamp mod terrorisme og fattigdom

$
0
0

Hvilke spørgsmål optager underviserne på præsteskolen i Kaélé, Cameroun, lige nu? Vi har spurgt tre af dem.


På papiret er undervisningen på præsteskolen i Kaélé i det nordlige Cameroun ikke så forskellig fra, hvad en dansk teologistuderende skal igennem. Der er både græsk, hebraisk, Det Gamle og Det Nye Testamente, etik og kirkehistorie på skemaet.

Men hvis man går lidt dybere, hvad er mon så de brændende spørgsmål, som lærerne i Kaélé lige nu er optaget af?

Præsteskolen i Kaélé
Præsteskolen er en del af Den Lutherske Brødrekirke (EFLC), som er en af Mission Afrikas partnere. Lige nu er der 73 studerende på skolen, som enten er i gang med en bachelor- eller en diplomuddannelse. Mange af de studerende bor ved skolen med deres hustruer og børn. Kvinderne modtager også undervisning, men på et mere basalt niveau, da de typisk ikke har ret mange skoleår i bagagen.

Boko Haram udfordrer
”Udfordringen fra Boko Haram fylder meget”, siger Wappou Daniel, der underviser i Det Gamle Testamente.

”Mange spørger ind til, hvordan vi skal forholde os til terrorhandlingerne. Skal vi bare blive ved med at vise næstekærlighed, eller er der brug for nogle andre svar i den nuværende situation? Det er en stor udfordring i undervisningen.”

Generelt er underviserne på præsteskolen i Kaélé enige om, at kristne og muslimer lever godt og fredeligt sammen i Cameroun. Men de kan også alle fornemme, at forholdet er blevet mere spændt gennem de senere år, hvor Boko Haram er blevet mere synlig i Cameroun. Derfor har kirken også valgt at sætte emnet på dagsordenen ved forskellige lejligheder.

”I august afholdt vi eksempelvis en PROCMURA-konference i Garoua, hvor ledere fra vores kirke og fra andre kirker og religiøse samfund mødtes for at dele erfaringer. Både lokale radio-, og tv-stationer omtalte konferencen, og på den måde blev pointerne delt med befolkningen. Vi håber meget, at både kristne og muslimske ledere på konferencen lærte, hvordan de skulle kommunikere med deres menigheder om sameksistensen mellem kristne og muslimer. Disse pointer trækker vi selvfølgelig også med ind i undervisningslokalerne på præsteskolen,” siger Samuel Dawai, der ud over at være leder af præsteskolen i Kaélé også underviser i Ny Testamente og græsk.

Fattigdom kræver mere end ord
I Kaélé er terrortruslen dog stadig så langt væk, at der også er plads til at have andre udfordringer i tankerne.

”Mange omkring os er fattige og mangler basale fornødenheder. I en sådan situation er det ikke nok kun at lære de kommende præster at forkynde ord. Vi vil gerne også give de studerende praktiske redskaber til at hjælpe folk med at bekæmpe fattigdom”, siger Samuel Dawai.

Samtidig kæmper flere af de studerende selv med dårlig økonomi.

”Vores studerende er generelt meget motiverede og passionerede, men nogle bliver bremset af deres økonomiske situation. Det er ofte et paradoks i Afrika. Folk har motivationen til at gå ud i verden og prædike med små ressourcer, men mange gange er ressourcerne simpelthen for små. Det samme gælder også for os undervisere. Kirken har ikke særlig mange penge, hvilket af og til giver problemer i forhold til lønudbetaling, ordentlige undervisningsredskaber og så videre. Men vi prøver at få mest muligt ud af den situation, vi sidder i,” siger Samuel Dawai.

I andre og ofte nyere kirker er fremgangsteologien desværre blevet svaret på fattigdommen, mener Vandi Tige, der underviser i etik og praktisk teologi på præsteskolen. Hvis bare man tror nok og på den rigtige måde, skal man også nok blive rig. På præsteskolen i Kaélé har man imidlertid en anden tilgang.

”Vi opfordrer ikke folk til bare at sætte sig og vente på, at de kommer ud af deres fattigdom. Vi vil gerne tale med dem om, hvordan vi helt konkret kan støtte hinanden til at overvinde fattigdom,” siger han.

Send gerne danskere
Selvom skolens lærere allerede er godt i gang med at forholde sig til kirkens forskellige udfordringer, vil de også meget gerne have besøg af danske gæstelærere, der kan komme og undervise en uge eller mere i et af de emner, som lige nu er vigtige i Kaélé.

”Det er godt at modtage inspiration og nye tanker. Derfor vil jeg også gerne invitere danske gæsteundervisere til at komme til Kaélé,” lyder opfordringen fra skolelederen Samuel Dawai.

Mission Afrika er lige nu i gang med at undersøge mulighederne for at sende volontører og gæstelærere til Cameroun. Sikkerhedssituationen gør det her og nu vanskeligt at sende danskere til Kaélé, men der er forskellige muligheder i den sydlige del af landet. Hvis du kunne tænke dig at høre mere om mulighederne, er du velkommen til at kontakte Mission Afrika.


Støt Projekt 3012: Præster på skolebænken nu!



Ebola-nyheder fra BBC



Forrige


Find flere

YouTubehttps://www.youtube.com/user/MissionAfrika
Facebookhttp://facebook.com/missionafrika

Viewing all articles
Browse latest Browse all 818

Trending Articles