Kristen-muslimsk dialog er en nød, der er svær at knække. Men efter fem års proces er det i Cameroun lykkedes at samle 95 præster, imamer og ungdomsledere under samme tag for at snakke om, hvordan man sammen kan bekæmpe radikaliseringen af unge. Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning.
Byen Mora i det nordlige Cameroun har de senere år været i en meget svær situation. Mange flygtninge fra Nordnigeria har søgt over grænsen hertil i deres flugt fra Boko Harams terror, og selvom der er lavet mange initiativer til at hjælpe dem, så følger fattigdom og desperation, hvor mennesker flygter.
Tilliden mellem borgerne i Mora er udfordret, for hvem er flygtning, og hvem er terrorist i forklædning? Og hvordan undgår man, at unge, der mangler noget at lave tager imod penge for at gå Boko Harams ærinde?
Der er brug for, at alle myndigheder i Cameroun tager denne type problemstillinger seriøst, men først og fremmest er det vigtigt, at ledere fra kristne og muslimske trossamfund slår sig sammen om at komme problemet til livs. For når de religiøse ledere taler, bliver der lyttet.
Derfor indkaldte Brødrekirken i Cameroun (EFLC) sammen med en lokal PROCMURA-komité i januar til en konference, hvor lokale ungdomsledere, katolske præster, protestantiske præster, imamer og repræsentanter fra de lokale myndigheder og traditionelle ledere kunne blive enige om, hvordan man sammen kan forpligte sig til at bekæmpe radikalisering.
Et tvivlsomt projekt i et område, hvor samhørigheden er truet. Og dog… Der var inviteret 48 deltagere, men der kom 95.
Addis Ababa fem år tidligere
For at forstå, hvordan konferencen blev til, skal man fem år tilbage i tiden til Addis Ababa i Etiopien i 2012.
Og nu skal du holde tungen lige i munden for at følge med:
Dengang inviterede Mission Afrika Robert Goyek, kirkepræsidenten i EFLC, med til en international PROCMURA-konference sammen med en imam fra Cameroun.
Mødet i Addis Ababa gav anledning til grundlæggelsen af en regional PROCMURA konference i Vestafrika, som fandt sted i 2013. Konferencen var for alle de fransktalende lande i Vestafrika, som mødtes i Cameroun, hvor der igen var kristen-muslimske relationer på dagsordenen.
Dette møde mundede noget tid efter ud i en ny national PROCMURA-komité i Cameroun, som begyndte at planlægge, hvordan man kunne nå helt ud i det lokale.
Og på den måde er det gået til, at man gennem en bevægelse fra international til regional til national nåede ud til det lokale i Mora. Så det der startede som en samtale på topniveau nu foregår på naboplan.
Forpligtelser til en fremtid med dialog
Efter konferencen har EFLC intensivt støttet op om den nye platform for samtale, og det er glædeligt at se, hvad den har kastet af sig. De religiøse ledere, både muslimske, katolske og protestantiske har forpligtet sig til en række tiltag for fremtiden. For eksempel, at de vil nedsætte en komité med repræsentanter fra de forskellige trossamfund.
Arbejde for at være i kontakt med myndigheder og lokale stammehøvdinge. Guide deres menigheder til at behandle hinanden med værdighed og snakke konstruktivt sammen. Og sørge for, i moskéer og kirker, at bede for, at Gud må tage sig af Cameroun.
Robert Goyek, der er er kirkepræsident i EFLC, siger:
”Det er vigtigt for EFLC, at vi er en del af sådan et projekt. Jo tættere kristne og muslimer kan arbejde sammen, jo bedre er det for vores samfund og for et fredeligt liv sammen. Mora er et område, der har oplevet selvmordsangreb fra Boko Haram, og derfor skal vi fortælle de unge, at når religion bliver til radikalisme og ekstremisme, bliver det til sidst til terrorisme,” siger Robert Goyek og fortsætter:
”Med konferencer som denne, undgår vi, at børn bliver målene for Boko Harams propaganda.”
Konferencen i Mora er et eksempel på, at det tager tid og kræfter at bygge en god samtale op, men at man med målrettet og langsigtet strategisk arbejde kan skabe resultater. En stor succes, og et fremragende eksempel på godt samarbejde mellem EFLC, PROCMURA og Mission Afrika.
Forrige
- 27. apr. - LCCN kalder til kamp mod stress, diabetes og overvægt
- 06. okt. - kvindeforeningen Zumuntan Mata : Vi er kirkens sko
- 28. sep. - Skoleledere på skolebænken i Nigeria
- 13. sep. - Long read: Forstå situationen i Nigeria
- 22. mar. - Præster til kamp mod terrorisme og fattigdom
Følg os
YouTube | https://www.youtube.com/user/MissionAfrika |
http://facebook.com/missionafrika |